Work Sample

455 views

Published on

Published in: Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
455
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Work Sample

  1. 1. Steven D. Winterselected work. 3 housesm. arch. 2009. osup : 614.306.4952e : winter.52@osu.edu
  2. 2. 2009 OSU Solar Decathlon House ProjectDesign Collaborators : Dave Nedrow, Deanna HinkleThe Interface House re-envisions the domesticliving experience in Ohio by promoting a theme ofconsolidation, encouraging the average person tore-consider the use of space within their home.The house utilizes a centralized living space thatneeds. It consists of two distinct interfaces, oneexterior and one interior.The exterior interface is performative, from anarchitectural and an energy use standpoint.ventilation, shading, daylighting, and themodulation of light and shadow. The facade,composed of re-claimed Ohio barn siding, acts asa rain-screen and draws subtle reference to Ohio’sagriculture heritage.
  3. 3. Interface House is designed in response tothe oversized contemporary (American) livingcondition. To promote consolidation, the designdemonstrates a minimal footprint, both physicallyand ecologically; suggesting a lifestyle in whichand responding to the natural environment.center space surrounded by the interior interface,the interactive wall surface that contains thehouse’s program. Program components areconcealed or revealed by the interior interface,allowing the space to adapt to the individuals’becomes bedroom, space becomes theater forentertaining).Additionally, furniture is designed to be storedinside the interface when not in use. This allowsthe space to comfortably accommodate typicalallow for spontaneous entertaining.
  4. 4. The exterior interface responds to differentenvironmental conditions. The south façade isarticulated by a trombe wall designed to softlyacrylic tubes which act as a thermal mass.designed to prevent unwanted solar heat gainin the summer and utilize it for passive heatingduring cooler months.The house is sited to optimize passive sustainablestrategies. It is canted 10 degrees for optimalsolar gain and to channel southwestern breezesis comprised of operable vertical louvers thatshade the glazing and modulate light and privacy.
  5. 5. Every aspect of the Interface House wasstudent lead. The house was designed andbuilt by six architecture students on The OSUcampus, transported to Washington D.C. for theInternational competition and afterwards, to itscurrent home, The Columbus Zoo and Aquarium.Out of 20 teams, Ohio State placed 8th in archi-tecture and 10th overall.The house’s construction drawings and projectmanual can be found on the Solar Decathlon Web Members of the architecture team (myselfsite : included) assembling and installing the custom,www.solardecathlon.org operable louvers for the east and west facades.The 2009 OSU Solar Decathlon House archive :www.solardecathlon.osu.edu/2009/
  6. 6. house 2010. Solar Decathlon Design Competition Design Collaborator : Dave Nedrow The INTROhouse is designed for the typical post-industrial American city where the loss of manufacturing has left a ring of vacant industrial sites surrounding the downtown. Adjacent to the central business district, these sites are ideal for re-colonization by people moving back to the city. INTROhouse is designed as a catalyst for this process. The existing post-industrial language of the site forms the basis for the house’s architectural identity. The structure is clad in rugged materials emblematic of an aging industrial infrastructure. A garden provide the house’s occupants with viewsINTRO. ject INTRO. duce INTRO. vert INTRO.specta new way of thinking additional context unconventional form focused inward landscape.
  7. 7. PLAN north 0 20 50 SECTION PERSPECTIVE HEAT EXHAUST PASSIVE VENTILATION BIFACIAL PHOTOVOLTAIC PANELS SUPERINSULATED WALLS GREY WATER TREATMENTWINTER AIR INTAKESUMMER AIR INTAKECISTERNS RAIN WATER CATCHMENT REMEDIATIVE LANDSCAPE
  8. 8. The south elevation of the house is comprised of a double-skin system used to harness heat in the winter and ventilate it in the summer. It consists of an outer layer of factory style glazing, a 12-inch deep airspace with operable, perforated metal screens acting as heat sinks, and an inner layer of double-glazing. The house’s photovoltaic array uses polycrystalline, bi-facial panels to produce electricity. Mounted horizontally above the house’s roof, the panels harvest ambient light for increased electrical production, while shading the roof from direct solar gain. A portion of the photovoltaic array uses combined photovoltaic-solar thermal panels, which preheat the house’s domestic hot water supply. VENTILATED FACADE PREHEAT SYSTEM PHOTOVOLTAIC/ PV SOLAR THERMAL PANELS ELECTRICAL: EXHAUST AIR PHOTOVOLTAIC ARRAY FRESH AIR INTAKE ENERGY RECOVERY (SUMMER) VENTILATORVENTILATED FACADE SOLAR AIR-AIR/AIR-H20PREHEAT SYSTEM HEAT PUMP DC DISCONNECT INVERTER AC DISCONNECT SERVICE PANEL UTILITY METER TO UNDERFLOOR TO GRID DISTRIBUTION SOLAR THERMAL PANELS DRAINBACK TANK BUFFER TANKFRESH AIR INTAKE(WINTER) TO LAVS FROM SUPPLY AND SHOWER TANK PERFORATED METAL WATER: SOLAR COLLECTOR
  9. 9. The INTROhouse’s conceptual design was partof a competitive proposal process required togain acceptance in to the 2011 Solar DecathlonCompetition.The house’s winning design boards and physicalmodel were featured at the National BuildingMuseum in Washington, D.C. as part of:U.S. Department of Energy Solar Decathlon 2011Finalists: A Special PresentationMay 1, 2010 - July 25, 2010National Building Museum
  10. 10. 2007. Fall Studio. Prof. Stephen Turkenthusiast residing in a small Clintonvilleneighborhood. The house embodies three formsof projection: physical, phenomenological, andphotographical.a pronounced cantilever that ‘projects’ over arecessed exterior garden. This physical projectioncreates a theater wherein the house’s inhabitantscan have a privileged view of their surroundings.
  11. 11. Section Through Recessed Garden Studio Studio Cantilev ere Observa d tionGallerySecond Floor First Floor N
  12. 12. The south side (street side) of the house becomesactivated by the actions of the occupants inside.The resulting visual effects are displayed onthe translucent glazing facing Oakland Avenue.Silhouette, light and shadow, and subtledifferentiations in color and luminosity are alldisplayed to the street and the neighborhoodbeyond. Section Diagram
  13. 13. The transformative nature of the street facadecreates many cinematic effects representativeof the tempo of its inhabitants’ activities. This isthe most public form of projection as the streetfacade becomes a virtual screen for viewing.The ‘aspect ratio’ of the glazing is 2.20:1, anto equal frames, helping to balance and organizethe composition.Sectional variation is a strong theme throughoutthe house’s interior and exterior. The front facadeis little activity inside. Although, once duskapproaches, interior depth and complexity beginto register to the exterior.The street facade represents projection in itsphenomenological form. Literal, photographicalprojection occurs when images are projected on tolight.
  14. 14. The projected images create a glow thatemanates from the recessed garden at night.creating a playful dance of light and shadow.facade towards the cantilevered space projectingover the garden. This is a transitional space wherethe user sheds the role of the performer as hewalks away from the street. Once in the projectedspace, he gains a private, privileged view of thegarden space below.The garden walls form a new horizon line, andcontain a quiet, contemplative space that framesthe main house. Here, inhabitants witness thephysical projection of the house as it seeminglyextends towards them.
  15. 15. Steven D. Wintera : 1 1 2 2 M t. Pl ea s a n t A v e. Columbus, O h i o 4 3 2 0 1p : 614.306.4952e : w inter. 5 2 @ o s u . e d u

×