Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Lënda mësimore: Bazat e BiznesitMësimdhënës: Doktorant, Sokol DomnikuTema e ligjëratës: Etika në biznes
Etika në biznesPërgjegjësia sociale –Çështja etike - shikohet nga perspektiva ekonsumatorit ose konkurrentitVaret nga kult...
Konflikti i interesit - nënkuptohet kur një personduhet të zgjedh në mes të avancimit të interesave tëtij personal ose int...
Drejtësia dhe ndershmëria konsiderohen zemra e etikës biznesore dhendërlidhen me vlerat e përgjithshme të vendimmarrësve.M...
Marrëdhëniet biznesore - kanë të bëjnë me sjelljen epersonave të involvuar në biznes, p.sh. Menaxherëtme punëtorë.Plagjiat...
Vendimet etike në biznes kryesisht varennga dy faktorë kryesorë:a) së pari nga standardet dhe vlerat morale të individitb)...
Kodi etik - është një set formal i rregullavedhe standardeve që përshkruan se çfarë njëorganizatë pret nga punonjësit e sa...
Veprimet joetike në funksionin dhe aktivitetet ekontabilitetitVeprimet joetike në funksionin dhe aktivitetet e shitjesdhe ...
Vendos fjalën e duhur në fjalinë e poshtëshënuar:Ofrimi i një produkti ekzistues në treg dhe duke proklamuar seprodukti ës...
Domniku Sokol (2011): “Bazat e biznesit” –(libër në përfundim)Georges E. (1999): International BusinessEthics, ShBAW. H. S...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Etika ne Biznes

13,748 views

Published on

Etika ne Biznes

Published in: Education
 • Login to see the comments

Etika ne Biznes

 1. 1. Lënda mësimore: Bazat e BiznesitMësimdhënës: Doktorant, Sokol DomnikuTema e ligjëratës: Etika në biznes
 2. 2. Etika në biznesPërgjegjësia sociale –Çështja etike - shikohet nga perspektiva ekonsumatorit ose konkurrentitVaret nga kultura e një populli
 3. 3. Konflikti i interesit - nënkuptohet kur një personduhet të zgjedh në mes të avancimit të interesave tëtij personal ose interesave të anëtareve të tjerë tëgrupit.Ryshfeti - konsiderohet konflikt i interesit pasi qëindividi përfiton në llogari të organizatës oseshoqërisë. (rasti në IBM)
 4. 4. Drejtësia dhe ndershmëria konsiderohen zemra e etikës biznesore dhendërlidhen me vlerat e përgjithshme të vendimmarrësve.Mosdëmtimi i punonjësve, konkurrentëve, etj.Problem edhe jashtë botës së biznesitKomunikimi – transmetimi korret i informatave Kanë provuar të kopjojnë Nuk kanë provuar Nuk I kanë gënjyer I kanë gënjyer prindërit 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
 5. 5. Marrëdhëniet biznesore - kanë të bëjnë me sjelljen epersonave të involvuar në biznes, p.sh. Menaxherëtme punëtorë.Plagjiati nënkupton rastin kur një individ ose një grupshfrytëzojnë krijimtarinë e një individi ose një grupitjetër dhe e prezantojnë si krijimtari të tyre pa epërmendur burimin e shfrytëzuar.
 6. 6. Vendimet etike në biznes kryesisht varennga dy faktorë kryesorë:a) së pari nga standardet dhe vlerat morale të individitb) së dyti nga influenca e menaxherëve dhe bashkëpunëtorëve Standardet dhe Sjellet dhe vendimet Etike / Joetike vlerat individuale Influenca dhe e menaxherëve
 7. 7. Kodi etik - është një set formal i rregullavedhe standardeve që përshkruan se çfarë njëorganizatë pret nga punonjësit e saj.Marrëdhëniet me pronarët e biznesitMarrëdhëniet me punëtorëMarrëdhëniet me konsumatorë
 8. 8. Veprimet joetike në funksionin dhe aktivitetet ekontabilitetitVeprimet joetike në funksionin dhe aktivitetet e shitjesdhe marketingutVeprimet joetike në funksion dhe aktivitetet e prodhimitVeprimet joetike në funksion dhe aktivitetet e burimevenjerëzore
 9. 9. Vendos fjalën e duhur në fjalinë e poshtëshënuar:Ofrimi i një produkti ekzistues në treg dhe duke proklamuar seprodukti është një krijimtari e ndërmarrjesDhënia e 1.000€ për punësim në një nga ndërmarrjet turistikePunonjësit janë të obliguar që në orarin e punës të mos sjellinkafshë me vetiMohimi i pushimit shëndetësor të një pjese të punonjësve nëkrahasim me një pjesë të punonjësve të tjerë
 10. 10. Domniku Sokol (2011): “Bazat e biznesit” –(libër në përfundim)Georges E. (1999): International BusinessEthics, ShBAW. H. Shaw (2008): “Business Ethics” , ShBA

×