Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

2013 06 26 hog mm leiderschap dienend en verbindend

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
Servant-Leadership Academy
Servant-Leadership Academy
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 56 Ad

More Related Content

Viewers also liked (20)

Advertisement

Similar to 2013 06 26 hog mm leiderschap dienend en verbindend (20)

Recently uploaded (20)

Advertisement

2013 06 26 hog mm leiderschap dienend en verbindend

 1. 1. 1   Nieuw Leiderschap! Leiderschapsevent InterimProf 26 juni 2013
 2. 2. 2   • 9.00 – 9.15 uur Ontvangst • 9:15 – 9:30 uur Rondje Markt (Johan Blom) • 9:30 – 10:00 uur “Iets aparts”  van  Jelle de Boer, wat overgehouden? • 10:00 – 10:15 uur Intro Martin Madern (OG), Inspiratiemoment • 10.15 – 12.30 uur Leadership , Gesprek & Individuele Reflectie • 12.30 – 13.30 uur Lunch • 13.30 – 14.30 uur Vervolg Leadership, Gesprek & Groepsreflectie • 14.30 – 14.45 uur Inspiratiemoment • 14.45 – 16.15 uur Aan de slag met persoonlijk leiderschap, Start with Why Simon Sinek • 16:15 – 16.30 uur Inspiratiemoment • 16.30 – 18.00 uur Water • 18.00 – 20.00 uur Vuur • 20.00 uur Afsluiting Programma woensdag 26 juni 2013
 3. 3. 3   Ready for Take-Off?? Part I
 4. 4. 4   Inspiratiemomentje 1 Over bedrijfsresultaten & eenhoorns….
 5. 5. 5   LEIDERSCHAP & VOLGERSCHAP….. “Indian Tree” https://www.youtube.com/watch? v=GPeeZ6viNgY
 6. 6. 6   Het Stokkenspel…. •  8 stokken samen hoog houden •  Met platte hand, niet knijpen •  Bewegen met elkaar op muziek •  Geen verbale communicatie •  Resultaat…..?
 7. 7. 7   On flight….
 8. 8. 8   Leiderschap is ‘HOT’! "  Iemand enig idee waarom?
 9. 9. 9   ‘Leiderschap’ roept ook weerstand op! "  Iemand enig idee waarom?
 10. 10. 10  10   Wat is jouw associatie met ‘Leiderschap’? "   Roep eens wat….?
 11. 11. 11  11   Wat is jouw associatie met ‘Dienend of Verbindend Leiderschap’? "   Roep nog eens wat….?
 12. 12. 12   Zit er voor jou verschil tussen ‘Leiderschap’ en ‘Management’ ? "   Onderscheid "   Complementair "   2 kanten van zelfde medaille "   Onzin "   …. "   Roep nog eens wat….?
 13. 13. 13  13   Managers & Leiders…. Management enManipulatiehebben dezelfdewoordstam‘manus’… de dingen naar jehand zetten…
 14. 14. 14   EEN PAAR TRENDS
 15. 15. 15   Trend: stress & burnout Hierdoor sterke toename van: •  Economische kosten •  Sociale kosten •  Psychologische kosten
 16. 16. 16   Trends: van piramides naar pannekoeken… •  Opkomst social media •  Van producten naar verhalen •  Zoektocht naar zingeving, inspiratie •  Communities •  Van Inner Circle naar Outer Circle •  Onbeperkte kennisdeling •  Etc.
 17. 17. 17  17   Actuele managementliteratuur "   Netwerkleiderschap is allereerst ‘dienend’….. "   Gaat niet meer om “GSM” (Matthieu Weggeman), voor sommigen ff slikken… "   Persoonlijke visie (vgl Jim Collins à nederig karakter bleek bepalend) "   Verbinden en communiceren "   Geloofwaardigheid, authenticiteit, innovatie, invloed Populair! “Authentiek”“Spiritueel”“Transformationeel” “Coachend”“Echt”“Tijdig”“Grenzeloos”“Persoonlijk”“Creatief”“Intuitief”“Horizontaal” “Nieuwsgierig” “Waarachtig”“Diep”“Rond”“Positief”“Gevleugeld”“Innerlijk”“Ondernemend” “Contextueel” “Evolutionair” “Vrouwelijk”“Waardenvol” “Bezielend”Etc.
 18. 18. 18  18   Internationale boekenmarkt over Leadership Ruim 94.000 boeken……
 19. 19. 19   Reflectiemoment "  Individueel 10 min (uitschrijven) "   Wat is voor jou Leiderschap "   Hoe ben jij een Leider? "   Waar haal jij je inspiratie vandaan? "   Waar zou jij je in willen doorontwikkelen? "  Daarna 30 min. Uitwisseling in de groep
 20. 20. 20   On flight….
 21. 21. 21   SERVANT LEADERSHIP
 22. 22. 22   Leo F. Buscaglia 1924-1998 (“Dr. Love”) “It's  not  enough  to  have  lived.     We  should  be  determined  to  live  for  something.     May  I  suggest  that  it  be  crea;ng  joy  for  others,     sharing  what  we  have  for  the  be?erment  of  personkind,     bringing  hope  to  the  lost  and  love  to  the  lonely.”  
