SlideShare a Scribd company logo

Dramatika

M
Megi Braka

Dramatika

1 of 11
Download to read offline
Dramatika
Në gjininë dramatike përfshihen ato vepra,
të cilat shkruhen me qëllim që të vihen në
skenë dhe të
interpretojnë aktorët. Autori fshihet pas
personazheve vepruese që flasin
nëpërmjetdialogut ose monologut. Llojet e
hershme të kësaj gjinie
janë tragjedia dhe komedia, të shkruara në
vargje. Sot përgjithësisht dramat shkruhen
në prozë.[1]
 Drama, ose Dramaturgjia, është fjalë nga gjuha greke dráma (δράμα) që
do të thotë "veprim" e cila pos epikës dhe lirikës është shtylla e tretë e
letërsisë, veprat dramatike njihen edhe si drama. Drama është teatër i
shprehur me fjalë. Me termin e përgjithshëm Drama nënkuptojmë atë
krijimtari letrare që shkruhet për tu shfaqur në teatër.Për këtë arsye
autorët i përfillon rregullat e saj të ngurta , pa zbatimin e së cilave ajo
nuk mund të jetë e suksesshme në skenë. Drama është një nga gjinitë
kryesore të letërsisë artistike.Tekstet e shkruara për teatër i quajmë
dramë.Ashtu si përralla,tregimi,romani edhe drama ka një ngjarje
kryesore.
 Në kohërat e hershme mbizotëronte shkrimi i dramës në vargje por sot
ajo shkruhet në prozë, pasi proza i ofron asaj më shumë mundësi
shprehëse se sa poezia. Tematika e dramës është e afërt me atë të
prozës(teme historike, temë shoqërore, temë erotike, temë filozofike
etj.). Në varësi të tematikës kemi disa lloje dramash: dramë historike,
dramë shoqërore etj. Konfliktet e dramës janë konflikte të zakonshme që
ndodhin në jetën e përditshme njerëzore.
 Si ndër tri dramat e para shqiptare janë : "Emira" e Anton Santorit 1885 ,
"Sofonisba" e Jeronime De Radas , dhe "Besa" e Sami Frashërit Autorë
tanë të dramës njihen Anton Santori , Sami Frashëri, Pashko Babi,
Shtjefen Gjeqovi, Mihal Grameno, Namik Delvina, Kristo Floqi, Gjergj
Fishta, Teki Dërvishi, Ymer Shkreli, Sabri Hamiti, Rexhep Qosja, Mehmet
Kraja etj
 Komedia
 Tragjedia
 Tragji-komedia
 Biseda në Dramë mund të jetë Monolog dhe Dialog.
 Monologu është atëherë kur flet vetëm një personazh i mbetur në skenë.
 Dialogu është atëherë kur flasin dy e më tepër personazhe
 Përveç tekstit që do të flasin aktorët , pjesët përbërëse e dramës janë
edhe didaskaliet , me të cilat përshkruhet pamja e skenës , veprimet dhe
gjestet e personazheve , zhurmat që do të dëgjohen etj., të cilat vihen
zakonisht midis kllapave.
 Varsisht nga mjedisi se ku ato luhen, për qëllim seleksionim këto mjedise
ndahen në:
 Filmi
 Drama televizive (ndryshe e quajtur edhe Tele drama)
 Drama audio (që zakonisht thirret Radiodrama pasi që është mënyrë
klasike e shfaqjes së tyre.)
 Drama Klasike(greke e romake) është shkruar në vargje dhe është luajtur
nëpër amfiteatër , disa prej së cilave ruhen edhe sot (Si në Butrint ,
përshembull që ishte koloni greke). Drama Klasike kishte një ndërtim të
ngurtë , mbështetur në rregulla të forta , prandaj kompozicioni i saj
kalonte domsdo nëpër klto faza : Ekspozicioni , Thurja , Pika Kulmore ,
Peripecia dhe Zgjidhja.Një vepër dramatike zakonisht ndahet në pjesë
më të vogla që quhen Akte, prandaj kemi dramë me pesë akte , tri akte ,
me një akt ... , ndërkaq njësi edhe më e vogël është Skena , e cila
shënon çdo hyrje e dalje të aktorëve në skenë.Meqë çdo dramë ngrihet
mbi një konflikt , ai e bën edhe gjuhën e dramës specifike , më dinamike
, më emocionale , jo të zakonshme.Vetëm Drama moderne arrit ta sillte
në skenë njeriun , jetën dhe gjuhën e rëndomtë
 Tek ne shikimi i teledramave ka humbur për nga interesi, ndërsa ndëgjimi
i radiodramave për dashamirët e saj ka mbetur në të njëjtin nivel si më
parë. Emitues i rregull i tyre[1] që nga kohërat e themelimit të
radiostacionit të Prishtinës ishte vetë ky radiostacion si dhe disa
radiostacione lokale (Radio Gjakova). Tani duket që traditën e emitimit
të tyre e ka përvetësuar Radio Kosova Live.

