Презентација на проектот против говор на омраза bezomrazno.mk - клучни наоди - Петрит Сарачини

Презентација на проектот против говор на омраза bezomrazno.mk - клучни наоди - Петрит Сарачини
Bezomrazno.mk
• главна цел е да ги информира
граѓаните на Македонија за повеќе
аспекти поврзани со говорот на омраза,
и да го подигне нивото на знаење и
разбирање помеѓу младите, јавните
личности и медиумите за неговите
ефекти во јавниот дискурс.
Bezomrazno.mk
• ТВ продукти (дебати, документарци)
• Вести и новости – позитивни домашни и
светски примери)
• Ресурси (истражувања, институции и
организации, легислатива, документи...)
• Безомразна герила (позитивен
активизам)
Истражување за говорот на
омраза онлајн
• Опфаќа период до Ноември 2013
• Легислатива, состојба, примери, студии
на случај
• Главни извори: говорот на политиката,
на медиумите (трансфер), УГЦ
• Неказнивост
Како против говорот на омраза
• Медиумска писменост (од стереотипи
до говор на омраза и насилство)
• Деконструкција, мапирање,
посочување, документирање
• Позитивен активизам
• Постојано предизвикување на системот
Како против говорот на омраза
• Медиумска писменост (од стереотипи
до говор на омраза и насилство)
• Деконструкција, мапирање,
посочување, документирање
• Позитивен активизам
• Постојано предизвикување на системот
1 of 6

Recommended

Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ... by
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...Metamorphosis
638 views48 slides
Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза by
Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омразаОпштествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза
Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омразаMetamorphosis
660 views8 slides
Иницијативи против говор на омраза by
Иницијативи против говор на омразаИницијативи против говор на омраза
Иницијативи против говор на омразаMetamorphosis
505 views10 slides
Алатки за борба против говор на омраза by
Алатки за борба против говор на омразаАлатки за борба против говор на омраза
Алатки за борба против говор на омразаMetamorphosis
640 views7 slides
Медиумска писменост - 1 модул by
Медиумска писменост - 1 модулМедиумска писменост - 1 модул
Медиумска писменост - 1 модулMediumska Pismenost
433 views24 slides
Медиумска писменост - модул 4 by
Медиумска писменост - модул 4Медиумска писменост - модул 4
Медиумска писменост - модул 4Mediumska Pismenost
718 views30 slides

More Related Content

Viewers also liked

Работилница за говор на омраза - 19.06.2013 by
Работилница за говор на омраза - 19.06.2013Работилница за говор на омраза - 19.06.2013
Работилница за говор на омраза - 19.06.2013Metamorphosis
1.6K views31 slides
Sotsiaalvorgudkorgkoolis embassy by
Sotsiaalvorgudkorgkoolis embassySotsiaalvorgudkorgkoolis embassy
Sotsiaalvorgudkorgkoolis embassyKai Pata
511 views14 slides
Loeng4 by
Loeng4Loeng4
Loeng4Kai Pata
1.1K views35 slides
Okoloogilineveeb by
OkoloogilineveebOkoloogilineveeb
OkoloogilineveebKai Pata
1K views25 slides
World Beat: Engaging Young Learners with Music and Language by
World Beat: Engaging Young Learners with Music and LanguageWorld Beat: Engaging Young Learners with Music and Language
World Beat: Engaging Young Learners with Music and Languagemcbyue
399 views8 slides
Wollongong blogs and wikis 43 by
Wollongong blogs and wikis 43Wollongong blogs and wikis 43
Wollongong blogs and wikis 43Mark Woolley
1K views19 slides

Viewers also liked(18)

