Karakteristične osobine radnih mehanizama

2,038 views

Published on

...

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,038
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
39
Actions
Shares
0
Downloads
53
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Karakteristične osobine radnih mehanizama

 1. 1.  Za rad bilo kojeg mehanizma potrebna je određena energija,a najčešće je to mehanička energija.Električni motori pokreću radni mehanizam.Radni mehanizmi sijeku,režu,bruse,leme,savijaju,zagrijavaju, boje,itd.
 2. 2.  Elektromotor je električni stroj koji pretvara električnu energiju u mehanički rad.Električni motori se koriste kao pokretačke mašine za pokretanje radnih mehanizama.Prema principu rada dijele se na: -rotacione(istosmjerne,naizmjenične) -linearne(linijske-radni mehanizam obavlja translacijsko kretanje), -koračne motore itd. Primjeri korištenja u prometu su lokomotive vozova, tramvaji, trolejbusi, električni automobili.
 3. 3.  Istosmjerni motor je elektromehanički uređaj koji istosmjernu struju pretvara u rotacijsko gibanje.Istosmjerni elektromotori sastoje se od:mehaničkih dijelova(kućišta,osovina,ležajnih štitova,ležaja,ventilatora),električnih dijelova(namotaja statora,namotaja rotora,kolektora,četkica,priključnih stezaljki) i magnetnih dijelova(jaram statora,glavni i pomoćni polovi statora,jaram i zubi rotora,zračni raspor).
 4. 4.  Stator je nepokretni dio na kojem su smješteni glavni polovi namijenjeni za stvaranje glavnog magnetnog toka.Rotor je pokretni dio u čijim se utorima nalaze namotaji rotora(armature) spojeni sa kolektorom(komunikatorom).Kolektor kod generatorskog režima reda služi za ispravljanje naizmjeničnog napona indukciranog u rotoru u istosmjerni napon na stezaljkama mašine,a kod motorskog osigurava konstantnost smjera vrtnje.
 5. 5.    Istosmjerni elektormotori dijele se na: istosmjerne motore sa četkicama i istosmjerne motore bez četkica. Istosmjerni motori sa četkicama imaju nepokretne statorske magnete za stvaranje magnetnog polja.Četkice (komutatori) snadbjevaju strujom pokretni dio – rotor. Istosmjerni motori bez četkica su motori sa elektronskom komutacijom.Permanentni magnet na rotoru služe za stvaranje magnetnog polja. Kod ove vrste istosmjernih motora moguće je precizno,elektronski upravljati brzinom.
 6. 6.   Naizmjenični motori se dijele na sinhrone i asinhrone elektromotre. Sinhroni elektromotr je mašina koja se okreće brzinom koja je u skladu sa frenkvencijom napajanja,odnosno sinhron je sa električnom mrežom.Sinhroni motori se uglavnom koriste kao generatori u elektranama.
 7. 7.  Asinhroni motor je najviše korištena naizmjenična mašina.Jeftin je,ima jednostavnu konstrukciju i pouzdan je u radu.Brzina rotacije asinhronih motora je promjenjljiva u zavisnosti od opterećenja i uglavnom je ispod frenkvencije mreže.Za razliku od sinhronih motora ne mogu proizvoditi reaktivnu snagu pa se uglavnom koriste kao elektromotori.
 8. 8.  Koračni elektromotori se razlikuju po konstrukciji i načinu rada od istosmjernih i naizmjeničnih elektromotora.Koračni elektromotori se razlikuju po konstrukciji i načinu reda od istosmjernih i naizmjeničnih elektromotora.Koračni elektromotori su svrstani u posebnu kategoriju,mada su i oni bez četkica.Posjeduju elektromehanički uređaj koji konvertira električne impluse u mehaničko kretanje.Svi namoti su na statoru,rotor je permanentni magnet.Od takvih motora se zahtijevaju diskretni,odnosno koračni mehanički pomaci,odakle i potiče naziv koračni motori.
 9. 9.  Koračni motori su elektromehanički pretvarači energije,koji pulsnu,odnosno koračnu električnu pobudu pretvaraju u koračni mehanički pomak.Izrađuju se u rotacijskoj i transalacijskoj izvedbi,mada preovladava rotacijska.Koračni motor je proizveden sa ciljem da bi se omogućilo neposredno upravljanje pomoću digitalnog računara i čiji bi se izlazni signal neposredno dovodio računaru bez složenih A/D i D/A pretvarača.Jednostavi su,pouzdani,malih dimenzija,lagani,isporučuju se najčešće zajedno sa radnim mehanizmom,pretvara digitalne ulazne impluse u analogno kretanje i dr.Kosriste se kod preciznih mašina,robota,medicinske opreme,štampača,plotera i dr.

×