De patient José Van Der Schoor

821 views

Published on

Published in: Health & Medicine, Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
821
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Deze vraag kan ik heel kort beantwoorden, namelijk met: een kind in de wieg. Maar ik moet toch mijn 20 minuten volmaken en er valt nog wel het een en ander te zeggen over de weg hier naar toe, dus daar zal ik het maar niet bij laten.
 • In mijn presentatie vertel ik eerst iets over Freya. Vervolgens zal ik u proberen te vertellen wat patiënten belangrijk vinden. Dit doe ik aan de hand van een aantal quotes. Ik heb namelijk een grote groep patiënten gevraagd naar hun positieve ervaringen met psychologen en maatschappelijk werkers, apotheken en diëtisten.
 • Introductie De vereniging viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. In die 25 jaar is er veel veranderd in de fertiliteitszorg en met MijnZorgNet hopen we nu dat de stap gemaakt wordt naar ‘de patiënt centraal’.
 • Bij de meeste mensen die besluiten dat het moment gekomen is dat een kindje welkom is, wordt dit voor de buitenwereld pas duidelijk als de zwangerschap een feit is. Bij ongeveer 1 op de 8 paren gaat dat anders. Zij raken niet binnen een jaar zwanger en moeten dus lang wachten. Als je een half uur op de bus moet wachten, duurt wachten lang, dus stelt u zich voor dat je misschien wel 3 jaar moet wachten op iets dat je heel graag wilt… Deze paren zullen dan hun kinderwens buiten de intimiteit van hun slaapkamer moeten brengen. In eerste instantie zal dit in de spreekkamer van een arts zijn, maar als men het traject van vruchtbaarheidsbehandelingen ingaat, gaat het paar merken dat dit niet alleen een medisch traject is maar dat hun kinderwens op veel manieren een rol gaat spelen in hun leven. Ik stip enkele zaken hier kort aan. Hun lichaam functioneert niet zoals het normaal gesproken zou moeten en ze ervaren gevoelens van onmacht, woede, angst, verdriet en hebben soms ook schuldgevoelens naar hun partner toe. 2. De spontaniteit van seks verdwijnt; een aspect dat veelal onbesproken blijft, maar wel een druk kan leggen op de relatie. 3. Ze krijgen te maken met hun omgeving; familie, vrienden, collega’s, werkgevers, zorgverzekeraars en – last but not least – verschillende zorgverleners. Vrienden en familie vragen bijvoorbeeld: ‘zijn jullie nog niet aan een kindje toe?’. En wat antwoord je dan? Ben je direct open over dit toch intieme probleem? Je komt voor allerlei vragen te staan: Wat vertel je aan wie? En zitten je partner en jij op dezelfde golflengte qua openheid? Maar ook een volkomen onbekende kan zomaar aan je vragen ‘heb je kinderen?’ Die vragen kunnen je enorm overvallen. 4. Praktisch Werkgever en collega’s vragen: ‘moet je nu alweer naar het ziekenhuis?’. En als je besluit om hier open te zijn dan loop je het risico dat je werkgever zegt: dat is je eigen keus, dus voor het verzuim moet je maar verlofuren voor opnemen. Hoezo eigen keus? Wie kiest er ooit voor een vruchtbaarheidsprobleem? Verder is er een groep mensen is die doorgaat na de 3e ivf en dan geen vergoeding meer krijgt, dus behandelingen uit eigen zak betaalt. Sommige mensen hebben hier zeer veel voor over en steken zich daarom zelfs in de schulden. Hun agenda en leven wordt in grote mate beheerst door het medisch traject dat ze volgen. Vaak worden beslissingen ook uitgesteld: ‘ik ga nu maar geen nieuwe baan zoeken, hoe moet ik de proeftijd doorkomen als ik zo vaak afwezig ben i.v.m. ziekenhuisbezoek’ of ‘we wachten toch maar even met een ander huis, want we weten niet of we straks wel een groter huis nodig hebben’. Want, let wel: Een fertiliteitsprobleem kan verstrekkende gevolgen hebben voor de rest van je leven. Als je hoort bij de groep die uiteindelijk toch geen kind krijgt, betekent dat dat je een totaal ander toekomstbeeld krijgt. Je wordt geen vader of moeder en dus ook nooit opa of oma. Het blijft de rest van je leven een rol spelen.
