Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Okoto kako opricki element

2,493 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Okoto kako opricki element

  1. 1. Окото како оптички систем
  2. 2. Делови на окото:
  3. 3. Недостатоци на окото: 1. Сферна аберација -е резултат од дебелината на леќата и зраците паралелни со оптичката оска по поминувањето низ леќата не се фокусираат во една точка. 2. Хроматска аберација –е резултат од зависноста на индексот на прекршување од брановата должина на упадна светлина. 3 .Хиперметропиа –кога окото ги гледа подобро далечните објекти откоку поблиските. 4. Миопиа –кога окото подобро ги гледа поблиските објекти отколку подалечните. 5. Далтонизам –кога окото не разликува некои бои,најчесто црвената од зелената.
  4. 4. Кратковидност Далековидност Хроматска аберација Сферна аберација
  5. 5. Спектрална осетливост на окото <ul><li>Покрај тоа што окото има различна способност пти гледање на светло и темно,тоа има и различна осетливост на различни бои.Тоа го овозможуваат стапчињата и чепчињата. </li></ul><ul><li>Благодарение на чепчињата човекот ги разликува боите и разлики во обоеноста на објектите.Тие се наоѓаат околу жолтата точка. </li></ul>
  6. 6. Астигматизам <ul><li>Тоа е појава кога точкест предмет не создава во мрежницата точкеста слика. </li></ul><ul><li>Причина е различната закривеност на површината на леќата или рожницата во различни рамнини. </li></ul>
  7. 7. Изработија: <ul><li>Мартин Милошевски </li></ul><ul><li>Кире Наловски </li></ul><ul><li>Стефан Мијаковски </li></ul><ul><li>Алескандар Чамовски </li></ul>

×