 23. 23. 23   Wat is jouw associatie met ‘Dienend Leiderschap’? "   Paradox? "   Hype of trend? "   Ruwe diamant? "   Contradictio in terminis? "   Of gewoon kretologie… "   Of liever ‘graaiend leiderschap’…? "   .... "   Roep nog eens wat….?
 24. 24. 24  24   Een korte kennismaking met 'Servant Leadership' Robert K. Greenleaf (1904-1990)
 25. 25. 25  25   Essenties van Robert K. Greenleaf "  Presenteerde eigenlijk geen model, maar schreef essays! "  Essays over dienend leiders in instituten, bedrijven, onderwijs, stichtingen, kerken, clubs van aandeelhouders etc. "  “De dienend leider is allereerst dienaar (…). Het begint met het natuurlijke gevoel dat iemand eerst wil dienen. Vervolgens brengt bewuste keuze iemand tot het verlangen te leiden.” "  “De ‘eerst-leider’ en ‘eerst-dienaar’ zijn twee extreme types” "  Simpele test: groeien de mensen aan wie leiding wordt gegeven? Als mens? Gezonder, wijzer, vrijer, autonomer? En profiteren de minst bedeelden in de samenleving er ook van? "  Dienend leiders doen de meeste dingen die andere leiders ook doen (managen, communiceren, visie ontwikkelen, besluiten nemen), maar ze zijn niet gefocust op zichzelf, maar gemotiveerd om het leven van anderen beter te maken
 26. 26. 26  26   Essenties van Robert K. Greenleaf "   Onvoorwaardelijke liefde + "   Onbegrensde verantwoordelijkheid " Verlangen om anderen te dienen " Commitment om te leiden "   Levenslange reis die ontdekking van jezelf inhoudt "   Voorstel nieuwe business ethiek: "  “Bedrijven zijn te dominant in ons leven om ons niet beter te dienen!” "  “Ieder persoon heeft recht op betekenisvol werk!” "  “The work exists for the person as much as the person exists for the work” "  “In what business are you in?” "  “I am in de business of growing people!”
 27. 27. 27  27   Essenties van Robert K. Greenleaf "   Welk organisatiemodel willen we hanteren? "   Twee tradities……
 28. 28. 28  28   Essenties van Robert K. Greenleaf (by Larry C. Spears) "   Luisteren "   Empathie "   Helend vermogen "   Bewustzijn "   Overtuigingskracht "   Conceptualiseren "   Vooruitzien "   Rentmeesterschap à nalatenschap, opvolging… "   Commitment aan groei mensen "   Bouwen aan gemeenschap
 29. 29. 29   Servant Leadership in USA "  Welkom “Transformation of Heart, Head, Hands & Habits” •  10 Paradoxale geboden •  Serving of Serf-serving?
 30. 30. 30   SL-aspecten bij andere denkers in USA
 31. 31. 31   SL-aspecten bij andere denkers in USA
 32. 32. 32   SERVANT LEADERSHIP IN NEDERLAND
 33. 33. 33   Servant Leadership in Nederland
 34. 34. 34   Bevindingen dr. Inge Nuijten " Ontwikkelde Servant Leadership Survey " Multidimensioneel meetinstrument "   DL hangt inderdaad positief samen met welzijn, teamprestaties en vertrouwen "  Twee studies à tonen verband aan met drie basisbehoeften " Autonomie " Verbondenheid " Competentie "  1 studie laat zien hoe DL (m.n. op achtergrond blijven, empowerment en bescheidenheid) teamprestaties bevordert "  1 studie laat zien hoe DL positief samenhangt met vertrouwen
 35. 35. 35   Bevindingen dr. Inge Nuijten "   Stelt: de DL kern gedragingen….. "   Empowerment "   Accountability "   Stewardship "   Courage "   Humility "   Standing-back "   Forgiveness "   Authenticity “Leading”   part     “Serving”   part    
 36. 36. 36   Bevindingen dr. Inge Nuijten "   Aanpak en onderzoek via: "  HRM simulaties met 320 studenten "  Veldstudie met 160 HBO docenten "  Sessies met ruim 140 teams "  Veldgegevens van bijna 1200 mensen "  Ruim 180 medewerkers in verschillende branches "   Hanteerde voor onderzoek 6 onafhankelijke variabelen om te meten: "  Empowerment "  Humility "  Trust "  Autonomy "  Relatedness "  Competence "   DL: eerder ‘ruwe diamant’dan ‘paradox’ Psychologische   basisbehoeBen  
