Etika e biznesit

6,932 views

Published on

Published in: Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
6,932
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
94
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Etika e biznesit

  1. 1. 3. ETIKA E BIZNESITKush është përgjegjës për të vepruar në mënyrë etike?Ju jeni përgjegjës.Ju jeni përgjegjës. Nuk është përgjegjëse ndërmarrja, nuk është vetëm pronari i biznesit. Nuk është vetëmmenaxheri i juaj. Përgjegjës është çdo person. Përfundimisht, secili nga ne është përgjegjës për aksionet qëpërfshijnë dhe kanë të bëjnë me etikën në biznes, me veprimet e mira dhe të këqija në biznes.Te menaxhosh një biznes me sukses, nuk do të thotë vetëm të arrish qëllimin final – Fitimin.Është zgjedhja e rrugës më të përshtatshme pa cenuar interesat e shoqërisë dhe pa shkelur normat dherregullat e vendosura, dhe përgjegjësit ndaj të tjerëve. Ti përmbahet të ashtuquajturës “Etike menaxheriale”Për një vendim që kërkohet, ekzistojnë disa alternative me rezultate të ndryshme. Marrësi i vendimeve duhet tëkrahasoj alternativat, të peshoj anët pozitive dhe negative të tyre, që të zgjedhe atë që dëshiron.Rritja e interesit për etiken ne vitet e fundit – rezultat i rritjes se përgjegjësisë për ruajtjen e mjedisit, përveç atyresi: - Fuqisë punëtore, - Klientëve, - Konkurrenteve, - Furnitorëve, - Qeverise.Si të hyjmë në fushën e rregullave të etikes?Shtroni pyetjen e para: A do te ishte e drejte të behej kjo? Është kjo e ndershme?Vështirësitë lindin në përgjigjën e këtyre pyetjeve në nocionin “i drejtë” dhe “i ndershëm” sepse nuk janë absolutdhe ka marrëveshje universale për to.Etika ne biznes nuk janë të lidhura vetëm problemet qendrore, globale apo bizneset e mëdha por edhe në jetën epërditshme.Shembulli hipotetik: Dyqani i veshjeve “Andi”Aftësia për të perceptuar etiken e një vendimi është e kufizuar, përderisa nuk i dimë pasojat që do të ketë në tëardhmen.Ç`është etika menaxheriale?Janë të gjitha standardet e sjelljes apo gjykimi moral që menagjeri duhet të përdor gjate drejtimit të biznesit: - Normat dhe vlerat e përgjithshme të shoqërisë, - Eksperienca - Arsimi, - Feja - Ndërveprimi ndërmjet personave Page 1 of 2
  2. 2. Sipas Archie B. Caroll, (studiues në fushën e përgjegjësisë sociale) menaxheri normalisht karakterizohet nga trinivele të gjykimit moral apo etik: 1. Menaxhimi imoral Mungese e parimeve etike, veprim në mënyrë aktive në kundërshtim me sjelljen etike, si preokupim për përfitimet e kompanisë suksesin me çdo kusht. Karakteristik në vendet e Evropës Lindore dhe juglindore dhe në vendin tonë. 2. Menaxhimi amoral Nuk është as imoral por as edhe moral. Më tepër injoron dhe është i pakujdesshëm ndaj konsideratave etike. Ekzistojnë 2 tipe të menaxhimit amoral: - i qëllimshëm; (nuk marrin parasysh konsideratat etike në vendimet dhe veprimet e tyre sepse konsiderojnë se këto standarde etike nuk mund të shërbejnë për fushat tjera të jetës e jo në biznes). - i paqëllimshëm (nuk i mendojnë qeshjet etike në bizneset e tyre sepse janë të pakujdesshëm apo të pandjeshëm ndaj aspekteve morale të vendimeve dhe të veprimeve të tyre. Ndjekin fitimin si një synim dhe i kushtojnë pak rëndësi impaktit të sjelljes së tyre mbi të tjerët). 3. Menaxhimi moral Përpiqet të veproj në përputhje me parimet etike. Suksesin në biznes e shohin duke vepruar brenda parametrave të standardeve etike, idealeve të drejtësisë dhe ndershmërisë.Parimet etike nga të cilat duhet të udhëhiqen menaxheret: - Binduni tregut - Tregoni të vërtetën - Tregoni respekt për njerëzit - Përmbajini rregullit të artë - Mbi të gjitha mos bëni keq - Praktikoni pjesëmarrjen jo paternalizmin - Veproni gjithmonë kur keni përgjegjësi dhe mundësi Page 2 of 2

×