 Aristoteli
Tespisi
Dionisi
William Shakespere
Eskili
Sofokliu

Recommended

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëAlush Kryeziu
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 

More Related Content

What's hot

Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeAn An
 
Teste klasa 5 tremujori 3
Teste klasa 5 tremujori 3Teste klasa 5 tremujori 3
Teste klasa 5 tremujori 3Aberi Kajo
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitAnida Ago
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Valet
ValetValet
ValetAn An
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e tekstevesindi21
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Klarisa Klara
 

What's hot (20)

" Hamleti"
" Hamleti"" Hamleti"
" Hamleti"
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
 
Teste klasa 5 tremujori 3
Teste klasa 5 tremujori 3Teste klasa 5 tremujori 3
Teste klasa 5 tremujori 3
 
Iris
IrisIris
Iris
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Valet
ValetValet
Valet
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Jeronim De Rada
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
 

Viewers also liked

Dramatizimi i pjeses
Dramatizimi i pjesesDramatizimi i pjeses
Dramatizimi i pjesesGesi26-91
 
Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)
Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)
Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)Vilma Hoxha
 
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!#MesueseAurela Elezaj
 
Bukuri te Shqiperise
Bukuri te ShqiperiseBukuri te Shqiperise
Bukuri te ShqiperiseMegi Braka
 
Teatri ne shqiperi
Teatri ne shqiperiTeatri ne shqiperi
Teatri ne shqiperiXheni Marku
 
4 stinet e vitit
4 stinet e vitit4 stinet e vitit
4 stinet e vititAnisa Kreka
 
Romeo and juliet projekt
Romeo and juliet projektRomeo and juliet projekt
Romeo and juliet projektXhuLia Muca
 
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)Vilma Hoxha
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
 
Pune me projekte sida
Pune me projekte sidaPune me projekte sida
Pune me projekte sidaAgron Lamaj
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 

Viewers also liked (20)

Dramatizimi i pjeses
Dramatizimi i pjesesDramatizimi i pjeses
Dramatizimi i pjeses
 
Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)
Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)
Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)
 
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
 
Bukuri te Shqiperise
Bukuri te ShqiperiseBukuri te Shqiperise
Bukuri te Shqiperise
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
From Bosna with Love
From Bosna with LoveFrom Bosna with Love
From Bosna with Love
 
M-Ardhi Presentation
M-Ardhi PresentationM-Ardhi Presentation
M-Ardhi Presentation
 
4 Stinet e Vitit
4 Stinet e Vitit4 Stinet e Vitit
4 Stinet e Vitit
 
FILOZOFIA
FILOZOFIA FILOZOFIA
FILOZOFIA
 
Teatri ne shqiperi
Teatri ne shqiperiTeatri ne shqiperi
Teatri ne shqiperi
 
Romeo + juliet
Romeo + julietRomeo + juliet
Romeo + juliet
 
4 stinet e vitit
4 stinet e vitit4 stinet e vitit
4 stinet e vitit
 
Filozofia
FilozofiaFilozofia
Filozofia
 
Romeo and juliet projekt
Romeo and juliet projektRomeo and juliet projekt
Romeo and juliet projekt
 
