Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Вовед во застапување на интернет О бука за користење социјални медиуми за демократија Фондација Метаморфозис, 13.04 .2010...
Проект: Социјални медиуми за демократија <ul><li>Општа цел: демократски развој во Македонија преку употреба на нови техно...
Вовед во граѓански медиуми <ul><li>Начинот на кој комуницираме се менува </li></ul><ul><li>4 чекори за креирање на блог: <...
Што се добива? <ul><li>Пишувањето помага да мислите подобро и подлабоко – самокритички </li></ul><ul><li>Нема правила – кр...
Што имаме на располагање? <ul><li>Што е RSS и како да го користите? </li></ul><ul><li>Фото-блогирање </li></ul><ul><li>Ф...
Совети од блогерот Џои Ито <ul><li>1. Бидете скромни - интернетот е големо место и поверојатно е дека некој друг знае по...
УЧЕСТВУВАЈТЕ! <ul><li>Следен чекор: </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
Застапување преку блог <ul><li>Користење на блог за борба против неправда </li></ul><ul><li>Предности: </li></ul><ul><ul><...
Кој треба да отвори блог за застапување? <ul><li>Зборување за друг </li></ul><ul><ul><li>Имаш ли право? </li></ul></ul><ul...
Видови на блогови за застапување <ul><li>Блог за криза </li></ul><ul><ul><li>Неправда што може брзо да се реши </li></ul><...
Што му треба на секој блог за застапување? www.metamorphosis.org.mk
Основни информации <ul><li>Што? </li></ul><ul><li>Зошто? </li></ul><ul><li>Кој? </li></ul><ul><li>Кога? </li></ul><ul><li>...
... <ul><li>Новини </li></ul><ul><li>Јасна цел </li></ul><ul><ul><li>мисијата на блогот во една реченица </li></ul></ul><...
Креирање на блог за застапување www.metamorphosis.org.mk
1. Избирање цел <ul><li>Информирање </li></ul><ul><li>Притисок </li></ul><ul><ul><li>Специфична промена </li></ul></ul><ul...
2. Формирање на тимот <ul><li>Сам </li></ul><ul><li>Со тим: </li></ul><ul><ul><li>Писатели – потреба за редовно објавување...
3. Градење на блогот <ul><li>Основни информации </li></ul><ul><li>Слики – Flickr Zeitgeist </li></ul><ul><li>Видео – You...
4. Промоција <ul><li>Одредување на целта: лице или група кои имаат моќ да ја поправат неправдата   притисок </li></ul>w...
Влијание на блогот врз владата www.metamorphosis.org.mk
<ul><li>Контакт со медиумите </li></ul><ul><li>Кој треба да биде информиран? </li></ul><ul><ul><li>Локални медиуми </li></...
… <ul><li>Контакти на членовите во медиумите </li></ul><ul><li>Соопштение за јавност </li></ul><ul><li>Брзи и прецизни одг...
<ul><li>Ти си водач на заедница </li></ul><ul><ul><li>организирај и мотивирај </li></ul></ul><ul><li>Познавај ја твојата ...
Можни акции <ul><li>Потпиши е-Петиција: Тhepetitionsite , iP etitions </li></ul><ul><li>Пиши му на твојот политички прет...
Мобилизирај ја твојат а заедница www.metamorphosis.org.mk
Пишување за на веб www.metamorphosis.org.mk
Факти <ul><li>Пишувањето за на веб е многу поразлично од пишување на документи </li></ul><ul><li>79% од корисниците ја с...
Пишување за на веб <ul><li>Поделете ги долгите документи </li></ul><ul><li>Најважната содржина на врвот </li></ul><ul><li>...
Скенирање на содржина <ul><li>Пишувај за скенирање </li></ul><ul><li>Истакнување на зборови </li></ul><ul><li>Не користи с...
Пишувај за да биде прочитано <ul><li>Наслов </li></ul><ul><li>Листи </li></ul><ul><li>Објаснувања </li></ul><ul><li>Линков...
Што да се избегнува <ul><li>Кликни тука </li></ul><ul><li>На овој линк </li></ul><ul><li>На оваа веб страница </li></ul>ww...
Анонимно блогирање <ul><li>Не користи лични информации </li></ul><ul><li>Користи псевдоним </li></ul><ul><li>Не користи пл...
Лиценцирање со Криејтив комонс www.metamorphosis.org.mk
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Застапување на интернет

1,255 views

Published on

застапување на интернет, застапување со блогирање, криејтив комонс, приватност, пишување за на веб

