Topologia de xarxes (Martí Caro)

168 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
168
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Topologia de xarxes (Martí Caro)

  1. 1. TOPOLOGIA DE XARXESEs coneix com a topologia de xarxa el tipus denllaç o cablejat queinterconnecta els diferents nodes duna xarxa. Un node donat pot tenirenllaços a un o més dels altres nodes. La topologia de la xarxa es determinanomés per la configuració de les connexions entre nodes; així que formapart de la teoria de grafs. Les distàncies entre nodes, les interconnexionsfísiques, les velocitats de transmissió i/o tipus de senyals no tenenimportància a lhora de definir la topologia.Si una xarxa utilitza diferents tipus de topologies sanomena mixta.TipusAnell És una topologia de xarxa on cada node té una única connexió dentrada i una altra de sortida. Cada node es connecta amb el següent fins lúltim que sha de connectar amb el primer. Daquesta manera, es forma un camí unidireccional tancat format per enllaços punt a punt entre cada node.
  2. 2. Avantatges El creixement del sistema té un mínim impacte en el rendiment. Tots els nodes tenen el mateix accés. Cada node actua com a repetidor, això permet que la xarxa tingui una gran extensió.Desavantatges Normalment és la més cara. La fallada dun node afecta la resta.Doble anell Ès una xarxa dàrea local en la que els dispositius (nodes) estan conectatsen un bucle tancat o danell. Avantatges: Permet cobrir distàncies més llargues que altres topologies. Inconvenients: Si un ordinador falla, aleshores tota la xarxa fallarà. A més, és difícil agregar nous nodes.Arbre (Jeràrquica)És una topologia de xarxa on cada node pot estar connectat a un nodesuperior i del que poden penjar diversos nodes inferiors formant un arbre.
  3. 3. BusÉs una topologia de xarxa on els nodes estan connectats a un medi decomunicació comú bidireccional: el bus, on es troben ben definits els puntsde terminació.Aquesta topologia necessita de tècniques, a nivell de circuits i a nivellde protocols, per a compartir-ne i repartir-ne la capacitat del medi entre elsnodes de la xarxa.Avantatges És senzilla dimplementar i estendre. Normalment és la més econòmica. La fallada dun node no nafecta la resta.Desavantatges Difícil dadministrar. Longitud de cable i nombre destacions limitades. El rendiment disminueix en afegir-hi nodes. Si la fallada en lloc de en un node esdevé en el bus és difícil de detectar.Estrella
  4. 4. És una topologia de xarxa on els nodes estan connectats a un node central ohub mitjançant enllaços punt a punt, que actua denrutador per transmetreels missatges entre nodes.Avantatges Es senzilla dimplementar i estendre. Fins i tot en grans xarxes. Normalment és la més econòmica. La fallada dun node no afecta a la resta. Fàcil dadministrar. Facilitat per detectar-hi fallades als enllaços. Gran ample de banda entre enllaços car no és necessari compartir aquests amb diferents nodes.Desavantatges Longitud de cable i nombre destacions limitat. Cost dadministració car a llarg termini. El rendiment disminueix a lafegir nodes. La fallada del node central deshabilita tota la xarxa.
  5. 5. MallaÉs una topologia de xarxa on cada node està interconnectat amb un o mésnodes. Daquesta manera quan sha denviar un missatge entre dos nodes esbuscarà la ruta més adient. Aquesta ruta pot dependre dels costoseconòmics, la càrrega de les altres rutes, la velocitat o qualsevol altreparàmetre.Avantatges Alta disponibilitat. Si falla un node hi poden haver rutes alternatives.Desavantatges És més cara que altres topologies.

×