Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Svetski dan pcela

More Related Content

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Svetski dan pcela

 1. 1. Здраво, другари! Данас, 20. маја, обележава се Светски дан пчела!
 2. 2. Пчеле нам дају мед, матични млеч, полен, пчелињи восак. Њихова улога је много важна. Од 100 биљака које користимо у исхрани, чак 70 опрашују пчеле. Оне су уједно једини инсекти који производе храну за човека. Такође, пчеле су најбољи показатељи здраве животне средине. Светски дан пчела
 3. 3. Нажалост, у Србији сваке године нестане 25% пчелиње популације. Прекомерна употреба пестицида, аеро-загађење, неодговорно понашање човека довели су до тога да су се поједине врсте пчела широм света нашле на листама угрожених.
 4. 4. Због чега је мед здрав? Мед садржи састојке који су неопходни за здраво функционисање организма. Захваљујући великом садржају простих шећера, витамина, минералних материја, мед је драгоцена храна, која после уношења у организам, директно прелази у крвоток и врло је погодна за децу, спортисте, старе.
 5. 5. Занимљивости о пчелама Најмања пчела на свету је патуљаста пчела. Дугачка је око 2,1 mm. Хималајска медоносна пчела је највећа медоносна пчела на свету. Одрасле јединке могу достићи дужину до 3 cm.
 6. 6. Пчела може одлетети од кошнице скоро 8 km и без грешке ће наћи пут назад. При лету без терета пчела развија брзину до 65 km на сат. При лету, крило пчеле направи преко 400 замаха у секунди. У једној кошници има од 20 000 до 60 000 пчела. Једна пчела направи око 40 летова и посети око 4 000 цветова у току једног дана.
 7. 7. Тематски речник Миа Трипковић Милица Раилић Анастасија Баждар
 8. 8. Милан Ступар Емилија Хајдер Александра Бјелајац
 9. 9. Креативна секција Мила Нонковић Димитрије Голубовић Емилија Хајдер Милан Ступар
 10. 10. Ана Кантар Давид Ковачевић Анђела Поповић
 11. 11. Лазар Кантар Александра Бјелајац Милица Драгић
 12. 12. Лазар Кантар Александра Бјелајац Емилија Хајдер
 13. 13. Милан Ступар Ана Кантар Димитрије Голубовић
 14. 14. Миа Трипковић Анастасија Баждар Мила Нонковић
 15. 15. Душан Доброта Милица Драгић Стефан Шијан

×