Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Biljana Radonjanin – Aspects of privacy in e-commerce

541 views

Published on

Presentation at the conference Freedom and privacy on the Internet (FPI), 2012, Skopje, Macedonia

Published in: Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Biljana Radonjanin – Aspects of privacy in e-commerce

 1. 1. Приватноста во е-трговијата Билјана Радоњанин Ексквизит www.ex.mkwww.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 2. 2. Ексквизит• www.ex.mk, прв македонски веб шопинг центар со над 3.500 производи. Предност се континуирано нови понуди од различни категории. Користен за испорака во и надвор од Македонија.• Регистрираните купувачи кои ни веруваат, очекуваат личните податоци да бидат приватни и безбедни.• Излез на информација за еден купувач може да биде катастрофален.www.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 3. 3. Развој на е-трговијата во Македонија• Околу 200 регистрирани е-продавници извор НБРМ јан-април 2012 2011 број на остварени трансакции во македонски е-продавници 26.318 84.092 вредност на остварени трансакции во македонски е-продавници во денари 22.938.923 57.315.752www.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 4. 4. Приватност во е-трговијата• Каде се моите податоци?• Како се користат?• Кој има пристап до нив?www.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 5. 5. Приватност во е-трговијата Над 65% од посетителите не се регистрираат на е- комерц веб страниците заради загриженост за нивните лични податоци.www.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 6. 6. Приватност во е-трговијата 1. Нарачка направена од клиент 2. CC наплата 3та страна компанија 6. Испратена 3. Испратена нарачка до 4. е-порака за купувачот Подготовка трансакцијата на нарачката 5. Подигнување на пратка од курирска службаwww.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 7. 7. Политика за приватност• Јасна политика за приватност кои податоци ги прибирате и како ги користите.• Политиката за приватност треба да е лесно пристапна пред процесот на регистрација.www.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 8. 8. Политика за приватност• Личните податоци, доброволно поднесени од нашите посетители: Име, презиме, поштенска адреса, контакт телефонски број и електронска адреса, се прибираат и употребуваат со цел да се исполни Вашата побарана нарачка.• Овие информации ќе се користат единствено за цел исполнување на нарачките, освен доколку не ни обезбедите дозвола да ги користиме за друга цел, на пример да ве додадеме на нашата мејлинг листа.www.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 9. 9. Систем на технички и организациски мерки• Акт за технички и организациски мерки за обезбедување на тајност и заштита на лични податоци• Правила за обезбедување на обврските на корисниците• Правила за начинот на уништување, бришење и чистење на медиумот• Правила за начинот на правење сигурносна копија• Правила за пријавување, реакција и санирање инцидентиwww.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 10. 10. Систем на технички и организациски мерки Благодарам на вниманието Билјана Радоњанин Ексквизит biljana.radonjanin@ex.mkwww.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12

×