Работилница за говор на омраза - 19.06.2013 by Metamorphosis
Работилница за говор на омраза - 19.06.2013Работилница за говор на омраза - 19.06.2013
Работилница за говор на омраза - 19.06.2013
Metamorphosis1.6K views
Sotsiaalvorgudkorgkoolis embassy by Kai Pata
Sotsiaalvorgudkorgkoolis embassySotsiaalvorgudkorgkoolis embassy
Sotsiaalvorgudkorgkoolis embassy
Kai Pata511 views
Loeng4 by Kai Pata
Loeng4Loeng4
Loeng4
Kai Pata1.1K views
Okoloogilineveeb by Kai Pata
OkoloogilineveebOkoloogilineveeb
Okoloogilineveeb
Kai Pata1K views
World Beat: Engaging Young Learners with Music and Language by mcbyue
World Beat: Engaging Young Learners with Music and LanguageWorld Beat: Engaging Young Learners with Music and Language
World Beat: Engaging Young Learners with Music and Language
mcbyue399 views
Wollongong blogs and wikis 43 by Mark Woolley
Wollongong blogs and wikis 43Wollongong blogs and wikis 43
Wollongong blogs and wikis 43
Mark Woolley1K views
Roberto Belicanec - Nationalism and journalism by Metamorphosis
Roberto Belicanec - Nationalism and journalism Roberto Belicanec - Nationalism and journalism
Roberto Belicanec - Nationalism and journalism
Metamorphosis993 views
E-Content for Local Democracy by Metamorphosis
E-Content for Local DemocracyE-Content for Local Democracy
E-Content for Local Democracy
Metamorphosis125 views
Õppekava loomine ja pädevushaldus by Kai Pata
Õppekava loomine ja pädevushaldusÕppekava loomine ja pädevushaldus
Õppekava loomine ja pädevushaldus
Kai Pata720 views
Global Voices Lingua: Volunteer-Powered Multilingual Translation Community by Metamorphosis
Global Voices Lingua: Volunteer-Powered Multilingual Translation Community Global Voices Lingua: Volunteer-Powered Multilingual Translation Community
Global Voices Lingua: Volunteer-Powered Multilingual Translation Community
Metamorphosis546 views
Пријавување говор на омраза на интернет - Уранија Пировска by Metamorphosis
Пријавување говор на омраза на интернет - Уранија ПировскаПријавување говор на омраза на интернет - Уранија Пировска
Пријавување говор на омраза на интернет - Уранија Пировска
Metamorphosis965 views
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ... by Metamorphosis
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...
Metamorphosis428 views
Ies Antonio Gala. Palma Del Rio by Pilar Torres
Ies Antonio Gala. Palma Del RioIes Antonio Gala. Palma Del Rio
Ies Antonio Gala. Palma Del Rio
Pilar Torres784 views
Abc plurilingualism hungary by Pilar Torres
Abc plurilingualism hungaryAbc plurilingualism hungary
Abc plurilingualism hungary
Pilar Torres766 views
Vectors 01 Mar 18 by ingroy
Vectors 01 Mar 18Vectors 01 Mar 18
Vectors 01 Mar 18
ingroy333 views
Making 1:1 work in your school by Mark Woolley
Making 1:1 work in your schoolMaking 1:1 work in your school
Making 1:1 work in your school
Mark Woolley1K views
Cyberbullying and Cybersafety - Keeping your child safe. by Mark Woolley
Cyberbullying and Cybersafety - Keeping your child safe.Cyberbullying and Cybersafety - Keeping your child safe.
Cyberbullying and Cybersafety - Keeping your child safe.
Mark Woolley1.3K views

More from Metamorphosis

Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита... by
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...Metamorphosis
823 views15 slides
Вовед на темата говор на омраза by
Вовед на темата говор на омразаВовед на темата говор на омраза
Вовед на темата говор на омразаMetamorphosis
690 views19 slides
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans by
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup BalkansPërparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup BalkansMetamorphosis
506 views25 slides
IPA mehanizam-1 by
IPA mehanizam-1IPA mehanizam-1
IPA mehanizam-1Metamorphosis
646 views19 slides
Techsoup balkans dhe global by
Techsoup balkans dhe globalTechsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe globalMetamorphosis
435 views16 slides
комуникациска цел или зошто комуницираме by
комуникациска цел или зошто комуницирамекомуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницирамеMetamorphosis
602 views10 slides

More from Metamorphosis(20)

Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита... by Metamorphosis
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Metamorphosis823 views
Вовед на темата говор на омраза by Metamorphosis
Вовед на темата говор на омразаВовед на темата говор на омраза
Вовед на темата говор на омраза
Metamorphosis690 views
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans by Metamorphosis
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup BalkansPërparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Metamorphosis506 views
Techsoup balkans dhe global by Metamorphosis
Techsoup balkans dhe globalTechsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe global
Metamorphosis435 views
комуникациска цел или зошто комуницираме by Metamorphosis
комуникациска цел или зошто комуницирамекомуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницираме
Metamorphosis602 views
Внатрешна комуникација by Metamorphosis
Внатрешна комуникацијаВнатрешна комуникација
Внатрешна комуникација
Metamorphosis499 views
Целна јавност или кого наговараме by Metamorphosis
Целна јавност или кого наговарамеЦелна јавност или кого наговараме
Целна јавност или кого наговараме
Metamorphosis422 views
Кризна комуникација by Metamorphosis
Кризна комуникацијаКризна комуникација
Кризна комуникација
Metamorphosis542 views
Алатки за комуникација со медиумите by Metamorphosis
Алатки за комуникација со медиумитеАлатки за комуникација со медиумите
Алатки за комуникација со медиумите
Metamorphosis499 views
Управување со настани by Metamorphosis
Управување со настаниУправување со настани
Управување со настани
Metamorphosis394 views
Начини и алатки за комуникација by Metamorphosis
Начини и алатки за комуникацијаНачини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникација
Metamorphosis477 views
Комуникација со медиумите by Metamorphosis
Комуникација со медиумитеКомуникација со медиумите
Комуникација со медиумите
Metamorphosis436 views
Основи на процесот на планирање на комуницирањето by Metamorphosis
Основи на процесот на планирање на комуницирањетоОснови на процесот на планирање на комуницирањето
Основи на процесот на планирање на комуницирањето
Metamorphosis442 views
Комуникациски пораки или што соопштуваме by Metamorphosis
Комуникациски пораки или што соопштувамеКомуникациски пораки или што соопштуваме
Комуникациски пораки или што соопштуваме
Metamorphosis361 views
Совети за подобра презентација by Metamorphosis
Совети за подобра презентацијаСовети за подобра презентација
Совети за подобра презентација
Metamorphosis471 views
Односи со јавноста поим и потреба by Metamorphosis
Односи со јавноста поим и потребаОдноси со јавноста поим и потреба
Односи со јавноста поим и потреба
Metamorphosis559 views
Податоци и отворени податоци by Metamorphosis
Податоци и отворени податоциПодатоци и отворени податоци
Податоци и отворени податоци
Metamorphosis1K views
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира by Metamorphosis
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементираРаботење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
Metamorphosis307 views
Freedom of Expression in the Official Educational Curriculum - Meri Jordanovska by Metamorphosis
Freedom of Expression in the Official Educational Curriculum - Meri JordanovskaFreedom of Expression in the Official Educational Curriculum - Meri Jordanovska
Freedom of Expression in the Official Educational Curriculum - Meri Jordanovska
Metamorphosis757 views

Презентација на проектот против говор на омраза bezomrazno.mk - клучни наоди - Петрит Сарачини

 • 2. Bezomrazno.mk • главна цел е да ги информира граѓаните на Македонија за повеќе аспекти поврзани со говорот на омраза, и да го подигне нивото на знаење и разбирање помеѓу младите, јавните личности и медиумите за неговите ефекти во јавниот дискурс.
 • 3. Bezomrazno.mk • ТВ продукти (дебати, документарци) • Вести и новости – позитивни домашни и светски примери) • Ресурси (истражувања, институции и организации, легислатива, документи...) • Безомразна герила (позитивен активизам)
 • 4. Истражување за говорот на омраза онлајн • Опфаќа период до Ноември 2013 • Легислатива, состојба, примери, студии на случај • Главни извори: говорот на политиката, на медиумите (трансфер), УГЦ • Неказнивост
 • 5. Како против говорот на омраза • Медиумска писменост (од стереотипи до говор на омраза и насилство) • Деконструкција, мапирање, посочување, документирање • Позитивен активизам • Постојано предизвикување на системот
 • 6. Како против говорот на омраза • Медиумска писменост (од стереотипи до говор на омраза и насилство) • Деконструкција, мапирање, посочување, документирање • Позитивен активизам • Постојано предизвикување на системот