Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Voodoo (Julie & Lennert)

1,785 views

Published on

Groepspresentatie van enkele leerlingen van het zesde leerjaar van 't Kompas

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Voodoo (Julie & Lennert)

 1. 1. VOODOO Alo tout moun. Nou pwal pale ocije Voodoo.
 2. 2. WAAR ???• Het voodoo geloof vooral voor in:• Zuid-Amerika en West-Afrika
 3. 3. VEVE VAN PAPA LEGBAPapa Legba is een mannelijke godheid uitde Caraïbische Voodoo. Hij wordt vooralaanbeden in Haïti. Hij treedt op alsmedium tussen de mensheid en de Loa,de spirituele wereld. Als tijdens eenséance van zijn diensten gebruik wordtgemaakt, dan wordt hij altijd aan het beginén aan het eind aanbeden. Hij is immersdegene die de deur naar het hiernamaalsopent en deze ook weer sluit.Papa Legba wordt meestal afgebeeld methoornen en een erectie.
 4. 4. VOODOO DOLLIn het voodoogeloofHebben ze popjesDie gevoelensEn pijnen naar hetLichaam sturen
 5. 5. RITUWELEN • Offerrituelen spelen een centrale rol in het leven van een voodoovolgeling. Hierbij worden dagelijks kleine hoeveelheden voedsel, tabak of rum geofferd. Hierbij worden speciaal voor dit doel gemaakte voorwerpen gebruikt. Dit zijn potten, kalebassen, schalen en figuren van aardewerk. Deze worden niet alleen gebruikt om de geesten te voeden maar dienen tegelijkertijd ook als hun tijdelijke behuizing waardoor hun krachten gebruikt kunnen worden. Door te putten uit dit reservoir van krachten zou de mens zijn leven een gunstige wending kunnen geven. • Voodoo kent ook offerfeesten waarbij een priester de offers uitvoerd waarna er gedanst wordt, soms in trance. • Het meest bekende voorwerp uit deze rituelen is de voodoopop maar deze wordt in werkelijkheid niet veel gebruikt. Een voodoopop kan twee functies vervullen. Deze kan als afgodsbeeld gebruikt worden. Het stelt dan de god of geest voor waartoe gebeden wordt. De pop kan ook een bepaald persoon uitbeelden waarvoor genezing of een beter lot gevraagd wordt. Dit soort rituelen behoren eerder toe aan de hoodoo. Ook kan iemand met een voodoopop vervloekt worden, door de pop te verbranden, te doorboren of in een kistje te begraven.
 6. 6. LOA’S• Binnen de Voodoogemeenschap worden verschillende Loas gediend. Een Loa is een geest of godheid met bijzondere krachten. Meestal richt een gemeenschap zich op één van de meer dan tweehonderd Loas. Elke Loa heeft een symbool dat een veve wordt genoemd. Bekende Loas zijn:• Baron Samedi, de Loa van de dood. Hij wordt aangeroepen om te voorkomen dat iemand zal sterven.• Papa Legba, de Loa van het hiernamaals. Via hem wordt gecommuniceerd met de doden
 7. 7. NOG WAT FOTO’S
 8. 8. NOG WAT FOTO’S
 9. 9. •EINDE

×