Parimet e te drejtes biznesore

7,209 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
7,209
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,153
Actions
Shares
0
Downloads
75
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Parimet e te drejtes biznesore

 1. 1. Leksione PARIMET THEMELORE TË SË DREJTËS BIZNESORE
 2. 2. <ul><li>Punët juridike biznesore ralozohen nëpërmjet të raporteve juridike – civile dhe detyrimore; </li></ul><ul><li>Për shkak të natyrës, karakterit dhe rëndësisë ekonomike – shoqërore ato interpretohen lehtë nëse ne paraprakisht i njohim parimet e kësaj të drejte: </li></ul>
 3. 3. Ndër parimet themelore të kësaj lënde janë: <ul><li>Parimi i autonomisë së vullnetit të palëve dhe barazia e subjekteve të së drejtës; </li></ul><ul><li>Parimi - Liria kontraktuese dhe sanksioni pasuror; </li></ul><ul><li>Parimi - Ekuivalenca e presacioneve; </li></ul><ul><li>Parimi - Ndërgjegjëshmeria dhe ndershmeria; </li></ul><ul><li>Parimi - Zgjedhja e kontesteve eventuale nëpërmjetë marrëveshjës dhe ulja e kostove; </li></ul><ul><li>Parimi - Kompensimi i dëmit dhe përgjegjësia për dëmin e shkaktuar; </li></ul><ul><li>Parimi - Drejtëshmeria – detyrimet për realizimin e kontratës dhe për veprimet e kontratës; </li></ul><ul><li>Parimi - Antimonopolizimi; </li></ul><ul><li>Parimi - Antitrusti </li></ul><ul><li>Parimi - Antibojkoti; </li></ul><ul><li>Parimi - Antikorrupsioni; </li></ul>
 4. 4. <ul><li>Parimi i autonomisë së vullnetit të palëve dhe barazia e subjekteve të së drejtës; </li></ul>
 5. 5. Parimi - Liria kontraktuese dhe sanksioni pasuror; <ul><ul><li>Raportet juridike – civile rregullohen sipas vullnetit të palëve; </li></ul></ul><ul><ul><li>Vetën në raste të caktuar – të jashtëzakonshme organi i shtetit rregullon raportet e këtilla; </li></ul></ul><ul><ul><li>Ekonomia e tregu t funksion lirshëm nëpërmjet të deklarimit të vullnetit të palëve (subjekteve të së Drejtës) lidhur me veprimtaritë biznesore si në planin nacional ashtu edhe në atë ndërkombëtar; </li></ul></ul><ul><ul><li>Ky parim palëve ju garanton lirinë e kontraktimit dhe pozitë të barabartë juridike; </li></ul></ul>
 6. 6. <ul><ul><li>Kjo pozitë garantohet nëpërmjet të manifestimit të lirshëm të vullnetit të palëve kontraktuese; </li></ul></ul><ul><ul><li>Autonomia e vullnetit të palëve tani është njëri ndër postulatat me të rëndësishme të së drejtës biznesore ndërkombëtare; </li></ul></ul><ul><ul><li>Në praktikë parimi i autonomisë së vullnetit të palëve konsiston në faktin se palët janë të lirë që të ndërmarrin veprime juridike që të ndryshojnë ose modifikojnë ndonjë raport të caktuar juridik; </li></ul></ul><ul><ul><li>Në të drejtë vullneti i palëve konsiderohet fakt juridik; </li></ul></ul><ul><ul><li>Që vullneti i palëve të jetë fakt i pranueshëm juridik duhet që: </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>Vullneti duhet të jetë i mirëfilltë; </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>I lirshëm; </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Serioz; </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>I deklaruar me gojë, shkrim ose me mjete elektronike; </li></ul></ul></ul>
 7. 7. Parimi - Ekuivalenca e presacioneve; <ul><li>Konsiderohet parim tradicional jurdik i cili ka lindur që në kohërat e herëshme; </li></ul><ul><li>Për shkak të rëndësisë që ka ky parim rregullohet edhe me Ligjin e Marrëdhënieve Detyrimore pothuajse në çdo shtet; </li></ul>
 8. 8. Kuptimi i parimeve te me poshtme <ul><li>Parimi - Ndërgjegjshmëria dhe ndershmëria; </li></ul><ul><li>Parimi - Zgjedhja e kontesteve eventuale nëpërmjetë marrëveshjes dhe ulja e kostove; </li></ul><ul><li>Parimi - Kompensimi i dëmit dhe përgjegjësia për dëmin e shkaktuar; </li></ul><ul><li>Parimi - Drejtëshmeria – detyrimet për realizimin e kontratës dhe për veprimet e kontratës; </li></ul><ul><li>Parimi - Antimonopolizimi; </li></ul><ul><li>Parimi - Antitrusti </li></ul><ul><li>Parimi - Antibojkoti; </li></ul><ul><li>Parimi - Antikorrupsioni; </li></ul>
 9. 9. <ul><li>www.Biznesi.net </li></ul>

×