Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

of

Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 1 Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 2 Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 3 Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 4 Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 5 Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 6 Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 7 Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 8 Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 9 Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 10 Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 11 Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 12 Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 13 Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска Slide 14
Upcoming SlideShare
Web Usability of e-Gov Applications by Mr. Filip Stojanovski, Metamorphosis Foundation
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

0 Likes

Share

Download to read offline

Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска

Download to read offline

Правата на децата на интернет

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to like this

Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска

 1. 1. Правата на децата на интернет Тамара Ресавска Фондација Метаморфозис 11 декември, 2014
 2. 2. Прашања • Колку од децата под 13 години имаат свој профил на Фејсбук? • Проценките велат дека има околу 5.6 милиони деца во светот кои го користат овој сервис • Колкумина ги прифаќаат условите на користење на одреден сервис без воопшто да ги прочитаат?
 3. 3. Истражување на навиките на децата • 517 ученици на возраст од 9 до 14 години од Скопје, Тетово, Гостивар, Битола, Дебар, Неготино и Штип • 93% имаат пристап до интернет од дома • На 65% компјутерот на којшто сурфаат им е сместен во детската соба • 91% имаат свој мобилен телефон, а 50% од нив користат интернет преку истиот
 4. 4. Истражување на навиките на децата • 59% од децата не користат аватари и псевдоними кога прават онлајн профили • 53% делумно или целосно се согласуваат дека им е полесно да им кажат на другите што мислат за нив онлајн • 10% од децата разговараат онлајн со луѓе кои не ги познаваат во вистинскиот живот
 5. 5. Безбедно на интернет • Интернетот е корисно место за децата • Тие стекнуваат нови вештини, искуства и знаења • Постојат реални потенцијални опасности кои можат да се одразат на нивната приватност и личната безбедност, па дури и да ја доведат безбедноста на целото семејство во прашање
 6. 6. Прв чекор во насока на поголема заштита на децата на интернет - едукација • Децата често многу подобро ги разбираат можностите што ги нудат современите технологии и интернетот од своите родители • Родителите треба да се запознаат со основните поими што се врзани со користењето интернет, како и со активностите со кои децата се занимаваат додека се на интернет
 7. 7. Опасности на интернет • Анонимност • Не постојат ограничувања за содржините што можат и што смеат да се објавуаат • Не постои ограничување на содржините што децата можат да ги објават • Вируси и хакер • Законски и финансиски опасности
 8. 8. Следни чекори • Поставување на неколку основни правила • Компјутерот на централно место • Временско ограничување • Едуцирање на децата на безбедно и одговорно однесување на интернет – Чување на личниоте податоци – Среќавање во живо – Однесување на интернет – Проверка на веродостојноста
 9. 9. Следни чекори • Филтрирање, надгледување и родителска контрола • Семеен правилник Целта не е да се исплашат децата за да не користат интернет
 10. 10. www.bezbednonainternet.org.mk • Игри • Филмови • Публикации • Вести • Корисни совети за деца и тинејџери, родители и наставници • Брзи линкови
 11. 11. Публикации • Како да си ја заштитиме приватноста на имејл? • Како да си ја заштитиме приватноста на LinkedIn? • Како да си ја заштитиме приватноста на Твитер? • Како да си ја заштитиме приватноста на Youtube? • Како да си ја заштитиме приватноста на Facebook?
 12. 12. Публикации • Безбедно на интернет • Сајбернасилство... И тоа е насилство! • Брошура за заштита на личните податоци и приватноста на интернет • Постери
 13. 13. Ви благодарам на вниманието

Правата на децата на интернет

Views

Total views

1,174

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

4

Actions

Downloads

5

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×