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Застапување на интернет

 1. 1. Вовед во застапување на интернет О бука за користење социјални медиуми за демократија Фондација Метаморфозис, 13.04 .2010 www.metamorphosis.org.mk
 2. 2. Проект: Социјални медиуми за демократија <ul><li>Општа цел: демократски развој во Македонија преку употреба на нови технологии – социјални медиуми и содржини креирани од граѓани </li></ul><ul><li>Цел на проектот: стекнување на технички и лидерски способности кои ќе им овозможат на НВОи и индивидуални активисти да ги користат како средство за позитивна социјална промена за одредени важни каузи </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 3. 3. Вовед во граѓански медиуми <ul><li>Начинот на кој комуницираме се менува </li></ul><ul><li>4 чекори за креирање на блог: </li></ul><ul><ul><li>Компјутер </li></ul></ul><ul><ul><li>Интернет конекција </li></ul></ul><ul><ul><li>Софтвер за блогирање </li></ul></ul><ul><ul><li>Мислења и приказни </li></ul></ul><ul><li>Лесно како е-пошта </li></ul><ul><li>Блогирањето нема да ве направи славни </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 4. 4. Што се добива? <ul><li>Пишувањето помага да мислите подобро и подлабоко – самокритички </li></ul><ul><li>Нема правила – креативни колку сакате </li></ul><ul><li>Архива на нашиот мозок </li></ul><ul><li>Се поврзуваме со луѓе со кои инаку не би се сретнале </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 5. 5. Што имаме на располагање? <ul><li>Што е RSS и како да го користите? </li></ul><ul><li>Фото-блогирање </li></ul><ul><li>Филмови и интернет ТВ емисии </li></ul><ul><li>Поткасти </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 6. 6. Совети од блогерот Џои Ито <ul><li>1. Бидете скромни - интернетот е големо место и поверојатно е дека некој друг знае повеќе од нас за темата за која пишуваме. </li></ul><ul><li>2. Побарајте помош - доколку се соочувате со проблем, прашајте ги вашите читатели. </li></ul><ul><li>3. Заземете став – блоговите се одлични места за изразување на мислење и за толеранција кон туѓите мислења што се разликуваат од вашето. </li></ul><ul><li>4. Поврзувајте се </li></ul><ul><li>5. Пишувајте рано, пишувајте често </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 7. 7. УЧЕСТВУВАЈТЕ! <ul><li>Следен чекор: </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 8. 8. Застапување преку блог <ul><li>Користење на блог за борба против неправда </li></ul><ul><li>Предности: </li></ul><ul><ul><li>бесплатно/евтино </li></ul></ul><ul><ul><li>лесно </li></ul></ul><ul><ul><li>персонализирање </li></ul></ul><ul><ul><li>интерактивност </li></ul></ul><ul><ul><li>коментирање </li></ul></ul><ul><ul><li>поделена работа помеѓу авторите </li></ul></ul><ul><ul><li>мултимедија </li></ul></ul>www.metamorphosis.org.mk
 9. 9. Кој треба да отвори блог за застапување? <ul><li>Зборување за друг </li></ul><ul><ul><li>Имаш ли право? </li></ul></ul><ul><ul><li>Контакти со блиските - согласност </li></ul></ul><ul><ul><li>Блогот може и да и наштети на каузата </li></ul></ul>www.metamorphosis.org.mk
 10. 10. Видови на блогови за застапување <ul><li>Блог за криза </li></ul><ul><ul><li>Неправда што може брзо да се реши </li></ul></ul><ul><ul><li>Кратка временска рамка </li></ul></ul><ul><ul><li>Релативно јасни цели </li></ul></ul><ul><li>Блог за проблем </li></ul><ul><ul><li>Постојна ситуација за која нема брзо или лесно решение </li></ul></ul><ul><ul><li>Долгорочна временска рамка </li></ul></ul><ul><ul><li>Неколку комплексни барања </li></ul></ul><ul><li>Блог за криза во блог за проблем </li></ul><ul><ul><li>Неправдата не е решена за брзо време </li></ul></ul>www.metamorphosis.org.mk
 11. 11. Што му треба на секој блог за застапување? www.metamorphosis.org.mk
 12. 12. Основни информации <ul><li>Што? </li></ul><ul><li>Зошто? </li></ul><ul><li>Кој? </li></ul><ul><li>Кога? </li></ul><ul><li>Како? </li></ul><ul><li> За нас </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 13. 13. ... <ul><li>Новини </li></ul><ul><li>Јасна цел </li></ul><ul><ul><li>мисијата на блогот во една реченица </li></ul></ul><ul><li>Страница: „Како да се вклучиш?“ </li></ul><ul><li>Имејл адреса </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 14. 14. Креирање на блог за застапување www.metamorphosis.org.mk
 15. 15. 1. Избирање цел <ul><li>Информирање </li></ul><ul><li>Притисок </li></ul><ul><ul><li>Специфична промена </li></ul></ul><ul><ul><li>Генерална реформа </li></ul></ul><ul><li>Важно за: </li></ul><ul><ul><li>Дефинирање на стратегијата </li></ul></ul><ul><ul><li>Мотивирање на доброволците </li></ul></ul><ul><ul><li>Дефинирање на успехот </li></ul></ul>www.metamorphosis.org.mk
