Risku dhe kthimi

11,055 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
11,055
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
377
Actions
Shares
0
Downloads
176
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Risku dhe kthimi

 1. 1. RISKU DHE KTHIMI Mr.sci. Drita Krasniqi
 2. 2. RISKU DHE KTHIMI <ul><li>Perkufizimi i riskut </li></ul><ul><li>Kuptimi i pare i riskut eshte i lidhur me faktin se çdo mjet ,veçanarisht mjetet financiare gjate procesit te perdorimit te tyre sigurojn fitim,rendiment,divident apo forma tjera perfitimesh. </li></ul><ul><li>Ky fitim,rendiment apo divident mund te jete: </li></ul><ul><li>a)Fitim potencial- eshte madhesi e shpresuar apo e pritur </li></ul><ul><li>b)Fitim faktik -qe eshte madhesi e realizuar ne fakt </li></ul><ul><li>Ne praktike ekziston rasti kur firmat kan pak fitim dhe kur rezulton me humbje </li></ul>
 3. 3. RISKU DHE KTHIMI <ul><li>Ne praktike ekziston rasti kur firmat kan pak fitim dhe kur rezulton me humbje. </li></ul><ul><li>Kuptimi baze i riskut ne kete rast lidhet ne pamundesin per te realizuar fitim,ne pergjithesi parametrat e pritur.Risku percaktohet si mundesi per te humbur ose frike se nuk do te realizohet niveli parashikuar i fitimit </li></ul><ul><li>Risku -ekziston dhe eshte i lidhur me faktin se drejtusit qe marin vendime vleresojn me probabilitetin e larte nivelin e rezultateve te ndrushme qe ata presin, </li></ul><ul><li>Pasiguria -ka te beje me ate kut drejtusi i firmes qe mer vendime nuk ka mundsei te llogaris sakt mbi faktin se ndodh me te vertet apo jo fenomeni i caktuar. </li></ul>
 4. 4. RISKU DHE KTHIMI <ul><li>Burimet e riskut </li></ul><ul><li>Burimet e riskut jan te shume llojshme . </li></ul><ul><li>Ne grupin e pare: </li></ul><ul><li>Prirja ne rrritje ose ne renie te ekonomise </li></ul><ul><li>Luhatja e normave te interesit </li></ul><ul><li>Humbja e fuqise blerese te monedhes nga inflacioni </li></ul><ul><li>Luhatja e kurseve te kembimit </li></ul><ul><li>Luhatja e çmimeve te letrave me vlere </li></ul><ul><li>Ne gruptin dyte perfshihen te gjitha burimet qe veprojn mbi nji subjekt mikrroekonimik mbi ndermarr.aktivitetin apo menyren e financ.te saje </li></ul>
 5. 5. RISKU DHE KTHIMI <ul><li>Llojet e riskut </li></ul><ul><li>a)Risku sistematik ka efekte mbi te gjitha subjektet ne menyre sistematike.Brenda kuadrit te nje ekonomierisku sistematik konsiderohet si risk ndaj te cilit nuk mund te mbrohesh(si risk qe tani per tani nuk mund te evitohet) </li></ul><ul><li>b)Risku jo sistematik ose specifik- ka efekte te veçanta vetem per nje ndermarrje.Keto jan efekte qe mund te parashikohen e ndaj te cilave mund te meren masa preventive reduktimi apo edhe menjanimi </li></ul>
 6. 6. RISKU DHE KTHIMI <ul><li>Risku individual dhe ai i pergjithshem </li></ul><ul><li>Duhet theksu se ndermarrjet jan bashkim dhe kombinim i harmonizuar aktivitetesh dhe mjetesh.Çdo njera prej tyre ka specifikat e veta dhe si pasoj edhe risqet e veta.Ky lloj risku lidhet me nje mjet te vetem ose me nje numer te kufizuar mjetesh qe quhet risk individual. </li></ul><ul><li>Ndersa bashkimi I riskut sistematik me ate jo sistematik formon riskun e pergjithshem. </li></ul>
 7. 7. Çmimi i aksioneve A,B,C dhe rezultantes ne E,per kater v Vitet AksioniA AksioniB AksioniC Rezultantja 0 6 5 4 5 1 2 6 6 4,667 2 4 4 5 4.333 3 6 5 6 5.667 4 5 8 5 6
 8. 8. RISKU DHE KTHIMI <ul><li>Dallimi midis fitimit te pritur dhe atij te kerkuar </li></ul><ul><li>Fitimi i pritur -eshte fliksi neto ite ardhurave nga nje aktivitet i çfardoshemNje investim apo aktiv mund te ofroj fitme njekohesisht prej dy burimeve ose prej sewcilit veç e veç.Burimi i pare eshte fluksi i T.A neto nga venia ne perdorim e objektit per te cilin eshte investuar(p.sh fitmi i pritur nga nje farmaci eshte fluksi neto nga T.A eshitjes se barnave) .Flukse te tilla krijon çdo lloj investimi. </li></ul><ul><li>Fitimi i kerkuar eshte fluksi neto i synuar apo i deshiruarp.sh deshirojm te marim 15 fitim mbivleren e aktiveve te ndermarrjes. </li></ul>
 9. 9. RISKU DHE KTHIMI <ul><li>Matja e riskut </li></ul><ul><li>Fitimi i realizuar ka luhatje te medhe ne krahasim me fitimin e kerkuar.Keshtu matja e ndryshushmeris ,intensitetit apo luhatjeve te madhesis se fitimit nuk eshte gje tjeter veq se shprehje e mases se riskut </li></ul><ul><li>Duke u bazu te ndryshushmeria ,risku matet me diapazanin e ekstremit te rezultateve ose vlerave te mundeshme qe mer fitmi i pritshem nga nji investim i caktuar.Prandaj rezultatet e parashukuara ne raport me rezultate e kerkuara vleresohen si vijon: </li></ul>
 10. 10. RISKU DHE KTHIMI <ul><li>Ne grupin e pare- perfshihen rezultate qe jan te peraferta me ato qe kemi kerkuardhe vlersohen si te kenaqeshme ose te pritshme. </li></ul><ul><li>Ne grupin e dyte- perfshihen rezultatet me te mira se ato te pritshme ,vleresohen si optimiste </li></ul><ul><li>Ne grupin e trete- perfshihen rezultatet me te keqija se ato te pritshme dhe vleresohen si pesimiste </li></ul><ul><li>Shembull: </li></ul>
 11. 11. RISKU DHE KTHIMI <ul><li>Investimi ,kthimi dhe ndryshushmeria per dy projektetA,B </li></ul>
 12. 12. RISKU DHE KTHIMI <ul><li>Logaritjet e kthimeve te ponderuara me probabilitetin tyre </li></ul>Investimi Vleresimet Probabiliteti Kthimi ne % Kthimi I ponderuar prej probabil. a b 1 2 3 Furre Buke Investimi A _Pesimiste _Te pritshme _Optimiste Shuma 0.25 0.50 0.25 1.00 13 15 17 3.25 7.50 4.25 15.00 Fabrike birre Investimi B _Pesimiste _Te pritshme _Optimiste Shuma 0.25 0.50 0.25 1.00 7 15 23 1.75 7.50 5.75
 13. 13. RISKU DHE KTHIMI <ul><li>Shperndarja e probabiliteteve </li></ul><ul><li>Paraqitja ne grafik e probabilitetit dhe kthimet vetem per tri vlera </li></ul><ul><li>Shperndarja e vazhduar e probabiliteteve </li></ul><ul><li>Devijimi standad dhe koeficenti i variacionit </li></ul><ul><li>Risku dhe koha </li></ul>

×