 • Veel mensen komen gelukkig zelf goed door de behandelperiode heen, al dan niet met behulp van lotgenotencontact. Maar soms is professionele hulp van een psycholoog of maatschappelijk werkende nodig. In de lezing van Chris Verhaak zullen psychosociale problemen aan de orde komen. Ik wil per beroepsgroep een aantal quotes van patiënten met u doornemen.
 • Helpen de blik weer te verruimen.
 • Helpen belangrijke dingen te definiëren en communicatie verbeteren
 • Specifieke kennis en ervaring met de doelgroep
 • Communiceren en op een goede manier aandacht voor jezelf vragen
 • Het belang van goede begeleiding tijdens de behandelfase betaalt zich ook terug als de pogingen mislukken, zodat mensen niet met negatieve gevoelens op deze intensieve periode hoeven terugkijken
 • De hulpverlener is empatisch en stelt de juiste vragen waarmee een andere kijk op de eigen situatie kan ontstaan. Eén minder goed voorbeeld wil ik nog noemen: Karin schreef: “Over psychische hulp kan ik kort zijn deze heb ik 4 maanden geleden aangevraagd en moet nu nog reactie krijgen, dus zo langzaam gaat dat, ondertussen zak je steeds verder in je emoties.”
 • Als mensen vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, krijgen ze ook te maken met het gebruik van hormonen. In de meeste gevallen worden deze geïnjecteerd en hiervoor krijgt de patiënt prikinstructies in het ziekenhuis. Het komt geregeld voor dat mensen op de dag zelf pas horen dat ze diezelfde dag moeten starten met de injecties en dus kunnen zich problemen voordoen als de apotheek het middel niet op voorraad heeft. Dat de afhandeling in de apotheek nog wel eens wat voeten in de aarde heeft, kunt u afleiden uit de volgende statements van patiënten.
 • Hoe zeer het taboe op vruchtbaarheidsproblemen ook doorbroken lijkt te zijn in de media, in de persoonlijke omgeving is het toch nog steeds iets dat niet iedereen hoeft te weten
 • servicegericht
 • ook hier speelt empathie een rol
 • En nog meer service
 • En discretie  Wendy: “Het ziekenhuis waar ik in behandeling was heeft altijd duidelijk aangegeven dat het een kant-en-klare spuit van Gonal moet zijn en toen kreeg ik een keer een 'knutselpakket' . Dit heb ik geweigerd. Waarschijnlijk is het goedkoper, maar ik werk en moest ook nog wel eens buitenshuis spuiten en dan is het gepruts met naalden, spuiten, vloeistof en poeder echt niets.”
 • Een bijzondere groep is de groep vrouwen met overgewicht. Over de gevolgen van obesitas voor vruchtbaarheid en zwangerschap zal Ina Beerendonk straks spreken . Maar ik wil er graag iets over zeggen vanuit het perspectief van de patiënt. Niemand wil graag te dik zijn en toch is het de epidemie in onze tijd. Steeds vaker komen vrouwen met overgewicht pas in aanmerking voor vruchtbaarheidsbehandelingen nadat ze minstens 10% van hun gewicht verloren hebben of een bepaalde BMI bereikt hebben. Een vrouw wordt dus door de gynaecoloog naar huis gestuurd met de boodschap dat ze eerst moet afvallen en terug kan komen nadat ze een bepaald gewicht bereikt heeft. Ongetwijfeld heeft ze eerder geprobeerd om af te vallen, dus de moed zinkt haar in de schoenen. En je zou denken: geen betere motivatie om af te vallen dan het vervullen van je kinderwens. Dat is wel waar, MAAR: veel van deze mensen zijn emotie-eters en in tijden van stress en onzekerheid over hun toekomst – zal dat kind er ooit komen – zullen zij juist geneigd zijn naar eten te grijpen! Bovendien moeten zij eerst goed begrijpen WAAROM ze moeten afvallen om de goede motivatie te vinden. Deze mensen hebben hulp nodig om hun motivatie om te zetten in daden! En het zou natuurlijk fantastisch zijn als degene die hen daarbij kan helpen, de diëtist, begrijpt hoe de relatie vruchtbaarheidsproblemen en overgewicht ligt en zich tevens realiseert wat de impact van dit alles is op de patiënt. Een empathische houding wordt door patiënten als één van de belangrijkste dingen in de zorg gezien!
