Menaxhimi Strategjik i NVM-ve

4,655 views

Published on

Menaxhimi Strategjik i NVM-ve

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,655
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
112
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Menaxhimi Strategjik i NVM-ve

 1. 1. Universiteti i Prishtinës Fakulteti i BiznesitLënda: Menaxhimi i NVM-veViti i dytë i studimeveDepartamenti: Administrim biznesi Mësimdhënës:Programi: Baçellër Sokol Domniku, Doktorant
 2. 2. Menaxhimi Menaxhimi strategjik Fazat e menaxhimit strategjik1. Planifikimi financiar (propozimi i buxhetit vjetor)2. Parashikimi financiar (propozimi i planeve 5 vjeçare)3. Planifikimi i strategjik (rritja e nivelit të përshtatjes)4. Menaxhimi strategjik (implementimin, zhvillimin dhe kontrollin)
 3. 3. Menaxhimi strategjik gjithmonë nuk duhet të jetëproces formal (ndryshon nga pikëpamja e ndërmarrjes së vogël nëdallim me një ndërmarrje më të madhe)Cila është pozita aktuale e kompanisë?Nëse nuk bëhen ndryshime, cila do të jetë pozita e kompanisë në2, 3 ose 5 vitet e ardhshme?Në rast se përgjigjet nuk janë të duhura, atëherë cilat duhet tëjenë veprimet dhe vendimet e menaxherëve?Globalizimi – Sfidë e menaxhimit strategjik(nivel të degës ekonomike, nivel të kompanisë, nivel tëindividit)
 4. 4. Përparësia konkurrueseLearning organizationsPjesëmarrje e të gjithëve në krijimin dhendryshimin e strategjisëFormulimi i strategjisëMisioni dhe Vizioni (Arsyeja se përse organizata ekziston)
 5. 5. Shembull i misionit të Kompanisë ShipBuilding që eka definuar që nga themelimi i saj në vitin 1886:“Ne na kërkohet të ndërtojmë anije të mira – me fitim nëse arrijmë –dhe humbje nëse kërkohet, por gjithmonë të ndërtojmë anije të mira”Objektivat (janë rezultati final i aktiviteteve të planifikuara)Shembull të objektivave:“ të arrihet 10% rritje të të ardhurave nga aksionet”“ të arrihet 20 – 25% të kthimit të investimeve në çdo 2 vjet”
 6. 6. Modeli i menaxhimit strategjik:a) Skenimi i ambientit (identifikimi i faktorëve strategjik)b) Bëhet nëpërmes analizës S. W. O. T. b1) Faktorët e jashtëm O dhe T (politik, ekonomik, kulturor, social) b2) Faktorët e brendshëm S dhe W (përparësinë absolute)
 7. 7. Ekonomik Teknologjik Politik-Ligjor Socio-kulturor Shpenzimet totale të GDP trendët qeverisë në kërkime Ndryshimet në stilin e dhe hulumtime jetesës Normat e interesit (R & D) Ligjet Aktiviteti iNormën e inflacionit Novacionet Rregullimet e tregtisë konsumatorëve teknologjike dhe ndërkombëtareNormën e papunësisë pjesëmarrja e tyre në Norma e natalitetit treg Stabiliteti qeveritarEnergjinë dhe koston Mosha mesatare e e energjisë Fokusi në përdorimin popullsisë teknologjisë
 8. 8. Disa nga fushat ku synohen të arrihen objektivat eorganizatës:ProfitabilitetiEfiçencaRritja (në asete, shitje)ReputacioniRritja e kontributit për punonjësUdhëheqja në tregUdhëheqje në teknologjiMbijetesa
 9. 9. PolitikatProgrametBuxhetiProceduratEvoluimi dhe kontrolli
 10. 10. KorporataBordi i drejtorëveRoli i Bordit të drejtorëve:1. Monitorojnë2. Influencojnë në vendimmarrjeDrejtorët e brendshëmDrejtorët e jashtëm
 11. 11. Fantomët Vulosët Minimalët Participantët Participantët Katalistët – aktivëAsnjëherë nuk Votojnë sipas Formalisht i Përfshihen Aprovojnë Kanë rolinndikojnë dhe rekomandimit shikojnë vetëm në disa kërkesat dhe i kryesornuk përzihen të çështjet e çështje të marrin edhe nënë punët dhe menaxherëve zgjedhura nga parashikuara vendimet stabilizimin vendimet e menaxhmenti nga finale rreth e misionitmenaxhmentit menaxhmenti misionit, dhe të strategjisë, etj. objektivave strategjike
 12. 12. Hunger David & Wheelen Thomas (2002): “Strategicmanagement” South Florida University, ShBAMiller C.C. & Cardinal L.B.,”Strategic planning and firmperformance”, “Academy of Management Journal , 1994, fq.1649-1665Garvin D. A., “Building a learning organization”, HarvardBusiness Review, fq. 80 – 93Domniku Sokol (2011): “Planifikimi strategjik dhe ndikimi i tijnë zhvillimin stabil të bizneseve – rast studimi “Firmat ebiznesit në vendet e rajonit”, Universiteti Internacional nëNovi Pazar, studimet e Doktoraturës, (Punim shkencor).
 13. 13. PYETJE DHE KOMENTE?

×