Владимир Трајковски - Употреба на Open Journal System-и во списанија со …

616 views

Published on

Презентација на Проф. д-р Владимир Трајковски на годинешната e-Society.mk конференција, насловена „Отворено образование за отворено општество - Да го споделиме знаењето!“

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
616
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • OJS content is freely available to the world as open access. All content is optimized for searching in Google, Google Scholar and other internet search engines. Soon, content will also be searchable via the library’s 1Search discovery interface.
 • Need to discuss section editors.
 • Need to discuss section editors.
 • Need to discuss section editors.
 • Need to discuss section editors.
 • Need to discuss section editors.
 • Need to discuss section editors.
 • Need to discuss section editors.
 • Need to discuss section editors.
 • Need to discuss section editors.
 • Need to discuss section editors.
 • Need to discuss section editors.
 • Владимир Трајковски - Употреба на Open Journal System-и во списанија со …

  1. 1. Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Филозофски факултетУпотреба на Open Journal System во списанија со отворен пристап Проф. д-р Владимир Трајковски 1 Скопје, 14.11.2012
  2. 2. OJS и PKP• OJS е систем за управување и објавување на списанија што е развиен од Public Knowledge Project (PKP).• OJS е отворен софтвер слободно достапен.• Го прави публикувањето на отворен пристап остварлива опција за повеќе списанија.• PKP е во партнерство со Simon Fraser University, University of British Columbia, & Stanford University .• Поддржан од голем број на грантови, PKP е посветен на развој на нови технологии што може да се користат за да се подобри читаноста и вредноста на научното истражување.• До јули 2012, има преку 12,800 OJS наслови од цел свет. 2
  3. 3. Целта на OJS OJS е систем за управување ипубликување дизајниран да импомогне на истражувачите одфакултетите во процесот наподнесување на труд па сѐ дофинална публикација. 3
  4. 4. Зошто ни е потребен OJS?• Лесно се детектира со пребарувачки машини: – metadata – поврзан со Crossref, DOAJ• OJS: програм што се симнува слободно• Капацитети: – пребарување – бесплатно зачленување 4
  5. 5. Предности на OJS (1)– Брзо публицирање;– Широко достапен;– Помал буџет за менаџирање на списанието;– Индекс на цитираност.– Има предност користи модерни веб-базирани механизми за дистрибуција.– Ја зголемува видливоста на трудовите во списанието.– Избегнува плаќање претплати и рестрикции за пристап од комерцијални издавачи.– Обезбедува долгорочно управување и достапност.– Достига до читателите надвор од основната дисциплина на списанието и оние кои немаат пристап до академски библиотеки. 5
  6. 6. Предности на OJS (2)•Еднаш публикувано, содржината е достапна нацелиот свет преку отворениот пристап.•Содржината е оптимизирана за пребарување наGoogle, Google Scholar, други интернет пребарувачкимашини и библиотеки.•Автори не треба да печатат, фотокопираат ипраќаат по пошта.•Подобрува администрација и евиденцијаОвозможува уредници, лектори, и автори од билокаде да работат заедно. 6
  7. 7. Faculty of Philosophy Digital Library• Faculty of Philosophy Digital Library проект започнат во јуни 2012 година со сопствени средства вклучува 5 списанија: 7
  8. 8. Социолошка ревијаГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Аница Драговиќ 8
  9. 9. Ревија за Социјална политикаГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Маја Геровска Митев 9
  10. 10. Macedonian Historical ReviewГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Бобан Петровски 10
  11. 11. Security DialoguesГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Тони Милески 11
  12. 12. Journal of Special Education and RehabilitationГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Владимир Трајковски 12
  13. 13. Пишување за списание1. Авторите треба да се регистрираат2. Едноставен процес на креирање профил3. Во овој стадиум може да се регистрирате како рецензент или читател4. Процес со 5 13 стадиуми за
  14. 14. Пишување за списание : Стадиум 11. Авторот ја селектира секцијата за поднесување2. Ја комплетира листата за квалитет што го потсетува на потребните работи за поднесување3. Може да испрати коментари до уредникот. 14
  15. 15. Пишување за списание : Стадиум 21. Комплетно поднесување на листата за метадата.2. Се даваат основни информации за трудот. 15
  16. 16. Пишување за списание : Стадиум 31. Качување на документот 16
  17. 17. Пишување за списание : Стадиум 41. Качување на додатни фајлови 17
  18. 18. Пишување за списание : Стадиум 51. Потврдување на поднесувањето 18
  19. 19. Уредување на списанието1. Уредникот креира број 19
  20. 20. Уредување на списанието1. Уредникот се логира2. Проверува поднесувања.3. Избира некласифицирани предмети и му ги доделува на уредникот по секции 20
  21. 21. Уредување на списанието 21. Уредник / секциски уредник одредуваат рецензенти 21
  22. 22. Рецензирање1. Рецензентот добива e-mail2. Ја прави рецензијата3. Дава препораки до уредникот. 22
  23. 23. Уредување на списанието 31. Уредникот одлучува да го прифати трудот2. Праќа e-mail до авторот3. Праќа копија до техничкиот уредник 23
  24. 24. Уредување на списанието 41. Технички уредник и авторот го уредуваат трудот2. Се испраќа за лекторирање 24
  25. 25. Уредување на списанието 41. Уредникот ја прегледува состојбата на трудот од техничкиот уредник2. Техничкиот уредник уредува фајл со e- mailови да може авторот да го среди трудот3. Едитира повторно ако е потребно4. Го праќа комплетиран трудот до Layout уредникот 25
  26. 26. Уредување на списанието 51. Уредникот го прави распоредот за објавување.2. Иницира лекторирање.3. Иницира уредување на уредникот за распределба на содржина. 26
  27. 27. Уредување на списанието 61. Layout уредникот креира полиња како за pdf, html and mp3.2. Ги поставува нив како датотеки. 27
  28. 28. Уредување на списанието 71. Уредникот може да ги движи трудовите по секции или тематика 28
  29. 29. Бројот е готов1. Списанието се публикува кога уредникот ќе ја зачува табелата за содржина2. RSS/Atom фидовите автоматски се генерираат. 29
  30. 30. Можни слабости• Страв дека уредништвата ќе ги загубат приходите од печатена верзија и членства ако списанието стане со ОП дури и ако се зголемуваат читатели и циркулација на знаењето.• Недостаток на ИТ инфраструктура или финансиски средства.• Други пречки вклучуваат несигурност околу авторските права и недостаток на поддршка за раководење и техничка поддршка. 30
  31. 31. Заклучоци• Треба да се создаде свест за ОП.• Потребно е зголемување на бројот на списанија кои ќе го користат OJS во Македонија.• Со добро дефиниран проток на работа и функционалност лесна за користење списанијата со ОП лесно може да се постават за користење во OJS.• OJS е повеќејазичeн систем.• Може да привлече многу луѓе од не-англиско говорно подрачје на компјутер и на интернет.• Колку повеќе и повеќе списанија со ОП има толку повеќе ќе се зголеми видливоста на македонските истражувања. 31
  32. 32. Благодарам за вниманието Контакт на JSER редакција +389-2-3148-834 +389-2-3118-143 jser@fzf.ukim.edu.mk http://jser.fzf.ukim.edu.mk http://www.facebook.com/group.php?gid=99826414576 @MacedonianJSER• http://www.linkedin.com/manageGroup?dispAddMbrs=&gid=4 32

  ×