 • Bekendheid met het specifieke onderwerp
 • Bereidheid om kennis te vergaren
 • Een luisterend oor
 • Motiveren  Elly: “Ik weet dat ik zwaar ben, maar ik kom alleen maar aan en weet echt niet meer hoe ik dat kan veranderen. Ik eet gezond, tenminste dat denk ik. Ik zou doorverwezen worden naar een diëtiste en die doorverwijzing heb ik nooit gekregen .”
 • Persoonlijke aandacht hoeft niet veel tijd te kosten, maar levert veel op
 • Luisteren en duidelijkheid verschaffen
 • Een patientvriendelijke houding beperkt zich niet tot de zorgverlener, maar moet de teamspirit zijn
 • De patiënt centraal stellen, maatwerk
 • Betrek de patient bij het zorgproces en zorg dat andere zorgverleners op de hoogte zijn
 • De patient José Van Der Schoor

  1. 1. Wat wil de patiënt? José van der Schoor Freya
  2. 2. Wat wil de patiënt?
  3. 3. Inhoud <ul><li>Freya </li></ul><ul><li>Wat wil de patiënt </li></ul><ul><ul><li>van psychosociale hulpverleners </li></ul></ul><ul><ul><li>van apothekers </li></ul></ul><ul><ul><li>van diëtisten </li></ul></ul><ul><ul><li>in het algemeen </li></ul></ul>
  4. 4. Freya <ul><li>vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen </li></ul><ul><li>onafhankelijk, opgericht in 1985 </li></ul><ul><li>3000 betalende leden </li></ul><ul><li>website 3300 unieke bezoekers per dag </li></ul><ul><li>4 medewerkers (2fte) </li></ul><ul><li>70 ervaringsdeskundige vrijwilligers </li></ul>
  5. 5. Freya <ul><li>Informatie </li></ul><ul><li>Belangenbehartiging </li></ul><ul><li>Lotgenotencontact </li></ul>Missie: De vereniging stelt zich tot doel, belangenbehartiging voor, en dienstverlening aan mensen met vruchtbaarheidsproblemen, ongeacht het stadium waarin men verkeert.
  6. 6. De patiënt <ul><li>Een vruchtbaarheidsprobleem is niet </li></ul><ul><li>alleen een medisch probleem, maar ook: </li></ul><ul><li>Emotioneel </li></ul><ul><li>Seksueel </li></ul><ul><li>Relationeel </li></ul><ul><li>Praktisch </li></ul>
  7. 7. Wat wil de patiënt? <ul><li>PSYCHOLOGEN </li></ul><ul><li>en </li></ul><ul><li>MAATSCHAPPELIJK WERKENDEN </li></ul>
  8. 8. Psychosociale hulp  <ul><li>Wil: “Wij hebben na 3 mislukte ICSI's een paar keer een psycholoog bezocht. Zij hielp ons om vooral te kijken naar wat ons wél energie gaf, i.p.v. altijd maar te kijken naar wat niet lukte. Zo leerden we naast het verdriet juist aandacht te besteden aan dingen in ons leven die ons energie gaven.” </li></ul>
  9. 9. Psychosociale hulp  <ul><li>Anneke: “Mijn man begreep niet waar ik mee zat en ik kon er met hem niet over praten. Tijdens de sessies met een psycholoog kon ik mijn hart luchten en kreeg ik helder wat voor mij belangrijk was. Het meest belangrijke is dat ik geleerd heb om beter met mijn man te communiceren.” </li></ul>
  10. 10. Psychosociale hulp  <ul><li>Marian: “Bij mijn behandelingen heb ik veel gehad aan gesprekken bij de FIOM. Je kunt merken dat deze organisatie specifieke kennis en ervaring heeft met het omgaan met vruchtbaarheidsbehandelingen en kinderloosheid. Dat was erg prettig.” </li></ul>
  11. 11. Psychosociale hulp  <ul><li>Rianne: “De digicoach van het UMCN heeft me enorm door de behandeling heen geholpen. Wat ik er voornamelijk van geleerd heb, is hoe ik ook anderen in mijn proces kan betrekken; Ik moet zelf aangeven wat ik van iemand verwacht, want niemand kan gedachten lezen!” </li></ul>
