www.metamorphosis.org.mk
Развој и перспектива на
слободата на медиумите во
дигиталната ера
Филип Стојановски
Метаморпфозис...
Можности и предизвици
• Како се менува новинарската професија и
медиумската сфера поради новите технологии?
• Ризици
• При...
Дигитални права
•Законодавство и негова примена
•Слободата на говор наспроти говорот на омраза на интернет
•Дигитална писм...
Етичките принципи и професионалните стандарди на новинарството
како основа за информирањето и во дигиталната сфера:
•приме...
Одржливост
•Општествено - политички контекст
•Саморегулација и закон за медиуми
•Авторски права
•Едукација и специјализаци...
Ви благодарам на вниманието
За повеќе инфрмации
Web: www.metamorphosis.org.mk
Twitter: @fmeta @gvomk
@vistinomer @Proverka...
Ви благодарам на вниманието
За повеќе инфрмации
Web: www.metamorphosis.org.mk
Twitter: @fmeta @gvomk
@vistinomer @Proverka...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Развој и перспектива на слободата на медиумите во дигиталната ера

648 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
648
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
99
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Развој и перспектива на слободата на медиумите во дигиталната ера

  1. 1. www.metamorphosis.org.mk Развој и перспектива на слободата на медиумите во дигиталната ера Филип Стојановски Метаморпфозис, фондација за Интернет и општество
  2. 2. Можности и предизвици • Како се менува новинарската професија и медиумската сфера поради новите технологии? • Ризици • Приватност и безбедност • (Илузија? за) анонимност • Технички контроли (филтрирање и блокирање) • Затворање на информациите во сопствен круг (анг. filter bubble) • Дезинформирање – препознавање релевантни извори
  3. 3. Дигитални права •Законодавство и негова примена •Слободата на говор наспроти говорот на омраза на интернет •Дигитална писменост •Заштита на приватноста на комуникациите на интернет од •неконтролиран надзор. Политики за приватност •Слободна култура и авторски права •Развој на е-владеење: отворени податоци и e-учество •Е-инклузивност •Дигитални права на децата Бела книга – Приоритети и механизми за унапредување на соработката меѓу граѓанските организации и медиумит еза ефикасна заштита на човековите права (МИМ, 2013)
  4. 4. Етичките принципи и професионалните стандарди на новинарството како основа за информирањето и во дигиталната сфера: •примена, •промоција (јакнење на свеста) и •ширење знаења (јавна едукација). MK: proverkanafakti.mk SQ: verifikofaktet.mk
  5. 5. Одржливост •Општествено - политички контекст •Саморегулација и закон за медиуми •Авторски права •Едукација и специјализација •Квалитетни содржини •Граѓанско новинарство •Конкуренција •Интеграција •Мерење •Финансирање •Воздржаност на огласувачите •Соработка со рекламни агенции •Модели на финансирање Конференција Одржливост на новите медиуми, 11 мај 2013.
  6. 6. Ви благодарам на вниманието За повеќе инфрмации Web: www.metamorphosis.org.mk Twitter: @fmeta @gvomk @vistinomer @ProverkaNaFakti @VerifikoFaktet Facebook: metamorphosis.foundation info@metamorphosis.org.mk
  7. 7. Ви благодарам на вниманието За повеќе инфрмации Web: www.metamorphosis.org.mk Twitter: @fmeta @gvomk @vistinomer @ProverkaNaFakti @VerifikoFaktet Facebook: metamorphosis.foundation info@metamorphosis.org.mk

×