ОТВОРЕНИ ОБРАЗОВНИ РЕСУРСИ          Климе Бабунски      ИДНИНА БЕЗ      СЕГАШНОСТ!?www.e-society.mk
ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Анкета за ООР:   ентузијазам и желба да се    актуелизираат проблемите преку    под...
ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Учество или одѕив:   „он-лајн“ анкета, прашалникот до    јадрото на јавноста за ООР – ...
ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Оние кои учествуваа се:   машки 29,4% - 20; женски 70,6% - 48;    БО - 20;    до 2...
ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Оние кои учествуваа се од:   приватен универзитет 11,8% - 8   државен универзитет 47,...
ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Оние кои учествуваа се:    ученик-чка во средно училиште 1,5%-1    наставник-чка/проф...
ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Првпат слушнале за ООР:   во 2010 година, а можеби порано 21,8%    -19   во 2011 г...
ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ Сопствената запознаеност со ООР од 1 (недоволна) до 5 (одлична):   недоволно запознаени 39...
ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ Според досегашната активност во рамки на ООР:   корисник на ООР 42,0%-29   создавач на...
ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Присутноста на ООР во Вашата професионална сфера со оценки од 1 (недоволна) до 5 (одлична): ...
ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Што од следниве работи најмногу е  потребно за да се подобри  застапеноста на ООР:    з...
ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Примената на концептот за ООР во  Македонија е од клучна важност за  моето образование и за...
ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ Примената на концептот за ООР во Македонија е од клучна важност за создавање на општество и сто...
ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ          БЛАГОДАРАМ     klimeb@isppi.ukim.edu.mkwww.e-society.mk
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Климе Бабунски - Иднина без сегашност!?

572 views

Published on

Презентација на Климе Бабунски на годинешната e-Society.mk конференција, насловена „Отворено образование за отворено општество - Да го споделиме знаењето!“

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
572
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Климе Бабунски - Иднина без сегашност!?

 1. 1. ОТВОРЕНИ ОБРАЗОВНИ РЕСУРСИ Климе Бабунски ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ!?www.e-society.mk
 2. 2. ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Анкета за ООР: ентузијазам и желба да се актуелизираат проблемите преку податоци за актуелната состојба; анкетата како дел од концепт: јавноста за ООР свест за „минусите“ или ризиците; анкетата понуди два вида податоци: за приемот, спремност да се учествува; одговорите на прашањатаwww.e-society.mk
 3. 3. ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Учество или одѕив: „он-лајн“ анкета, прашалникот до јадрото на јавноста за ООР – 88 • Одговори на прашањата:  ООР овде и сега – се слуша за нив, ама ги нема • Двата вида податоци упатуваат на насловотwww.e-society.mk
 4. 4. ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Оние кои учествуваа се: машки 29,4% - 20; женски 70,6% - 48; БО - 20;  до 25 години 17,6%-12; од 25 до 35 години 29,4%-20; од 35 до 45 години 33,8%-23; над 45 години 19,1%-13; БО-20www.e-society.mk
 5. 5. ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Оние кои учествуваа се од: приватен универзитет 11,8% - 8 државен универзитет 47,1%-32 средно училиште 0,0%-0 основно училиште 30,9%-21 друга институција 10,3%-7 БО - 20www.e-society.mk
 6. 6. ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Оние кои учествуваа се:  ученик-чка во средно училиште 1,5%-1  наставник-чка/професор-ка во основно училиште 30,9%-21  наставник-чка/професор-ка во средно училиште 0,0%-0  студент-ка 17,6%-12  постдипломец/докторант 26,5%-18  асистент-ка на универзитет 7,4%-5  професор-ка на универзитет 16,2%-11  БО-20www.e-society.mk
 7. 7. ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Првпат слушнале за ООР: во 2010 година, а можеби порано 21,8% -19 во 2011 година 8,0% - 7 оваа година 46,0% - 40 на ООР презентација 4,6% - 4 немам слушнато за ООР 19,5% - 17 БО - 1www.e-society.mk
 8. 8. ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ Сопствената запознаеност со ООР од 1 (недоволна) до 5 (одлична): недоволно запознаени 39,1%-27 слабо запознаени 27,5%-19 добро запознаени 20,3%-14 многу добро запознаени 10,1%-7 одлично запознаени 2,9%-2 БО 19www.e-society.mk
 9. 9. ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ Според досегашната активност во рамки на ООР: корисник на ООР 42,0%-29 создавач на ООР 1,4%-1 и корисник и создавач на ООР 14,5%-10 на никаков начин не сум активен во рамки на ООР 42,0%-29  БО-19www.e-society.mk
 10. 10. ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Присутноста на ООР во Вашата професионална сфера со оценки од 1 (недоволна) до 5 (одлична):  недоволна присутност 23,5%-16  слаба присутност 35,3%-24  добра присутност 25,0%-17  многу добра присутност 4,4%-3  одлична присутност 0,0%-0  не сум упатен-а, не можам да оценам 11,8%-8  БО-20www.e-society.mk
 11. 11. ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Што од следниве работи најмногу е потребно за да се подобри застапеноста на ООР:  знаење, информираност за ООР 80,9%-55  човечки ресурси 33,8%-23  нова регулатива 5,9%-4  финансиски средства 32,4%-22  соодветна политика 16,2%-11  не знам, не сум упатен 5,9%-4  БО-20www.e-society.mk
 12. 12. ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ • Примената на концептот за ООР во Македонија е од клучна важност за моето образование и за мојата работа. целосно се согласувам 41,8%-28 главно се согласувам 41,8%-28 главно не се согласувам 4,5%-3 воопшто не се согласувам 0,0%-0 не знам 11,9%-8 БО-21www.e-society.mk
 13. 13. ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ Примената на концептот за ООР во Македонија е од клучна важност за создавање на општество и стопанство, затемелени на знаење.  целосно се согласувам 31,3%-21  главно се согласувам 58,2%-39  главно не се согласувам 0,0%-0  воопшто не се согласувам 0,0%-0  не знам 10,4%-7  БО-21www.e-society.mk
 14. 14. ООР – ИДНИНА БЕЗ СЕГАШНОСТ БЛАГОДАРАМ klimeb@isppi.ukim.edu.mkwww.e-society.mk

×