  12. 12. Psychosociale hulp  <ul><li>Rianne: “Het IVF-team bood fijne begeleiding, maar vooral ook de digicoach en digitale poli maakten dat we prettig terugkijken op de behandelingen. Dit ondanks dat we na 4 keer ICSI niet het gewenste resultaat hebben behaald en nu met adoptie bezig zijn.” </li></ul>
  13. 13. Psychosociale hulp  <ul><li>Yvonne: “Wat ik heel erg fijn vond was de tijd die ze bij het FIOM voor ons namen. Er was ruimte om te huilen, maar ook om te lachen. Ze konden zich goed inleven in onze situatie. Ze stelden goede vragen, zodat mijn vriend en ik onszelf konden helpen. Soms konden zij ons even een andere bril opzetten. Dat hielp om met een afstand naar onze situatie te kijken en (even) uit de emotie te stappen.” </li></ul>
  14. 14. Wat wil de patiënt van psychosociale hulpverlening? <ul><li>Een hulpverlener met inlevingsvermogen en met specifieke kennis o.g.v. fertiliteit </li></ul><ul><li>Gevoelens leren verwoorden </li></ul><ul><li>Handvatten voor communiceren met omgeving </li></ul><ul><li>Leren afstand te nemen </li></ul>
  15. 15. Wat wil de patiënt <ul><li>APOTHEEK </li></ul>
  16. 16. APOTHEEK <ul><li>Klaartje: “Het ophalen van je spuiten en medicatie bij de apotheek; heel eng en als ze je iets moeten vragen of uitleggen keek ik eerst om me heen of er niemand stond die ik kende... </li></ul><ul><li>Het is toch wel iets privé's.” </li></ul>
  17. 17. APOTHEEK  <ul><li>Lea: “De apotheker trof ik uiteraard vele malen en wat een goede ervaring is: alle moeite doen om diezelfde dag nog een ampul Puregon voor me te regelen en die zelfs bij me langs laten brengen.” </li></ul>
  18. 18. APOTHEEK  <ul><li>Marianne: “Wat ik erg prettig vond was de flexibele instelling van de apotheek. Vaak moest de dag zelf een bepaald medicijn geregeld worden en het is fijn dat dat steeds kon. En dan nog een ‘succes ermee’ als je de deur uitloopt. Dat voelt goed.” </li></ul>
  19. 19. APOTHEEK  <ul><li>Ingrid: “Mijn apotheek heeft mij enorm geholpen toen ik een niet gebruikelijke hoeveelheid hormonen moest spuiten. Zij hebben voor mij met de fabrikant gebeld en uitgezocht hoeveel oplosmiddel ik minder kon gaan gebruiken, zonder dat het kwaad kon. Normaal gesproken moest ik anders een flink aantal milliliters injecteren en dat was echt te veel.” </li></ul>
  20. 20. APOTHEEK  <ul><li>Judith: “De medewerkers van de apotheek deden er alles aan om er voor te zorgen dat ik op tijd kon prikken, dat betekende bellen, bestellen, laten bezorgen, etc. Ze gaven goed advies over welke zwangerschapstest het meest geschikt is en alles werd in discreet zakje gedaan. Echt super. Ik had het gevoel dat ze echt met mij meedachten.” </li></ul>
  21. 21. Wat wil de patiënt van de APOTHEEK? <ul><li>Service </li></ul><ul><li>Bekend met situatie dat levering soms snel moet </li></ul><ul><li>Kennis </li></ul><ul><li>Respect voor privacy </li></ul>
  22. 22. Wat wil de patiënt <ul><li>DIËTIST </li></ul>
  23. 23. DIËTIST  <ul><li>Femke: “Ik had toevallig een voedingsdeskundige die ook aan het ivf team verbonden was. Dit was erg prettig, ik kon altijd met alle vragen terecht.” </li></ul>
