Mongara Efterarbete lathund och praktik, Svensk Bensinhandel, Mongara, Gran Canaria 2012

954 views

Published on

En lathund för att komma igång snabbt med social medier på din station

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
954
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mongara Efterarbete lathund och praktik, Svensk Bensinhandel, Mongara, Gran Canaria 2012

  1. 1. Lathund och praktik. Baserat på de frågor vi fått, lite praktiska råd och länkar.Hitta hjälp i facebookFacebook har en stor databas med hjälp för de olika områden, aktiviteter, sekretess etc. bekanta ermed detta här finns svaren på det mesta som man undrar. Använd sökfunktionen i hjälpcentret omdu inte hittar i menyerna.För det privata kontot finns hjälpavsnittet då du klickar på pilen i högra hörnet.För företagssidan finns hjälp i sidans administrationsgränssnitt. Här hittar du det mesta av det duundrar och kan köra fast på vad gäller just företagssidor.Kontoinställningar och sekretessinställningarDessa två avsnitt hittar ni också då ni klickar på pilen i övre högra hörnet (se bilden ovan). Detta börsamtliga facebookanvändare gå igenom och ställa in så att de stämmer överrens med hur öppetrespektive slutet det privata kontot ska vara. Det finns inget facit på hur du ska ställa in men se till atttitta igenom och göra aktiva val. Ta hjälp av den information som finns i facebooks egenhjälpdatabas, Hjälpcenter (se ovan).
  2. 2. Kontoinställningar hanterar lösenord, mailadress, språk etc. Observera att det finns en vänstermenyockså så det är ganska många inställningar. Mailaviseringar, dvs vad du vill få mail om från facebook,ställer du in genom att välja aviseringar och sedan redigara inställningar för de olika funktionernaunder allmänna inställningar.Sekretessinställningar hanterar vem som kan se din olika publiceringar.Lägga upp bilder på facebookDå du skriver ett inlägg på facebook kan du även bifoga bilder, filmer, ljud etc. Klicka på det duönskar i menyn ovanför. Ställ fråga innebär att du gör det som kallas en poll, dvs du ger dina vänneroch besökare möjliget att svara på frågor och rösta.Ibland är de bilder man har för stora för att kunna hanteras. De kan då komprimeras till ett bättrewebbformat eller beskäras. För dig som saknar bildhanteringsprogram finns här två som är gratis attladda ner http://www.gimp.org/, http://www.paint.net/ .Bilder kan också enkelt läggas upp med facebook-appen i din smartphone. Ta en bild direkt elleranvänd en som redan finns sparad på kameran. Det finns också andra bildhanteringsappar som tillexempel Instagram. En app som laddas ner till din telefon och sedan också kan kopplas ihop medfacebook och twitter.Sida och grupp i facebook, vad är skillnaden?
  3. 3. Grupp: En grupp i facebook kan vara öppen, sluten och hemlig. Den administreras av en eller flerapersoner och de samtliga inlägg som skrivs där görs av den privata profilen, dvs det blir ingenföretagsprofilering. Man måste antingen bli inbjuden eller ansöka om att vara med i gruppen. Engrupp passar exempelvis för ett begränsat sällskap, för intern kommunikation inom företaget etc.Sida: En facebook sida kan vem som helst gilla, ingen behöver tilldela eller godkänna ettmedlemskap. När jag gillat en sida får jag uppdateringarna presenterade i min logg. En sida kan ha eneller flera administratörer och allt som skrivs av en administratör presenteras i loggen medföretagsprofilen. En sida är det som bör användas för att ta sitt företag publikt på facebook.Starta facebooksida och gruppDetta beskrivs dels i den lathunden Facebook – att göra, fundera över och skapa en strategi för ochdels i facebooks egna manual, Hjälpcenter: https://www.facebook.com/help/ads-and-business-solutions respektive https://www.facebook.com/help/search/?q=gruppKarta och adress i facebooksidaDå du anger en adress för ditt lokala företag så visas det också som en plats på en karta. Detta skerautomatiskt. Vi har haft en del problem med att hitta platser här på Gran canaria. De flesta av dessaproblem löser sig då sökningen sker i Sverige igen. Men det kan också vara svårt att hitta vissaadresser. Det man då kan göra är att skriva en adress i närheten och sedan flytta ”kartnålen”manuellt till rätt adress.https://www.facebook.com/help/?faq=197254963682414&fb_source=messageChecka in på facebookChecka in betyder att du berättar för dina vänner att du befinner dig på en speciell plats. Det gör dumhafacebook-appen i din smartphone. Istället för att skriva ett inlägg väljer du ”checka in”. Du väljer
  4. 4. sedan en plats som redan finns eller skapar en helt egen ny plats. Se till att de besökare ni harcheckar in och väljer er facebook sida/plats istället för att skapa en egen.Läs mer om checka in och platser i hjälpcentret (sök exvis på check in)QR-kod och dess användningQR-koder kan änvändas på många sätt och beskrivs i utbildningsmaterialet. Där finns också länkar tillhur du skapar dem, ytterligare en webbplats för detta är http://qrcode.kaywa.com/ .

×