 37. 37. 37  37   Voorbeelden van ‘Servant Leaders’ "  John Woolman…. (1720-1772) "  George Washington "  Abraham Lincoln "  Moeder Theresa "  Nelson Mandela "  Martin Luther King "  Mahatma Gandhi "  Dalai Lama "  Gandalf (Lord of the Rings…) "  Tex Gunning, Akzo Nobel "  Herman Wijffels "  Dick Berlijn, generaal b.d., nu Deloitte "  Elmer Mulder, VUMC "  Dick van Putten, Kmar "  …. "  Wij, jij en ik?
 38. 38. 38  38   Inspirerend filmpje “Invictus” http://www.youtube.com/watch? v=wt2VJn9_s3o
 39. 39. 39   VERBINDEND LEIDERSCHAP
 40. 40. 40  40   Emmanuel Gobillot ‘The Connected Leader’ "   “Mensen-economie” "   “Co-creatie” "   Zingeving is belangrijk(er) geworden "   Leiderschapsparadox à "  Aanpassen aan context om succesvol te kunnen zijn "   Connected Leadership à "  Gebruik van informele netwerken (‘echte’ organisatie) "   Creëren van sociale & morele connecties "   Bouwstenen: "  Vertrouwen "  Betekenis "  Dialoog "   Leadership Take Away Box à 10 kritische lessen
 41. 41. 41  41   Emmanuel Gobillot ‘The Connected Leader’ "   Leadership Take Away Box à 10 kritische lessen " Motivatie bestaat in iedereen, je moet het zien te vinden "  Je organisatie is een gemeenschap van individuen die uitzien naar co-creatie, niet een collectie van human resources die klaar staan om te leveren " Corruptie is niet langer een performance management option "  Focus op relaties, niet structuren " Leiderschap gaat om gevolgd worden "  Je impact als leider bepaalt organisatorische outcome " Kracht is de grote motivator "  Manage je eigen vertrouwens-account " Zet je systeem aan op de ‘echte’ organisatie, niet de formele " Creeer dialogen
 42. 42. 42  42   Emmanuel Gobillot ‘The Connected Leader’ "   Organisaties complexer, relaties niet "   Mensen willen: "   Wel diepe relaties, maar: "   Tegelijk onafhankelijkheid "   Zelfactualisatie "   Identiteit "   In flow komen: "   Persoonlijke doelen verbinden met organisatie doelen "   Groei en zingeving houden mensen betrokken "   Niet langer omkopen met economische incentives
 43. 43. 43  43   Emmanuel Gobillot ‘The Connected Leader’ "   Focus op: "  Percepties & behoeften van anderen "  Relaties (!), niet op structuren "   Manage het ‘vertrouwen-account’ op de ‘bank van kredietwaardigheid’ "   Creeër dialoog door: "  Eerst luisteren en anderen verzekeren dat je gaat voor openheid bij inhoud & proces "  Verspreiden nederigheid in reactie op anderen "  Verspreiden passie & grenzeloof geloof in mogelijkheden van ‘echte’ organisaties
 44. 44. 44   Prepare for landing!
 45. 45. 45   Reflectiemoment "  Groepsgesprek (30-45 min) "   Welke overeenkomsten zie je tussen DL & VL? "   Welke verschillen zie je? "   Wat vind jij van het gedachtegoed? "   Hoe zouden deze stijlen passen in jouw werkomgeving? "   Welke bijdrage zou jij hier persoonlijk aan kunnen of willen leveren?
 46. 46. 46   Lunchpauze
 47. 47. 47   Ready for Take-Off?? Part II
 48. 48. 48   Inspiratiemomentje 2 Over leiding nemen en bevers….
 49. 49. 49   Persoonlijk Leiderschap http://www.youtube.com/watch? v=a6kbcERdmCw
 50. 50. 50   On flight….
 51. 51. 51   Persoonlijk Leiderschap "  Groepsgesprek (20 min) "   Reflectie op filmpje & model "   Herkenbaar? "   Toepasbaar? "  In jouw organisatie? "  In jouw team? "  In jouw persoonlijke omgeving? "  Inspirational coin!
 52. 52. 52   Persoonlijk Leiderschap Aan de slag met Sinek…. "  30 minuten individueel uitschrijven: "   Waar zit jouw WHY? "   Waar zit jouw HOW? "   Waar zit jouw WHAT? "   Leidend tot “Persoonlijk Mission Statement” "  30 minuten delen met elkaar in duo-gesprek "  Performance in de groep??
 53. 53. 53   Prepare for landing!
 54. 54. 54   Wat neem jij mee van vandaag voor jouw Leiderschap van morgen? De oogst voor jou….
 55. 55. 55   Inspiratiemomentje 3 Over ganzen die kabaal maken….
 56. 56. 56   Summing up “Gung Ho!” De Drijfveer van de Eekhoorn: Ze doen belangrijk en waardevol werk De Werkwijze van de Bever: Ze bepalen zelf hoe hun doel te behalen De Gave van de Gans: Ze moedigen elkaar aan!

×