  24. 24. DIËTIST  <ul><li>Anita: “Ik heb het PCO syndroom en dat maakt het erg moeilijk om af te vallen. Mijn diëtiste is speciaal voor mij op zoek gegaan naar informatie. Dat vond ik zo lief van haar, ze wil me echt helpen en dat geeft mij weer net wat extra motivatie.” </li></ul>
  25. 25. DIËTIST  <ul><li>Tineke: “Wat ik bijvoorbeeld als erg prettig ervaar is dat mijn diëtiste ook een luisterend oor biedt. Niet meteen begon te vertellen dat er zoveel mensen zijn die met het zelfde ‘probleem’ zitten. Maar dat je als individu telt. Daardoor voelde ik me begrepen en kreeg ik de moed om door te gaan.” </li></ul>
  26. 26. DIËTIST  <ul><li>Linda: “Al 4 jaar kom ik voor endometriose bij de gynaecoloog. Toen zei hij opeens dat ik moest afvallen tot een BMI <30 voordat ik IVF kon doen. Hij legde niet duidelijk uit waarom. </li></ul><ul><li>Mijn diëtiste had met me te doen en vond dat ik dan in elk geval mag weten wat de reden is. Ze deed navraag en kwam met een duidelijk antwoord. Wetende waarom het nodig is af te vallen en met haar steun heb ik nu de motivatie en ben in 8 weken al 15 kilo afgevallen.” </li></ul>
  27. 27. Wat wil de patiënt van de DIËTIST? <ul><li>Begrip v.d. situatie </li></ul><ul><li>Luisterend oor </li></ul><ul><li>Specifieke kennis </li></ul><ul><li>Motiverende rol </li></ul>
  28. 28. ALGEMEEN <ul><li>En verder… </li></ul><ul><li>algemene aandachtspunten </li></ul><ul><li>voor goede zorg </li></ul><ul><li>vanuit het perspectief van de patiënt… </li></ul>
  29. 29. ALGEMEEN <ul><li>Laura: “Het stellen van een gewone vraag als 'hoe gaat het met je?' ervoer ik als prettige persoonlijke aandacht. Als een zorgverlener je het idee geeft met je mee te leven, maakt dat de behandeling beter te doorstaan.” </li></ul>
  30. 30. ALGEMEEN <ul><li>Anja: “Als ze de tijd voor je nemen en naar je luisteren en je duidelijke en goede adviezen geven. </li></ul><ul><li>En als die tijd voor jou genomen wordt, dan is het ook niet erg om iets langer in de wachtkamer te moeten zitten.” </li></ul>
  31. 31. ALGEMEEN <ul><li>Jolanda: “Ook receptionistes en telefonistes moeten zich realiseren dat sommige patiënten met heel veel spanning te maken hebben. </li></ul><ul><li>Een vriendelijke, geduldige opvang door hen kan al wonderen doen.” </li></ul>
  32. 32. ALGEMEEN <ul><li>Gert: “We willen graag dat er maatwerk wordt geleverd. </li></ul><ul><li>Dat protocollen niet de enige leidraad zijn en het belang van de patiënt altijd voorop staat. </li></ul><ul><li>Een vast aanspreekpunt zou helpen en ook dat zorgverleners weten wat er in je dossier staat.” </li></ul>
  33. 33. ALGEMEEN <ul><li>Inge: “Leg duidelijk uit waarom je een bepaalde stap neemt, handeling verricht of keuze voorstelt. </li></ul><ul><li>En houd lijntjes met andere hulpverleners kort.” </li></ul>
  34. 34. De patiënt wil: <ul><li>Empathie </li></ul><ul><li>Deskundigheid </li></ul><ul><li> Goede informatie </li></ul><ul><li> Respect voor </li></ul><ul><li>autonomie en privacy </li></ul><ul><li> Maatwerk! </li></ul>
  35. 35. Verplaats uzelf in de patiënt! <ul><li>Wanneer de ontvanger met EMPATHIE luistert, </li></ul><ul><li>luistert hij met zorg en respect, waarbij alles wordt </li></ul><ul><li>gedaan om de boodschap vanuit het standpunt van </li></ul><ul><li>de spreker te bekijken. </li></ul><ul><li>Uit ‘effectief communiceren voor dummies’  </li></ul>

  ×