Ndermarrjet e Vogla dhe te Mesme

21,307 views

Published on

Ndermarrjet e Vogla dhe te Mesme

Published in: Education
0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
21,307
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
288
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ndermarrjet e Vogla dhe te Mesme

 1. 1. Mësimdhënës:Doktorant, Sokol Domniku
 2. 2.  Zanafilla e biznesit të vogël 4.000 vjet më parë 300 ligjet e Mbretit të Babilonisë Kundërshtimet dhe zhvillimi i biznesit të vogël Biznesi i vogël – shtyllë kurrizore e ekonomisë kombëtare Shkaqet e hyrjes dhe mos hyrjes në biznes Disa të dhëna statistikore për rëndësinë e biznesit të vogël Itali: 84% të punonjësve Danimarkë: 92% janë biznese të vogla (punësojnë 43% të forcës së punës) Aktiviteti ndërmarrës më shumë i orientuar drejt tregtisë (tre vitet e fundit në Kosovë)
 3. 3.  Rritjen e punësimit Prodhon për tregun e brendshëm duke shfrytëzuar resurset e vendit Stimulon novacionet teknologjike dhe idetë e reja Dy sistemet konkurruese të Shek. XX Sistemi kapitalist (mbështet parimin e lirisë së individit)
 4. 4.  Nukka përkufizim të përgjithshëm të biznesit të vogël?! Shembulli i Francës? Përkufizimi i ndërmarrjeve sipas kritereve të BE-së dhe Bankës botërore: 0-9; mikro-ndërmarrje 10-49; ndërmarrje të vogla 50-250; ndërmarrje të mesme 250 – e më shumë; ndërmarrje të mëdha
 5. 5.  Jean Baptiste i ka shtuar konceptit të ndërmarrjes edhe faktorët e prodhimit Schumpeter i ka shtuar edhe novacionin Shumë ndërmarrës arrijnë suksesin edhe nëpërmes imitimit të të tjerëve dhe kreativitetit të tyre Aktivitetet e biznesit të vogël produkte dhe shërbime (me shumicë dhe pakicë)
 6. 6.  Firmat e manifakturës dhe montimit (furrat, etj) Firmat minerare dhe të shpimit Firmat e lëndëve nga druri dhe pyjet Firmat bujqësore dhe blegtorale
 7. 7.  Firmat e shitjes me shumicë dhe pakicë Firmat e shitjes me shumicë Firmat e shitjes me pakicë Shërbimet (kostoja kryesore shpërndahet në paga) Firmat financiare Avantazhet e biznesit të vogël Disavantazhet e biznesit të vogël (52%)
 8. 8.  Mungesa e eksperiencës menaxherike Eksperienca jo e balancuar Konkurrenca Lënia pas dore e biznesit Rregullat e shumta qeveritare
 9. 9.  Biznesi i vogël nuk mund të ekzistojë pa produktet finale, etj. Biznesii madh pa mundësinë e shpërndarjes, p.sh. një biznes i madh mbështetet nga 500 furnizues dhe 3.000 shitës me pakicë.
 10. 10.  Fillimi i ri Blerja e një biznesi ekzistues Blerja e franshizës
 11. 11. Struktura e e gjinisë 0 0 Femra 2% Gjinia Meshkuj 98% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 120%Grup mosha 55- 8% 46-55 27% 36-45 42% Grup mosha 26-35 21% 18-25 2% 0% 10% 20% 30% 40% 50%
 12. 12. Niveli i arsimimit 0 Tjeter 0 Fakullteti 34% E larte 23% Niveli I Edukimit Mesme 42% Fillor 1% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45%Viti i themelimit 1989-1991 28% 1991-1995 20% Niveli I Edukimit 1996-1998 4% 1999-2003 48% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60%
 13. 13. sherbyese % tregtare % prodhuese % e pergjithshme % 8.7 4.6 Ortakeri e pergjithshme 7.6 6.7 4.9 2.3 Ortakeri e kufizuar 1.5 Format e organizimit 3 4.9 11.5Shoqeri me pergjegjsi te kufizuar 21.2 11.3 4.9 5.3 Shoqeri Aksionare 13.6 7 76.7 76.3 Biz.Individuale 56.1 72
 14. 14. Mënyra e menaxhimit Pronari 61% Menaxheri 6% Bashkarisht (menaxheri dhe 34% pronari) 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70%Struktura e kualifikimit të punonjësve Meshkuj Femra Fakultet 75% 25% Shkollë të lartë 75% 25% Shkollë të mesme 86% 14% Shkollë fillore 95% 6% Të Tjerë 100% 0% E pergjithshme 86% 14%
 15. 15.  Çepani Ariana (2006): “Sipërmarrja dhe menaxhimi i biznesit të vogël”, Tiranë Domniku Sokol: “Karakteristikat kryesore të ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme në Republikën e Kosovës”, Revista Shkencore Administrim Biznesi (nr. 3) fq. 300 – 310, Pejë Zimmerer & Scarborough (2007): “Essentials of Entrepreneurship and Small Business Management”, ShBA Domniku Sokol (2011): “Bazat e biznesit”, Pejë

×