Ayatmajmuk

1,014 views

Published on

SMK ABDULLAH MUNSHI 2011

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,014
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
26
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ayatmajmuk

 1. 1. Yang kurik kundi, Yang merah saga; Yang baik budi,Yang indah bahasa.
 2. 2. Ayat Majmuk Campuran
 3. 3. Tinggi gunung banyak halangannya,Kembara ditempuh membawa visi; Ayat digabung ada caranya, Kata hubung membawa fungsi.
 4. 4. • Setelah mengikuti modul ini, awda akan dapat;
 5. 5. Ayat majmuk ialah ayat yang dibina dengan mencantumkandua ayat tunggal atau lebih, dan percantuman ayat-ayat itudisusun mengikut cara tertentu sehingga menjadikannya ayatbaharu. Ayat Majmuk
 6. 6. yat ajmuk ampuran
 7. 7. Ayat Majmuk Campuran campuran antara ayat tunggal dengan ayat majmuk. Ayat tunggal Kata hubung Ayat majmukAnuar suka Adik lelakinya yangbermain bola tetapi bungsu suka membaca buku Anuar suka bermain bola tetapi adik lelakinya yang bungsu suka membaca buku.
 8. 8. Contoh ayat;
 9. 9. Ayat Majmuk Campuran campuran antara berbagai-bagai jenis ayat majmuk.Ayat majmuk 1 Kata hubung Ayat majmuk 2Mereka mendaftarkan Mereka mendaftarkananak-anak mereka yang yang anak-anak merekanaik ke tingkatan 1 yang telah lulus PCE tahun lepasMereka mendaftarkan anak-anak mereka yang naik ketingkatan 1, yang telah lulus PCE tahun lepas.
 10. 10. Contoh ayat;
 11. 11. Ayat Majmuk Campuran campuran antara berbagai-bagai ayat (deretan ayat-ayat). digabungkan dengan kata hubung Ayat tunggal 1 Ayat tunggal 2 Ayat tunggal 3 Pembakar ketuhar Pembakar ketuhar Pembakar ketuharitu dibaiki oleh Siti. itu dijual oleh Siti. itu sentiasa rosak. digabungkan denganPembakar ketuhar yang sentiasa rosak itu kata hubung yangdibaiki lalu dijual oleh Siti. dan lalu.
 12. 12. Analisis ayat; Ayat majmuk campuran susunan biasaDengan cara ini, saya percaya bahawa kita akan dapatmenarik minat golongan muda untuk menceburi bidang ini. Subjek saya Predikat percaya bahawa kita akan dapat menarik minat golongan muda untuk menceburi bidang ini. Klausa a saya percaya b kita akan dapat menarik minat golongan muda c golongan muda menceburi bidang ini Kata hubung bahawa dan untuk
 13. 13. Analisis ayat; Ayat majmuk campuran susunan songsangUntuk mencapai kejayaan dalam sesuatu bidang, kita mestirajin dan tabah berusaha. Subjek kita Predikat mesti rajin dan tabah berusaha untuk mencapai kejayaan dalam sesuatu bidang. Klausa a kita mencapai kejayaan dalam sesuatu bidang b kita mesti rajin berusaha c kita mesti tabah berusaha Kata hubung untuk dan dan
 14. 14. Proses Pemajmukan
 15. 15. Ayat Majmuk Campurandihubungkan dengan kata hubung dikenali juga sebagai Ayat berkait atau Ayat kompleks
 16. 16. Latihan…..1. Para pelajar dan guru telah bercadang untuk berjumpa di muzium.2. Ayah menikmati keindahan alam sambil mendengar kicauan burung.3. Adik menari sementara abang menyanyikan lagu ‘Pencinta Wanita’.4. Adilah membeli baju baru lalu membayarnya di kedai.5. Safri membuat tugasan kemudian menghantarnya pada petang hari.6. Umairah membaca buku sementara menunggu suaminya pulang.7. Ammar atau Huzaifah pasti akan memenangi peraduan melukis.8. Hanis melukis lalu Haslin mewarnai gambar itu.

×