Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
SEJARAH
Dimulakan di Daerah Setiu pada Mac 2005
melibatkan 9 buah sekolah.
Nama asal Dengarlah Sayang (Tahun 1 sahaja).
Tu...
Dibentangkan di Mesyuarat Pengurusan PPDa
Negeri pada 25 Oktober 2005 di Batu Burok
Beach Resort, K. Terengganu – bersetuj...
Pembinaan modul di Grand Continental, Melaka
pada November 2005 melibatkan 100 guru sekolah
rendah dan menengah.
Bengkel p...
Bengkel pemurnian modul di Hotel UiTM Dungun,
Terengganu pada 22-24 Mei 2006.
Bengkel pemurnian modul bersama pegawai
Baha...
Taklimat kepada SU PPDa sekolah rendah daerah
Setiu untuk dilaksanakan selepas UPSR pada
14 September 2006 (Tahun 6 sahaja...
Pelaksanaan program rintis di 4 buah sekolah
Melibatkan Tahun 1 – 5 pada 16-18 April 2007
Jabatan Pelajaran Terengganu men...
Pemurnian modul PROSIDAR di Hotel Rosa
Passadena, Cameron Highland pada 17-19 Julai
2007.
Pemurnian modul PROSIDAR di Jaba...
RASIONAL
Masalah penggunaan dadah yang berleluasa
hari ini bukan sahaja melibatkan orang dewasa
tetapi menular kepada muri...
Keadaan ini menyebabkan murid sentiasa
terdedah dan berada dalam keadaan berisiko
untuk turut terlibat.
Menyedari hakikat ...
OBJEKTIF PROSIDAR
Meningkatkan pengetahuan, kefahaman dan
kemahiran pendidikan pencegahan dadah kepada
murid, dan guru, su...
PERLAKSANAAN PERINGKAT SEKOLAH

Menerima arahan pelaksanaan daripada
Bahagian Sekolah,Kementerian Pelajaran
Malaysia.
Menu...
Carta Pelaksanaan
KEMENTERIAN
PELAJARAN
MALAYSIA

JABATAN
PELAJARAN
NEGERI

PEJABAT
PELAJARAN
DAERAH

SEKOLAH
Carta Organisasi Prosidar
Pengerusi
Guru Besar

Timb. Pengerusi
GPK 1

Naib Pengerusi
Penolong Kanan II (HEM)

Penyelaras
...
Penyelaras PROSIDAR
Penyelaras program di peringkat
sekolah ialah Setiausaha PPDa.
Beliau perlu mengadakan mesyuarat
bersa...
Persediaan Bersama Pengurusan
Mengadakan perbincangan – program
sekolah
Membuat jadual program
Menentukan tempat dan peral...
Waktu Pelaksanaan PROSIDAR
Tahap 1:
Waktu Pendidikan Jasmani.
(waktu berkembar)
Tahap 2 :
Waktu Pendidikan Sivik dan
Kewar...
Tempoh Pelaksanaan
Tahun

Tahun Tahun Tahun Tahun Tahun Tahun
1
2
3
4
5
6

Bulan Julai

Mac
Pelaksana PROSIDAR
Tahap 1
Guru Pendidikan Jasmani dan
Kesihatan (PJK)
Tahap 2
Guru Pendidikan Sivik Dan
Kewarganegaraan
Persiapan Guru
• Celik komputer.
• Menguasai modul.
• Menambah pengetahuan berkaitan modul.
• Persediaan guru berasaskan m...
Contoh Bahan Tambahan (Buku-Buku)
Bahan Tambahan (Risalah)
Contoh Bahan Tambahan (Poster)
Menara Anti Dadah
Borang Penyeliaan P&P Prosidar
Borang Laporan Sekolah Ke PPD
Peringatan
Pada tahun pertama pelaksanaan, murid
tahun 2 - 6 belum mengetahui pelajaran
sebelumnya.
Semasa aktiviti bertul...
KESIMPULAN
Taklimatprosidar
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Taklimatprosidar