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
 
Historia e numrit
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
Matematika8
Matematika8Matematika8
Matematika8
 
Pune me projekte sida
Pune me projekte sidaPune me projekte sida
Pune me projekte sida
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 

More from Megi Braka

Bukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareMegi Braka
 
Gezuar vitin e ri 2016
Gezuar vitin e ri 2016Gezuar vitin e ri 2016
Gezuar vitin e ri 2016Megi Braka
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptareMegi Braka
 
Urim per vitin e ri
Urim per vitin e riUrim per vitin e ri
Urim per vitin e riMegi Braka
 
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Megi Braka
 
Venezia,Torino
Venezia,TorinoVenezia,Torino
Venezia,TorinoMegi Braka
 
Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMegi Braka
 
Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMegi Braka
 

More from Megi Braka (11)

Bukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptare
 
Gezuar vitin e ri 2016
Gezuar vitin e ri 2016Gezuar vitin e ri 2016
Gezuar vitin e ri 2016
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptare
 
Urim per vitin e ri
Urim per vitin e riUrim per vitin e ri
Urim per vitin e ri
 
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
 
English
EnglishEnglish
English
 
English
EnglishEnglish
English
 
Venezia,Torino
Venezia,TorinoVenezia,Torino
Venezia,Torino
 
Venezia
VeneziaVenezia
Venezia
 
Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-braka
 
Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-braka
 

Dramatika

 • 2. Në gjininë dramatike përfshihen ato vepra, të cilat shkruhen me qëllim që të vihen në skenë dhe të interpretojnë aktorët. Autori fshihet pas personazheve vepruese që flasin nëpërmjetdialogut ose monologut. Llojet e hershme të kësaj gjinie janë tragjedia dhe komedia, të shkruara në vargje. Sot përgjithësisht dramat shkruhen në prozë.[1]
 • 3.  Drama, ose Dramaturgjia, është fjalë nga gjuha greke dráma (δράμα) që do të thotë "veprim" e cila pos epikës dhe lirikës është shtylla e tretë e letërsisë, veprat dramatike njihen edhe si drama. Drama është teatër i shprehur me fjalë. Me termin e përgjithshëm Drama nënkuptojmë atë krijimtari letrare që shkruhet për tu shfaqur në teatër.Për këtë arsye autorët i përfillon rregullat e saj të ngurta , pa zbatimin e së cilave ajo nuk mund të jetë e suksesshme në skenë. Drama është një nga gjinitë kryesore të letërsisë artistike.Tekstet e shkruara për teatër i quajmë dramë.Ashtu si përralla,tregimi,romani edhe drama ka një ngjarje kryesore.  Në kohërat e hershme mbizotëronte shkrimi i dramës në vargje por sot ajo shkruhet në prozë, pasi proza i ofron asaj më shumë mundësi shprehëse se sa poezia. Tematika e dramës është e afërt me atë të prozës(teme historike, temë shoqërore, temë erotike, temë filozofike etj.). Në varësi të tematikës kemi disa lloje dramash: dramë historike, dramë shoqërore etj. Konfliktet e dramës janë konflikte të zakonshme që ndodhin në jetën e përditshme njerëzore.  Si ndër tri dramat e para shqiptare janë : "Emira" e Anton Santorit 1885 , "Sofonisba" e Jeronime De Radas , dhe "Besa" e Sami Frashërit Autorë tanë të dramës njihen Anton Santori , Sami Frashëri, Pashko Babi, Shtjefen Gjeqovi, Mihal Grameno, Namik Delvina, Kristo Floqi, Gjergj Fishta, Teki Dërvishi, Ymer Shkreli, Sabri Hamiti, Rexhep Qosja, Mehmet Kraja etj
