Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Introductie woordenaars

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 11 Ad

Introductie woordenaars

Download to read offline

Wat is Woordenaars? Een eerste kennismaking met dit concept voor taalvaardigheid en algemene kennis in het voortgezet onderwijs. Denk mee in de klankbordgroep of doe mee in de testgroep!

Wat is Woordenaars? Een eerste kennismaking met dit concept voor taalvaardigheid en algemene kennis in het voortgezet onderwijs. Denk mee in de klankbordgroep of doe mee in de testgroep!

Advertisement
Advertisement

More Related Content

Slideshows for you (19)

Similar to Introductie woordenaars (20)

Advertisement

Recently uploaded (20)

Introductie woordenaars

 1. 1. Welkom bij de presentatie van Woordenaars door Michelle van Dijk, leraar Nederlands op Lyceum Schravenlant Schiedam
 2. 2. Herkenbaar? Denk mee over het nieuwe concept ‘Woordenaars’! Ze zouden veel meer moeten lezen en schrijven. De leeslessen boeien mijn leerlingen niet echt. Mijn leerlingen leren netjes de woorden en begrippen, maar gebruiken ze verkeerd. Er zijn steeds meer leerlingen die thuis niet lezen. Ik zie de noodzaak van samenwerken met andere vakken, maar ik heb er geen tijd voor. Als ik heel eerlijk ben, is hun taalvaardigheid lang niet goed genoeg voor een vervolgstudie. En dat terwijl ze zo slim zijn! Ik moet ook begrippen uitleggen die ze al lang zouden moeten weten.
 3. 3. Woordenaars Het concept * algemene vorming via taal, taal via algemene vorming * 4 x 15 minuten per week * elke week een prikkelend thema * elke week woordenschatuitbreiding, algemene kennis, lezen, spreken en schrijven * in (haalbare!) samenwerking met andere vakken * geïnspireerd op WordGeneration * in inhoud en uitvoering op maat gemaakt voor het Nederlandse onderwijs * te beginnen bij klas 1
 4. 4. Het gewenste resultaat: iedereen kan een Woordenaar zijn! aanvullend op elk lesprogramma gratis materiaal, pdf of webversie samen leren, meer leren
 5. 5. Woordenaars Les 1: introductie Met een prikkelende startvraag wordt het thema geïntroduceerd in de taalles. De klas leest een tekst over het onderwerp en bespreekt die. De docent modelt bij het lezen van de tekst en leidt het gesprek. De docent behandelt vijf begrippen uit de tekst, die elke les terugkomen. De studieopdracht van les 2 gaat mee als huiswerk. Les 2: studieopdracht Voor de studieopdracht moeten leerlingen thuis meer informatie opzoeken en lezen. Het is een uitdagende, inhoudelijke vraag die ze niet direct of volledig zelf kunnen oplossen. In de les bespreekt de vakdocent de opdracht met hen en samen komen ze tot het antwoord. In de opdracht en bespreking komen de begrippen terug. Les 3: debat De leerlingen hebben nu voldoende kennis van het thema om een standpunt voor of tegen te onderbouwen. Ze gaan over het onderwerp in debat. Dit gebeurt in de taalles. Ze worden aangemoedigd de nieuwe begrippen te gebruiken. Les 4: schrijfopdracht De leerlingen hebben hun mening over het onderwerp ontwikkeld. In een schrijfopdracht verwoorden en onderbouwen ze hun kijk op het onderwerp. Ze gebruiken hierbij de nieuwe begrippen. Dit is de afronding van het thema.
 6. 6. Prikkelende thema’s houden de Woordenaars bij de les! Voorbeelden van WordGeneration Is het terecht dat topsporters een miljoenensalaris krijgen? Wanneer is iemand volwassen? Zijn dierproeven noodzakelijk? Mummies: wie bezit de doden? Wie betaalt voor de gevolgen van klimaatverandering? Moeten drugs gelegaliseerd worden?
 7. 7. De beren op de weg: de werkdruk van de taaldocent * Het lesmateriaal is kant-en-klaar en er is een goede handleiding voor docenten, zodat de voorbereiding weinig tijd kost. * De taaldocent kan nog steeds met een eigen methode werken, maar zal daaruit minder lees- en schrijfopdrachten gebruiken. * Voor de schrijfopdrachten wordt een simpel reactieformulier gemaakt waarop de docent voor de leerling kan aanvinken wat goed is en beter kan. Zo is zeer snelle terugkoppeling op de schrijfopdrachten mogelijk.
 8. 8. De beren op de weg: vakoverstijgend lesgeven * Drie van de vier lessen worden uitgevoerd door de docent Nederlands; een van de vier door de vakdocent. De lessen nemen 4x15 minuten lestijd in beslag. * Per periode werkt de taaldocent samen met één vakdocent. Dit maakt de samenwerking makkelijker. Voorlopig is het plan voor de brugklas: 6 lessen geschiedenis, 6 lessen wiskunde, 6 lessen aardrijkskunde, 6 lessen biologie. * Ook voor de vakdocent is het lesmateriaal kant- en-klaar en is er een handleiding, zodat de voorbereiding en samenwerking weinig tijd kosten.
 9. 9. Woordenaars in ontwikkeling Ontwikkelfase (tot eind 2021) Een klankbordgroep van taaldocenten en vakdocenten geeft feedback op het concept, op de thema’s en woordenlijsten, op de lesplannen (globaal) en op het lesmateriaal. De klankbordgroep levert ook suggesties aan voor opdrachten. Michelle van Dijk schrijft het materiaal / neemt de leiding in het schrijven van het materiaal wanneer anderen meewerken. De terugkoppeling is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van het materiaal. Elke stap wordt afgestemd met leraren zodat in het programma begrippen en thema’s aan bod komen die ook echt een noodzakelijke aanvulling zijn op wat leerlingen al weten of leren. Deze afstemming gebeurt digitaal, via vragenlijsten en (eventueel) vraaggesprekken. In eerste instantie wordt alleen materiaal voor klas 1 ontwikkeld. Testfase (schooljaar 2021-2022) Een testgroep gaat aan de slag met het materiaal. Dat betekent dat een school of leraar zich verbindt aan dit programma en het gedurende het testjaar wil uitproberen. Zij proberen het programma in te richten volgens het principe van 4x15 minuten, en in een samenwerking van taaldocenten en vakdocenten. Het materiaal is gratis en de begeleiding ook; daarvoor in ruil wordt terugkoppeling gevraagd. De terugkoppeling gebeurt digitaal, met vragenlijsten die feedback vragen op concept, het lesplan en het lesmateriaal, maar ook op de praktijk: hoe leuk is het, hoe actief zijn de leerlingen, hoe gaat de samenwerking met andere vakken, wat werkt goed, wat niet? Indien mogelijk worden de vorderingen van leerlingen ook gevolgd (bijvoorbeeld met Diataal).
 10. 10. 4. Je mag het lesmateriaal en eventuele aanvullende producten altijd gratis of tegen kostprijs blijven gebruiken (onder Creative Commons-licentie). Waarom meedoen in klankbord- of testgroep? 2. Daardoor ben je uiteindelijk expert in deze aanpak; anderen kunnen ook weer van jou leren. 3. Het lesmateriaal wordt dankzij jouw bijdrage ook geschikt voor jouw lesgroepen, dus je leerlingen worden er beter van. 1. Je leert er veel van wanneer je zo betrokken bent bij de ontwikkeling van nieuw lesmateriaal.
 11. 11. Meedoen met Woordenaars? Meld je hier aan, of: mail naar Michelle van Dijk: mailwoordenaars@gmail.com.

×