375 views

Published on

bahan bantu

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Taklimatprosidar

 1. 1. SEJARAH Dimulakan di Daerah Setiu pada Mac 2005 melibatkan 9 buah sekolah. Nama asal Dengarlah Sayang (Tahun 1 sahaja). Tujuan asal supaya kanak-kanak memberitahu ahli keluarga agar berhenti merokok. Mesyuarat post-mortem peringkat daerah bersetuju supaya dipermudahkan program agar bersesuaian dengan tahap murid.
 2. 2. Dibentangkan di Mesyuarat Pengurusan PPDa Negeri pada 25 Oktober 2005 di Batu Burok Beach Resort, K. Terengganu – bersetuju dilaksanakan, pembahagian tajuk-tajuk dari Tahun 1- 6, bermula dengan mengenal rokok sehingga penguatkuasaan undang-undang. Dibentangkan dalam Mesyuarat Ketua Unit Kebangsaan di Lanjut Resort , Pahang dan mendapat persetujuan untuk diteruskan.
 3. 3. Pembinaan modul di Grand Continental, Melaka pada November 2005 melibatkan 100 guru sekolah rendah dan menengah. Bengkel pemurnian modul di Hotel Mega View, Kuantan pada 9-11 Mac 2006. Bengkel pemurnian modul di Gem Beach Resort, Kuala Terengganu pada 22-24 Mac 2006. Bengkel pemurnian modul di Hotel Rosa Passadena, Cameron Highland pada 7-10 Mei 2006.
 4. 4. Bengkel pemurnian modul di Hotel UiTM Dungun, Terengganu pada 22-24 Mei 2006. Bengkel pemurnian modul bersama pegawai Bahagian Sekolah, KPM di Hotel Langkasuka, Langkawi, Kedah pada 22-30 Ogos 2006 – Penyerahan CD Kit Modul PROSIDAR. Program rintis di 9 buah sekolah petugas PROSIDAR pada 11-13 September 2006. Mesyuarat post-mortem program rintis PROSIDAR pada 13 September 2006.
 5. 5. Taklimat kepada SU PPDa sekolah rendah daerah Setiu untuk dilaksanakan selepas UPSR pada 14 September 2006 (Tahun 6 sahaja). Pelaksanaan PROSIDAR untuk tahun 6 di seluruh daerah Setiu dalam tempoh 2 minggu dan Laporan pelaksanaan dihantar ke PPD pada 5 Oktober 2006. Majlis penyerahan Kit PROSIDAR oleh wakil Jabatan Pelajaran Terenganu kepada wakil Kementerian Pelajaran Malaysia pada 10 Disember 2006 di Hotel Grand Continental, K. Terengganu.
 6. 6. Pelaksanaan program rintis di 4 buah sekolah Melibatkan Tahun 1 – 5 pada 16-18 April 2007 Jabatan Pelajaran Terengganu mengeluarkan Buku Modul Kit PROSIDAR dan CD pada 11 Jun 2007 untuk 10 buah sekolah setiap daerah. Pembentangan Cadangan Kaedah Pelaksanaan PROSIDAR di Mesyuarat PKD Kebangsaan di Lumut, Perak pada 30 Julai 2007 hingga 2 Ogos 2007.
 7. 7. Pemurnian modul PROSIDAR di Hotel Rosa Passadena, Cameron Highland pada 17-19 Julai 2007. Pemurnian modul PROSIDAR di Jabatan Pelajaran Terengganu pada 13 September 2007. Bengkel JU PROSIDAR Kebangsaan di Merang Suria Holiday Beach Resort, Terengganu pada 17 – 19 Januari 2008. Bengkel Penyelarasan JU PROSIDAR Kebangsaan di Batu Burok Beach Resort, Kuala Terengganu pada 28 – 30 Januari 2008.
 8. 8. RASIONAL Masalah penggunaan dadah yang berleluasa hari ini bukan sahaja melibatkan orang dewasa tetapi menular kepada murid sekolah. Senario ini menjadi lebih membimbangkan disebabkan pengeluaran pelbagai jenis dadah termasuk dadah tiruan yang semakin bertambah.