 • 4.  Komedia  Tragjedia  Tragji-komedia  Biseda në Dramë mund të jetë Monolog dhe Dialog.  Monologu është atëherë kur flet vetëm një personazh i mbetur në skenë.  Dialogu është atëherë kur flasin dy e më tepër personazhe  Përveç tekstit që do të flasin aktorët , pjesët përbërëse e dramës janë edhe didaskaliet , me të cilat përshkruhet pamja e skenës , veprimet dhe gjestet e personazheve , zhurmat që do të dëgjohen etj., të cilat vihen zakonisht midis kllapave.  Varsisht nga mjedisi se ku ato luhen, për qëllim seleksionim këto mjedise ndahen në:  Filmi  Drama televizive (ndryshe e quajtur edhe Tele drama)  Drama audio (që zakonisht thirret Radiodrama pasi që është mënyrë klasike e shfaqjes së tyre.)
 • 5.  Drama Klasike(greke e romake) është shkruar në vargje dhe është luajtur nëpër amfiteatër , disa prej së cilave ruhen edhe sot (Si në Butrint , përshembull që ishte koloni greke). Drama Klasike kishte një ndërtim të ngurtë , mbështetur në rregulla të forta , prandaj kompozicioni i saj kalonte domsdo nëpër klto faza : Ekspozicioni , Thurja , Pika Kulmore , Peripecia dhe Zgjidhja.Një vepër dramatike zakonisht ndahet në pjesë më të vogla që quhen Akte, prandaj kemi dramë me pesë akte , tri akte , me një akt ... , ndërkaq njësi edhe më e vogël është Skena , e cila shënon çdo hyrje e dalje të aktorëve në skenë.Meqë çdo dramë ngrihet mbi një konflikt , ai e bën edhe gjuhën e dramës specifike , më dinamike , më emocionale , jo të zakonshme.Vetëm Drama moderne arrit ta sillte në skenë njeriun , jetën dhe gjuhën e rëndomtë  Tek ne shikimi i teledramave ka humbur për nga interesi, ndërsa ndëgjimi i radiodramave për dashamirët e saj ka mbetur në të njëjtin nivel si më parë. Emitues i rregull i tyre[1] që nga kohërat e themelimit të radiostacionit të Prishtinës ishte vetë ky radiostacion si dhe disa radiostacione lokale (Radio Gjakova). Tani duket që traditën e emitimit të tyre e ka përvetësuar Radio Kosova Live. 
 • 7. Filmat komedi mund të jenë shumë të pavlerësuar, sidomos nëse merret parasysh se sa e vështirë është t’i bësh shikuesit e kinemasë që të qeshin.  Në vijim ju sjellim listën e njëzet filmave që e kanë kaluar testin e “gjashtë qeshjeve”, që do të thotë se janë komedi që ju bëjnë të qeshni së paku gjashtë herë derisa i shikoni.  Këto komedi janë shfaqur që nga koha e agimit të kinematografisë e deri në ditët e sotme.  20. Stranger Than Fiction (2006)  Në këtë komedi, çuditërisht prekëse,Will Ferrell luajti një nga rolet e tij më të mira.  19. What Women Want (2000)  Mel Gibson dhe Helen Hunt luajtën në këtë komedi romantike për një Don Zhuan i cili fillon t’i dëgjojë mendimet e femrave.  18. The Great Dictator (1940)  Ky është filmi më i famshëm i Charlie Chaplinit, në të cilin paraqet nga një këndvështrim unik-komik – nazistët dhe idealet e tyre të ulëta.  17. The Idiots (1998)  Megjithëse kjo komedi e regjisorit dhe skenaristit danez, Lars von Trier është më e zezë se vetë hapësira, ajo është komedia avangardë më e shikuar.  