 16. 16. 2. Формирање на тимот <ul><li>Сам </li></ul><ul><li>Со тим: </li></ul><ul><ul><li>Писатели – потреба за редовно објавување постови (најмалку секој втор ден) </li></ul></ul><ul><ul><li>Програмер </li></ul></ul><ul><ul><li>Дизајнер </li></ul></ul><ul><ul><li>Лице за остварување контакти </li></ul></ul><ul><ul><li>Преведувач </li></ul></ul>www.metamorphosis.org.mk
 17. 17. 3. Градење на блогот <ul><li>Основни информации </li></ul><ul><li>Слики – Flickr Zeitgeist </li></ul><ul><li>Видео – YouTube , Dailymotion </li></ul><ul><li>Беџ – работа на дизајнерот </li></ul><ul><li>Врски со други акции </li></ul><ul><li>Тагови - Technorati </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 18. 18. 4. Промоција <ul><li>Одредување на целта: лице или група кои имаат моќ да ја поправат неправдата  притисок </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 19. 19. Влијание на блогот врз владата www.metamorphosis.org.mk
 20. 20. <ul><li>Контакт со медиумите </li></ul><ul><li>Кој треба да биде информиран? </li></ul><ul><ul><li>Локални медиуми </li></ul></ul><ul><ul><li>Меѓународни медиуми </li></ul></ul><ul><ul><li>Видливоста и лесниот пристап се обратно-пропорционални </li></ul></ul><ul><li>2. Кој е доволно слободен да известува? </li></ul><ul><ul><li>Слободата и лесниот пристап се обратно-пропорционални </li></ul></ul>Влијание на блогот врз владата www.metamorphosis.org.mk
 21. 21. … <ul><li>Контакти на членовите во медиумите </li></ul><ul><li>Соопштение за јавност </li></ul><ul><li>Брзи и прецизни одговори, цитати </li></ul><ul><li>Поврзување со блогот </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 22. 22. <ul><li>Ти си водач на заедница </li></ul><ul><ul><li>организирај и мотивирај </li></ul></ul><ul><li>Познавај ја твојата заедница </li></ul><ul><ul><li>Влијатели </li></ul></ul><ul><ul><li>Стручност </li></ul></ul><ul><ul><li>Идеи за подобрување на кампањата </li></ul></ul><ul><ul><li>Анкети за нови акции: Freepolls , Pollhost </li></ul></ul><ul><ul><li>Посетеност : Clustermaps </li></ul></ul><ul><li>Одбери акција </li></ul>Блогот – центар за акција www.metamorphosis.org.mk
 23. 23. Можни акции <ul><li>Потпиши е-Петиција: Тhepetitionsite , iP etitions </li></ul><ul><li>Пиши му на твојот политички претставник </li></ul><ul><li>Бојкотирај Х производ – беџови </li></ul><ul><li>Потпишување на ветување – PledgeBank </li></ul><ul><li>Организирај офлајн акција </li></ul><ul><li>Засилување на замолчениот говор </li></ul><ul><li>Направи видлив знак </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 24. 24. Мобилизирај ја твојат а заедница www.metamorphosis.org.mk
 25. 25. Пишување за на веб www.metamorphosis.org.mk
 26. 26. Факти <ul><li>Пишувањето за на веб е многу поразлично од пишување на документи </li></ul><ul><li>79% од корисниците ја скенираат страницата наместо да ги читаат сите зборови </li></ul><ul><li>Читањето од екранот на компјутерот е 25% побавно од читањето печатено издание </li></ul><ul><li>Содржината за веб треба да има 50% зборови од содржината која би се печатела </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 27. 27. Пишување за на веб <ul><li>Поделете ги долгите документи </li></ul><ul><li>Најважната содржина на врвот </li></ul><ul><li>Кредибилитет </li></ul><ul><li>Јасно и конкретно изразување </li></ul><ul><li>Свежи информации </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 28. 28. Скенирање на содржина <ul><li>Пишувај за скенирање </li></ul><ul><li>Истакнување на зборови </li></ul><ul><li>Не користи сина боја </li></ul><ul><li>Користи листи </li></ul><ul><li>Секој параграф нека биде нова идеја </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 29. 29. Пишувај за да биде прочитано <ul><li>Наслов </li></ul><ul><li>Листи </li></ul><ul><li>Објаснувања </li></ul><ul><li>Линкови </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 30. 30. Што да се избегнува <ul><li>Кликни тука </li></ul><ul><li>На овој линк </li></ul><ul><li>На оваа веб страница </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 31. 31. Анонимно блогирање <ul><li>Не користи лични информации </li></ul><ul><li>Користи псевдоним </li></ul><ul><li>Не користи платено блогирање или е-пошта </li></ul><ul><li>Користи е-пошта со лажни информации </li></ul><ul><li>Користи различни компјутери </li></ul><ul><li>Користи апликации за анонимно сурфање : Tor, Wordpress </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
 32. 32. Лиценцирање со Криејтив комонс www.metamorphosis.org.mk

×