LOGO            Република Македонија          Министерство за информатичко           општес...
LOGO
А. Обуки  „Цунами“ од  информации ...3
А. Обуки  ... од кои после  само 6 дена се  памети помалку  од ¼ од  материјалот4
“Секогаш сум спремен да учам, но не секогаш сакам           да ме учат.”            ~Винстон Черчил5
А. Обуки  Потребно е:         Дополнување на обуките,           а не нивна замена!  Решение:    ...
LOGO
Б. Превземени активности  1.  Стратегија за развој на е-содржини  2.  Портал за е-содржини  3.  Портал за е-учебн...
Б.1. Стратегија за е-содржини  mioa.gov.mk /  Документи /  Стратегии  Национална  стратегија за  развој на е- ...
Б.2. Портал за е-содржини  skoool.com  Intel10
Б.2. Портал за е-содржини  skoool.mk  513 објекти за   учење11
Б.2. Портал за е-содржини  skoool.mk  структура12
Б.2. Портал за е-содржини  skoool.mk  е-содржини13
Б.2. Портал за е-содржини  skoool.mk  симулации14
Б.2. Портал за е-содржини  skoool.mk  белешки за   учење15
Б.3. Портал за е-учебници  E-ucebnici.mk16
Б.3. Портал за е-учебници  E-ucebnici.mk17
Б.3. Портал за е-учебници  E-ucebnici.mk18
Б.4. Микроучење  Систем на   Леитнер, систем   на картички  Мали чекори,   повторливи и   редовни  Различ...
Б.4. Микроучење  Систем кој   овозможува   Микроучење  Систем на хиерархија   на програми, курсеви,   лекции...
Б.4. Микроучење Подесување на ... ... број на картички во низа кои сакате да ги одговарате (1, 2, 5, 10 или сите кои ...
Б.4. Микроучење  Со еден точен   одговор (со   користење на т.н   радио мени или   округли копчиња)22
Б.4. Микроучење  Со еден точен   одговор (со   користење на т.н   радио мени или   округли копчиња)23
Б.4. Микроучење  Со повеќе точни   одговори (со   користење на   квадратни копчиња)24
Б.4. Микроучење  Картички за само-   проверка25
Б.4. Микроучење  Картички за само-   проверка26
Б.4. Микроучење  Картички за   информирање27
Б.4. Микроучење  Прашањата и   одговорите немаат   редослед, се врши   автоматско мешање   на прашањата и   о...
Б.4. Микроучење  Копчето долу лево,   Контекст, служи за   давање насоки за   одговор или корисни   врски за то...
Б.4. Микроучење  По избор на   одговорите, доколку   е внесен, се   прикажува Контекст   на одговорот кој дава ...
Б.4. Микроучење  Во случај на   прашање со повеќе   точни одговори,   видливо се означени   точните одговори, с...
Б.4. Микроучење  Вака изгледа   картичка со сите   точни одговори.32
Б.5. LMS  Јавна набавка во тек     Решението треба да е веб базирана апликација, чии     главни функционалнос...
LOGO
В.1. Развој на е-содржини  Развој на е-содржини       Специјализира       ни обуки       Генерички...
В.2. Методологија  Методологија за конверзија на постоечки материјали36
LOGO     Република Македонија    Министерство за информатичко    општество и администрација          ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Розалинда Стојова - Е-учење

971 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
971
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Розалинда Стојова - Е-учење