 9. 9. Keadaan ini menyebabkan murid sentiasa terdedah dan berada dalam keadaan berisiko untuk turut terlibat. Menyedari hakikat ini Kementerian Pelajaran Malaysia mengambil tanggung jawab untuk melaksanakan Program Pendidikan Pencegahan Dadah di sekolah secara sistematik dan berkesan melalui Program Sifar Dadah Sekolah Rendah atau ringkasnya, PROSIDAR.
 10. 10. OBJEKTIF PROSIDAR Meningkatkan pengetahuan, kefahaman dan kemahiran pendidikan pencegahan dadah kepada murid, dan guru, supaya dapat mengelakkan diri daripada terjebak dengan dadah. Membina ketahanan dan jati diri yang tinggi di kalangan murid dari segi fizikal, emosi, mental dan rohani. Membolehkan murid membentuk budaya dan tingkah laku positif serta mengamalkan nilai-nilai murni.
 11. 11. PERLAKSANAAN PERINGKAT SEKOLAH Menerima arahan pelaksanaan daripada Bahagian Sekolah,Kementerian Pelajaran Malaysia. Menubuhkan Jawatankuasa PROSIDAR di sekolah. Taklimat / bengkel program PROSIDAR oleh JU Sekolah kepada guru-guru berkenaan di sekolah. Pembinaan jadual pelaksanaan PROSIDAR.
 12. 12. Carta Pelaksanaan KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN NEGERI PEJABAT PELAJARAN DAERAH SEKOLAH
 13. 13. Carta Organisasi Prosidar Pengerusi Guru Besar Timb. Pengerusi GPK 1 Naib Pengerusi Penolong Kanan II (HEM) Penyelaras Setiausaha PPDa AJK 1. Guru Pendidikan Jasmani Tahun 1,2,3 2. Guru Pendidikan Sivik Dan Kesihatan Tahun 4,5,6
 14. 14. Penyelaras PROSIDAR Penyelaras program di peringkat sekolah ialah Setiausaha PPDa. Beliau perlu mengadakan mesyuarat bersama dengan Jawatankuasa PROSIDAR dan memberi latihan dalaman kepada guru-guru pelaksana serta memberi makluman kepada semua guru.
 15. 15. Persediaan Bersama Pengurusan Mengadakan perbincangan – program sekolah Membuat jadual program Menentukan tempat dan peralatan Menentukan tenaga pengajar
 16. 16. Waktu Pelaksanaan PROSIDAR Tahap 1: Waktu Pendidikan Jasmani. (waktu berkembar) Tahap 2 : Waktu Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan. (waktu berkembar)
 17. 17. Tempoh Pelaksanaan Tahun Tahun Tahun Tahun Tahun Tahun Tahun 1 2 3 4 5 6 Bulan Julai Mac
 18. 18. Pelaksana PROSIDAR Tahap 1 Guru Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJK) Tahap 2 Guru Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan
 19. 19. Persiapan Guru • Celik komputer. • Menguasai modul. • Menambah pengetahuan berkaitan modul. • Persediaan guru berasaskan modul. • Suasana kondusif untuk P&P.
 20. 20. Contoh Bahan Tambahan (Buku-Buku)
 21. 21. Bahan Tambahan (Risalah)
 22. 22. Contoh Bahan Tambahan (Poster)
 23. 23. Menara Anti Dadah
 24. 24. Borang Penyeliaan P&P Prosidar
 25. 25. Borang Laporan Sekolah Ke PPD
 26. 26. Peringatan Pada tahun pertama pelaksanaan, murid tahun 2 - 6 belum mengetahui pelajaran sebelumnya. Semasa aktiviti bertulis guru disaran menayangkan lembaran kerja. Aras soalan agak mudah bagi sebahagian murid.
 27. 27. KESIMPULAN

×