Llojet e shkrimit

16,050 views

Published on

Llojet e shkrimit

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
16,050
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
115
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Llojet e shkrimit

 1. 1. Llojet e shkrimit
 2. 2. <ul><li>Llojet e shkrimit </li></ul><ul><li>Janë disa mënyra të përcaktimit: llojet e të shkruarit, mënyra e të shkruarit, tipat e të shkruarit etj. </li></ul><ul><li>Kur kemi të bëjmë me qëllimin për të cilin shkruhen mund t’i ndajmë në disa kategori kryesore.si: </li></ul><ul><li>të shkruarit përshkrues </li></ul><ul><li>te shkruarit tregues </li></ul><ul><li>të shkruarit parashtrues/ shpjegues </li></ul><ul><li>të shkruarit argumentues/ bindës </li></ul><ul><li>të shkruarit krijues ose artistik </li></ul>
 3. 3. <ul><li>Megjiatë, të rralla janë rastet kur këto lloje të të shkruarit i gjejmë në forma të vetme. Shkrimet zakonisht janë një kombinim i dy ose më shumë llojeve, për shembull, rrallë mund të gjesh një tregim ku nuk ka përshkrime. Po kështu, shkrimet argumentuese/bindëse, zakonisht përfshijnë edhe shpjegime të situatave të ndryshme . </li></ul>
 4. 4. <ul><li>Me shkrime funksionale kuptojmë në përgjithësi shkrimet objective, në të cilat shkruesit parashtrojnë ide dhe fakte (dhe rrallë ndjenja) nga realiteti, si raportet, eset shkencore, letrat e punës, temat kërkimore, etj. Përkundër këtyre janë shkrimet krijuese/subjektive , të cilat shprehin kryesisht ndjenja, mendime vetjake dhe shpesh intime – të mbështetura në realitet, por të para nga një këndëvështrim i brendshëm, subjektiv. </li></ul>
 5. 5. <ul><li>Të shkruarit krijues dhe artistik ka për qëllim kryesor ngritjen e nivelit artistik, edukimin estetik, arsimimin por edhe argëtimin e lexuesit. Me anën e të shkruarit të tillë shpesh përcillen porosi të fuqishme edukative dhe shoqërore. Në të përdorët një gjuhë e pasur figurative. Me anë të tyre krijuesi shpreh ndjenjat dhe mendimet e veta ose mban një qendrim emocional. Këtu futen poezitë, hartimet, esetë artistike etj. </li></ul>
 6. 6. <ul><li>P.sh. </li></ul><ul><li>Një hapësirë e pafund, e kaltër, </li></ul><ul><li>Spërkatur me re si pluhur mielli, </li></ul><ul><li>Zgjas dorën ta kap, kujtoj se është afër, </li></ul><ul><li>Por në gishta me hyn vetëm dielli. </li></ul>
 7. 7. Të shkruash do të thotë të nxësh. <ul><li>Kur fillon të shkruash, një nga gjërat e para, që na shkon ndër mend është sesa pak dimë. Ndonëse kemi besim tek idetë tona, shkrimi shpesh është një përvojë përulësie, sepse, shumë shpejt, na çon në skajet e ideve tona, në kufi të njohurive. Kur ulemi, në fillim, mund të ndjehemi të mbushur me ide; pastaj, mbas një ose dy faqesh, ngecim, fillojmë të baresim poshtë e lart nëpër dhomë, duke vrarë mendjen si të shkojmë më tej me projektin. Por, përmes procesit të të shkruarit zbulimit të ideve, testimit të teorive, lidhjes së fjalëve me njëra-tjetrën, parashikimit të nevojave dhe pyetjeve të lexuesit ne e zgjerojmë vazhdimisht atë që dimë. </li></ul>
 8. 8. <ul><li>Në disa raste, shkrimi i kthen ato pak njohuri në shumë njohuri, kurse në raste të tjera, nga shkruesi kërkohet që të hollojë, të ngushtojë a të kondensojë një sasi të madhe informacioni në një hapësirë të vogël. Këtu problemi nuk është të zbulosh informacionin e mjaftueshëm, por ta eliminosh informacionin në mënyrë të mjaftueshme, që shkrimi të dalë ashtu siç duhet. Në këtë rast, procesi i të shkruarit e bën shkruesin të kuptojë më mirë, se çfarë përbën thelbin e materialit dhe çfarë është çështje anësore. </li></ul>
 9. 9. <ul><li>Në të dyja rastet, shkrimi i ndihmon njerëzit të dinë se çfarë mendojnë. Përpara se të ulen të shkruajnë, ata mund ta ndiejnë rëndësinë e një ideje, por, kur shkruajnë, ata janë në gjendje ta shprehin qartë thelbin, të dallojnë idenë nga koncepte të ngjashme dhe të ofrojnë prova në mbështetje të saj. Kështu ato kuptojnë, pse kanë rëndësi idetë. </li></ul><ul><li>(David Klooster dhe Patricia Bloem, The Writer's Community (Bashkësia e Shkruesve) . New York: St. Martin's, 1995), p. 7. </li></ul>
 10. 10. <ul><li>Një fjalë që s’vihet në vendin e duhur, mund të rrënojë edhe mendimin më të bukur. </li></ul><ul><li>(Volter) </li></ul><ul><li>Disiplina e shkrimtarit është të mësojë të jetë i qetë dhe të dëgjojë ate cka tema ka për t’i thenë atij (Rachel Carson). </li></ul>
 11. 11. <ul><li>Shkruaj aq drejt sa mundem, eci aq drejt sa mundem, sepse kjo është mënyra më e mirë, për të arritur aty ku dua. (H.G. Wels). </li></ul><ul><li>Kur të shkruarsh diçka të mire, asgjë nuk përfundon ashtu siç e ke nisur në fillim. (Liljan Hellman). </li></ul>
 12. 12. <ul><li>Tema “ E ardhmja” – Diskutimi: Pyetni veten: Po e ardhmja? Si mendoj se do të jetë ajo? Cilat janë disa nga teknologjitë që po zhvillohen sot dhe do të jenë të zakonshme në të ardhmen? Si do të ndikojnë në qeniet njerëzore? </li></ul>
 13. 13. <ul><ul><li>Kompjuterët janë të nevojshëm në shkollë, psh, ndihmojnë nxënësit me shtypjen, kontrollin e gabimeve dhe në përdorimin e fjalorëve elektronik etj. ( kompjuterat ) Klonimi –krijimi i specieve të reja apo llojeve të reja, psh. Dolly, delja pare e klonuar ( klonimi). Pjesët apo gjymtyrë e transplatuara ndihmojnë. ( shëndeti). Robotet mace, kirurgë, lojtarë futbolli, robotët në shërbim ushtark ( robotet). Rritja e ndotjeve si rezultat i makinerive, ngrohja globale në planet: hollimi i shtresës së ozonit (mjedisi). Rrugët kryesore intelegjente (autostrada), makonat elektrike ( transporti). </li></ul></ul>
 14. 14. <ul><li>E aradhmja e mundshme </li></ul><ul><li>Tema kryesore Nentemat </li></ul><ul><li>Trasporti </li></ul><ul><li>Klonimi </li></ul><ul><li>Robotët </li></ul><ul><li>Kompjuterat Shëndetë </li></ul><ul><li>Mjedisi </li></ul>
 15. 15. <ul><li>Ndotja mjedisit </li></ul>
 16. 16. <ul><li>www.Biznesi.net </li></ul>

×