 1. 1. LOGO Република Македонија Министерство за информатичко општество и администрацијаРозалинда Стојова 20.12.2012
 2. 2. LOGO
 3. 3. А. Обуки „Цунами“ од информации ...3
 4. 4. А. Обуки ... од кои после само 6 дена се памети помалку од ¼ од материјалот4
 5. 5. “Секогаш сум спремен да учам, но не секогаш сакам да ме учат.”   ~Винстон Черчил5
 6. 6. А. Обуки Потребно е: Дополнување на обуките, а не нивна замена! Решение: Е-учење6
 7. 7. LOGO
 8. 8. Б. Превземени активности 1. Стратегија за развој на е-содржини 2. Портал за е-содржини 3. Портал за е-учебници 4. Микроучење 5. LMS 6. Развој на е-содржини8
 9. 9. Б.1. Стратегија за е-содржини mioa.gov.mk / Документи / Стратегии Национална стратегија за развој на е- содржини 2010 – 2015 Национален акционен план за равој на е- содржини 2010 - 20159
 10. 10. Б.2. Портал за е-содржини skoool.com Intel10
 11. 11. Б.2. Портал за е-содржини skoool.mk 513 објекти за учење11
 12. 12. Б.2. Портал за е-содржини skoool.mk структура12
 13. 13. Б.2. Портал за е-содржини skoool.mk е-содржини13
 14. 14. Б.2. Портал за е-содржини skoool.mk симулации14
 15. 15. Б.2. Портал за е-содржини skoool.mk белешки за учење15
 16. 16. Б.3. Портал за е-учебници E-ucebnici.mk16
 17. 17. Б.3. Портал за е-учебници E-ucebnici.mk17
 18. 18. Б.3. Портал за е-учебници E-ucebnici.mk18
 19. 19. Б.4. Микроучење Систем на Леитнер, систем на картички Мали чекори, повторливи и редовни Различни стратегии: број на повторувања (2,3, 5); забрзано учење; тест стратегија; слајд- шоу стратегија19
 20. 20. Б.4. Микроучење Систем кој овозможува Микроучење Систем на хиерархија на програми, курсеви, лекции и картички`20
 21. 21. Б.4. Микроучење Подесување на ... ... број на картички во низа кои сакате да ги одговарате (1, 2, 5, 10 или сите кои се достапни) ... време на ваша неактивност на компјутерот пред да се појави следна картичка, прва во низата (од 3 до 60 минути).21
 22. 22. Б.4. Микроучење Со еден точен одговор (со користење на т.н радио мени или округли копчиња)22
 23. 23. Б.4. Микроучење Со еден точен одговор (со користење на т.н радио мени или округли копчиња)23
 24. 24. Б.4. Микроучење Со повеќе точни одговори (со користење на квадратни копчиња)24
 25. 25. Б.4. Микроучење Картички за само- проверка25
 26. 26. Б.4. Микроучење Картички за само- проверка26
 27. 27. Б.4. Микроучење Картички за информирање27
 28. 28. Б.4. Микроучење Прашањата и одговорите немаат редослед, се врши автоматско мешање на прашањата и одговорите.28
 29. 29. Б.4. Микроучење Копчето долу лево, Контекст, служи за давање насоки за одговор или корисни врски за тоа каде може да се најде одговорот. Копчето Сокриј служи за да се вратите на одговарање на прашањето29
 30. 30. Б.4. Микроучење По избор на одговорите, доколку е внесен, се прикажува Контекст на одговорот кој дава дополнителна „доза“ на учење. Се затвора со копчето Сокриј30
 31. 31. Б.4. Микроучење Во случај на прашање со повеќе точни одговори, видливо се означени точните одговори, со зелена боја, оние од нив кои сте ги избрале, со знак , оние од нив кои не сте ги избрале, со знак , и оние кои сте ги избрале но не се точни, со знак .31
 32. 32. Б.4. Микроучење Вака изгледа картичка со сите точни одговори.32
 33. 33. Б.5. LMS Јавна набавка во тек Решението треба да е веб базирана апликација, чии главни функционалности се опишани преку: основни функционалности на системот; и следните модули: модул за управување со корисници; модул за курсеви; модул за извори и материјали на знаење; модул за тестови; модул за извештаи и статистика; модул за комуникација; и модул за веб конференција.33
 34. 34. LOGO
 35. 35. В.1. Развој на е-содржини Развој на е-содржини Специјализира ни обуки Генерички обуки Државна администрација Јавна администрација35
 36. 36. В.2. Методологија Методологија за конверзија на постоечки материјали36
 37. 37. LOGO Република Македонија Министерство за информатичко општество и администрација РС

×