Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Obrada digitalnog zvuka

573 views

Published on

Digitalna obrada zvuka

Published in: Internet
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Obrada digitalnog zvuka

 1. 1.  Često se javlja potreba za obradom zvuka na računaru. Aplikativni softveri za obradu zvuka su danas veoma zastupljeni i imaju veoma veliku upotrebu kod korisnika koji zele da svoj audio zapis dodatno obrade ili ga na neki način poboljšaju, prilikom “skidanja” starih ploča i kaseta u digitalni format itd. Danas postoji veliki broj programa koji nude upravo te opcije. Programi za obradu zvuka
 2. 2. Obrada digitalnog zvuka  Operativni sistemi pa tako i Windows XP su solidno opremljen sa svakojakim alatima. Ipak alat za obradu zvuka – Sound Recorder ne nudi mnogo mogućnosti. Zbog toga korisnici koji imaju potrebu da dodatno obrade neki audio zapis ili se profesionalno bave obradom zvuka koriste neke druge aplikacije.
 3. 3. Najzastupljeniji programi Veoma popularan i jedan od najzastupljenijih je program kompanije SONY – Sound Forge. Pored njega postoje i drugi programi čija je funkcija ista i koji omogućavaju obradu, snimanje i konverziju audio snimka a neki od njih su :  Audacity (besplatan program koji nudi manji broj opcija) ima veoma veliku upotrebu samim tim što se svrstava u red freeware programa  Adobe Audition ( komercijalan program koji nudi pregršt opcija)  GoldWave ( takođe komercijalan program koji služi za editovanje i obradu audio, fajlova).  Cool Edit Pro (profesionalni softver za multi-kanalno snimanje i kompletnu produkciju audio zapisa)
 4. 4. Sound Forge  Počev od prve verzije programa Sound Forge, pa do poslednje vrezije jedno je očigledno na prvi pogled : softversko rešenje samog programa je sve više usavršavano tako da sada on može vršiti i obradu video zapisa.Takođe , interfejs programa je još više prilagođen korisniku i pomoćni podmeniji su sve više usmereni na određenu funkciju a ne na otvaranje novih menija.  Sve veća upotreba ovog programa za editovanje zasnovana je na jednostavnom i funkcionalnom sistemu i organizaciji menija koja u kombinaciji sa kvalitetom obrade i cenom ovog softvera čini ovo softversko rešenje vrlo isplativim i efektivnim kako za radio stanice i tv kuće tako i za kućenu upotrebu.
 5. 5. Audacity  Program Audacity je odličan besplatan program (Open Sorce alatka) koji nudi sve potrebne operacije nad audio datotekama. Program možete preuzeti, instalirati na svom računaru i isprobati njegove mogućnosti.  Mogućnosti ovog programa možete pročitati na sajtu www.vesic.org
 6. 6. Audacity U ovom programu između ostalog možete da:  snimite sebe kako pričate ili pevate,  uklonite spoljašnji šum iz snimka,  promenite i doradite zvuk i glas,  izbacite glas ili pevanje iz pesme (Ako volite da pevate karaoke, zgodno je izbaciti glas pevača iz snimka, tako da ostane samo muzika :-) a ovaj program vam to omogućava)  ubacite tišinu (ako u određenom delu snimka želite da napravite prekid odnosno da naglasite pauzu)  sačuvate snimak u željenom formatu – na primer izvoz u mp3 format  skratite ili produžite dužinu trajanja audio snimka.
 7. 7. Još nekoliko programa za rad sa audio signalima  Adobe Audiation – Veoma moćan alat za snimanje i obrađivanje zvuka. Koristi se kao profesionalni program za obradu zvuka mnogim studijima širom sveta. Ovaj porgram nije besplatan program i mora se platiti za njegovo korišćenje nakon isteka probnog perioda od mesec dana. Između ostalog program Adobe Audition omogućava kreiranje radio-džinglova, miks zvuka i audio- video sinhronizaciju.
 8. 8. GoldWawe  GoldWave je profesionalni alat za editovanje audio fajlova. Može da se koristi za reprodukovanje, editovanje, miksovanje i analizu zvučnih fajlova. Takođe, dozvoljava ubacivanje specijalnih efekata u okvir audio fajlova. Zvuk koji se obrađuje može da se preuzme sa kasetofona, gramofona, radija ili (u digitalnoj formi) sa CD-a. Podržani su i različiti audio formati.Spada u tzv. deljene programe (shareware) – korisnik može da koristi program na određeni probni period, nakon čega mora ili da kupi licencu ili da prestane da koristi program.
 9. 9.  Reason - program za komponovanje muzike. Ovaj program predstavlja kompletan muzički studio u programu od 50MB. Zvaničan sajt programa  FL Studio (Fruity Loops) – program za komponovanje i miksovanje muzike. Ovaj program je odličan za pravljenje raznoraznih beatova, matrica, i sličnih stvari

×