Qasjet e ndryshme te lidershipit

6,085 views

Published on

Published in: Travel, Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
6,085
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
101
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • MrSc.Drita Krasnqi
 • Qasjet e ndryshme te lidershipit

  1. 1. QASJET E NDRYSHME PER LIDERHIPIN Mr.Sc.Drita Krasniqi
  2. 2.  Lidershipi paraqet procesin e nderlikuar dhe shumdimensional. Definim i sakt i lidershipit eshte veshtire te ndertohet sepse natyra e ketij procesi ndryshon ne raport me individin, grupin apo mjedisin ku veprohet. Sikurse ka aq shum njerez dhe mentalitete ashtu ka edhe definime po aq te ndryshme per lidershipin. Ngjashem sikurse kuptimi i demokracise dashurise apo paqes qe merr kuptime te ndryshme varesisht prej njerezve dhe situatave ashtu edhe lidershipi merr kuptime te ndryshme.
  3. 3. Lidershipi si proces i nderlikuar shumedimensional Si aspekt i vetive te personit Si veprim dhe sjellje te personit-qe bejne ndryshime ne grup Si mardhenie te zotesise midisliderit dhe ithtareve te tij Si proces transformes ku ithtaret motivohente rrijne me shume Disa e shohin lidershipin si tresi njohurish aftesish apo pervojash
  4. 4.  Disa e konsiderojne lidershipin si qender e proceseve grupore (Bass, 1990); Disa e konsiderojne si aspect i vetive te personit te cilat i mundesojne ati qe te binde te tjeret per ti shkuar pas. Disa e kuptojne si veprim dhe sjellje te personit qe te beje ndryshime ne grup. Disa e parqesin si marredhenje te zotesise qe krijohet midis liderit dhe ithtareve te tij. Disa e kuptojne si process transformues ku ithtaret motivohen te arrine me shume se qe e presin nga sjellja e zakonshme. Se fundi disa e shohin lidershipin si teresi njohurish, aftesish apo pervojash.
  5. 5. Lidershipi paraqet teresi vetish, karakteresh personale (a) dhe process(b). a) Lideri-------------(lidershipi) vetite personale---------ithtaret b) Lideri-------------(lidershipi) interkcioni si proces-----ithtaret
  6. 6. Lojet e zotesise se liderit a) Zotesija nga pozita; b) Zotesija personale
  7. 7. Qasjet e ndryshme per lidershipin
  8. 8.  Qasja e mbeshtetur ne vetit personale Qasja e mbeshtetur ne teresine e aftesive dhe pervojave Qasja e mbeshteur ne stilet e liderit dhe sjeljet e liderit Qasja institucionale e lidershipit Qasja kontigjente Qasja(teoria) rruga-qellimi Qasja e kembimit lider-ithtare Qasja transormuese Qasja ekipore Qasja psiko-dinamike
  9. 9.  Qasja e e mbeshtetur ne vetit personale dhe vija karakteresh (trait approach) ndryshe quhet teorija e “njeriut te madh” mbeshtetet ne vetin e intelegjences, vetebesimit,vendosmerise, integritetit,shoqerorizimit etj.
  10. 10.  Qasja e mbeshtetur ne teresine e aftesive dhe pervojave (skills approach) qe perfshine njohurit teknike, humanistike dhe konceptuale te liderit.
  11. 11.  Qasje e mbeshtetur ne silin dhe sjelljet e liderit (style approach). Kjo qasje mbeshtetet ne dy sjellje themelore: sjellja e orientuar ne detyra (realizimi I qellimeve) dhe sjellja e orientuar ne marredhenie me njerzit (rrjeta e Blakeit dhe Moutanit)
  12. 12.  Qasja situacionale e lidershipit (situational approach) duke e u mbeshtetur ne kete qasje lideri ne situata te ndryshme vepron ne menyra te ndryshme qe nenkupton pershtatjen e stilit neper situata te ndryshme
  13. 13.  Qasja (teorija) Kontingente (Contingency theory) kjo eshte teoria qe mbeshtetet ne pershtatjen e liderit ne situata te ndryshme qe nenkupton efektivitetin e liderit ne varshmeri me kontekstin dhe stilin. Lideri efektiv varet nga shkalla e harmonizimit te stilit te liderit me parametrat e mjedisit
  14. 14.  Qasja (teorija) rruga – qellimi (path-goal theory) mbeshtetet ne ate qe lideret motivojne ithtaret ashtu qe te arrijne qellimet e definuara me pare. Kjo teori mbeshtetet ne motivimin e te punesuarve si ithtar ashtu qe ata te arrijne qellimet themelore dhe knaqesite ne pune. Per ndryshim nga qasja situacionale e cila sugjeron liderin per tu pershtatur nivelit te zhvillimit te ithtareve ne teorine rruga- qellimi theksi vehet ne marredhenie midis stilit te liderit dhe karakteristikave te ithtareve ne mjedisin punonjes qe mbeshtetet ne teorin e pritjes.
  15. 15.  Qasja (teoria) e kembimit lider-ithtare (leader- member exchange theory). Derisa teorite e gjertanishme e lidershipin e shohin nga aspekti i liderit ( lidershipi si teresi vetish, karakteresh, aftesish dhe sjelljesh) apo nga aspekti I anetareve si ithtar apo inferior (teorija situacionale, kontingente dhe ajo rruga-qellimi) Teorija lider-anetar (ithtar) lidershipi kuptohet si process kun e qender ndodhet interakcioni midis liderit dhe ithtarit
  16. 16.  Qasja transformuese (transformational leadership) kjo qasje theks te veqant I kushton paradigms se nivelit te liderit duke u mbeshtetur ne karizmen dhe ndishmerine personale te liderit.. Sipas kesaj qasje lideri ndryshon ashtu sikurse tere njerezit tjere , andaj emocionet, vlerat, etika, standardi, perfshihen ne grupin e motiveve te ithtareve ashtu qe te behet lideri pjes e tyre ne nji process transformues. Behet kembimi I lidershipit karizmatik dhe vizionar.
  17. 17.  Qasja ekipore (team leadership) duke u mbeshtetur ne faktin se ekipet jane grupe organizative te cilet kane qellime te perbashketa ku harmonizojne aktivitetet e tyre me qellim te arritjes se objektivave te tyre. Ne modelin e lidershipit ekipor lideri vehet ne vend te levizesit kryesor te efekteve ekipore ketu perfshihet edhe mentaliteti i liderit dhe I mjedisit ku ai vepron. Vendimet e lidereve mbeshteten ne aktivitetet interne dhe eksterne qe krijojne efekte punuese dhe zhvillim
  18. 18.  Qasja psiko-dinamike (psychodynamic approach) perfshine disa kuptime te ndryshme te lidershipit qe nenkupton mos egzistimin e nje modeli apo te nje teorie. Per qasje psikodinamike eshte karakteristike koncepti themelore dhe I perbashket I cili mbeshtetet ne vetite personale te liderit. Shkalla e vetive si veti psikodinamike ndikon ne raportet e liderit me ithtaret esenca qendron ne ate qe reagimi I ithtareve ne raport me liderin eshte e parashikuar ne mase te caktuar dhe paraqet menyren e sjelljes. Vetite personale te individit jane te ngulitura deri ne ate shkalle qe veshtire ndryshohen ashtu qe mbetet e vetmja e gje per antaret ti pranojne ato veti te liderit si veti kolektive te tyre.
  19. 19.  www.Biznesi.net

  ×