16. Bringing Up Baby (1938)  Krahas komedisë “Some Like It Hot”, ky film është mishërim i komedisë klasike amerikane që ju bën të qeshni nga fillimi deri në fund.  15. Carry On Up the Khyber (1968)  Me siguri se asnjë listë e komedive nuk do të ishte e plotë pa ato nga seria e komedive Carry On… Kjo komedi qesharake është një nga më të preferuarat tek ata që e pëlqejnë këtë zhanër.  14. Jackass: The Movie (2002)  Na pëlqeu apo jo, ekskluziviteti Jackass, përveç që është shumë qesharak, i ka hapur një dritare mahnitëse kulturës bashkëkohore amerikane .  13. Anchorman (2004)  Vazhdimi i saj mund të jetë një zhgënjim serioz – por kjo mbetet një komedi klasike shumë qesharake.  12. Mickey Blue Eyes (1999)  Në këtë film tepër qesharak, Hugh Grant i cili paraqitet me një shumëllojshmëri veshjesh të ndryshme nga ato që jemi mësuar ta shohim rëndom nëpër filma, luan ndoshta rolin e tij më të mirë të luajtur ndonjëherë në film.  11. Annie Hall (1977)  Kjo komedi klasike e regjisorit Woody Allen, në të cilën rolin kryesor e luan vet regjisori, është një komedi mahnitëse për sjelljet e njerëzve.
 • 8.  10. Superbad (2007)  Me këtë komedi të erës së re të filmave të këtij zhanri kanë bërë një nga hapat më serioz në karrierën e tyre të aktrimit një numër aktorësh si: Jona Hill, Michael Cera, Emma Stone dhe Judd Apatow…  9. Shaun of the Dead (2004)  Ngjashëm me Superbad, kjo “mumje-komedi” i ka bërë Simon Pegg dhe Nick Frost aktorë me zë – megjithëse ka të ngjarë që ata nuk do të mund t’ia dalin ta përsërisin këtë sukses.  8. Another Fine Mess (1930)  Ky është filmi më i vjetër komik në këtë listë, që nuk e pat edhe shumë të vështirë për t’u futur në dhjetëshen e parë.  7. Matilda (1996)  Kjo komedi është një përshtatje e mahnitshme e librit të Dahl-it, regjinë e të cilës e ka bërë Danny DeVito, që njëherësh edhe luan në të.  6. American Graffiti (1973)  Duke qenë komedi e erës se re,ndikimi i saj tek komedia Superbad është qartë e dukshme. Është e habitshme se sa i çiltër dhe komik është ky film, të cilin padyshim se ia vlen ta shikoni.  5. Kind Hearts and Coronets (1949)  Në këtë komedi, jo tamam zi e terr, një person i vret të afërmit e tij në mënyra të ndryshme me qëllim që të trashëgojë titullin e Dukës. Fillimisht kjo komedi nuk kishte tërhequr shumë vëmendjen, por në ditët e sotme konsiderohet të jetë një nga filmat më të mirë britanik të të gjitha kohëve.  4. My Cousin Vinny (1992)  Kur dy miq nga Nju Jorku burgosen gabimisht në Alabama për vrasje, i paafti Vinny Gambini (Joe Pesci) duhet të përdorë aftësitë e tij ligjore për t’i nxjerrë nga burgu – me pasoja absolutisht qesharake.  3. The Pink Panther Strikes Again (1976)  Të gjitha komeditë për Panterën Rozë (Pink Panther) janë të hatashme, mirëpo skenat qesharake në këtë film për detektivin e paaftë francez Clouseau janë unike.  2. American Psycho (2000)  Kjo komedi në të cilën njërëzit në të pesëdhjetat vazhdojë t’i përzgjedhin kopjet e Kontaktit të Padukshëm dhe t’i pyesin “A ju pëlqen Phil Collins?” tashmë është shndërruar në komedi klasike kult.  1. Eating Raoul (1982)
 • 9.  Ëndrra e një nate vere Romeo dhe Zhuljeta Hamlet Makbeth Otello
 • 10.  Pese drama dhe nje korn Anglez,.... Stine e merzitshme ne Olymp,...  Drama, Antologji personale...  Drama, Agim Cerga  Qezari dhe Kleopatra, George...  Drama, Martin Camaj  Dy drama, Ledi Kacani Myshketa  Gjinkallat keshilltare, Elian Gjini 