Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ιοoi

391 views

Published on

virus,worms,trojan,spam,adware,malware

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

ιοoi

  1. 1. Ιο s virus Οι ιοί των υπολογιστών λειτουργούν ακριβώς όπως και οι πραγματικοί ιοί. Είναι κολλητικοί, πολλαπλασιάζονται, κάποιοι μπορούν να προκαλούν από καθόλου μέχρι ελάχιστα προβλήματα, ενώ οι πιο επικίνδυνοι μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή. Βεβαίως, όπως και στον πραγματικό κόσμο, η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία, ενώ για πιο δραστικές λύσεις υπάρχουν τα...αντιβιοτικά. Ενας ιός υπολογιστή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μικρό πρόγραμμα, το οποίο έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται κυρίως μέσω δικτύων, αντιγράφοντας τον εαυτό του χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τους χρήστες. Η αλήθεια είναι πως οι ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν οι ιοί μπορεί να έχουν πολλές μορφές και διαφορετικούς βαθμούς επικινδυνότητας. Ανάλογα, βέβαια, με τον προγραμματισμό του ο ιός μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς το μολυσμένο σύστημα ή να μην κάνει απολύτως τίποτα. Πώς, όμως, μεταδίδεται ένα ιός από υπολογιστή σε υπολογιστή; Συνήθως ένα ιός βρίσκεται υπό μορφή επισυναπτόμενου αρχείου σε κάποιο e-mail ή μπορεί να κρύβεται μέσα στον "κώδικα" ενός εκτελέσιμου αρχείου. Το βασικό που πρέπει να σημειώσουμε στοσημείο αυτό είναι ότι, για να μολυνθεί ένας υπολογιστής από κάποιον ιό, θα πρέπει να "τρέξουμε" ένα μολυσμένο αρχείο που τον εμπεριέχει. Αντίθετα, μπορούμε να διατηρούμε με ασφάλεια ένα οποιοδήποτε μολυσμένο αρχείο στο δίσκο του υπολογιστή μας. Εφόσον δεν επιχειρήσουμε να "τρέξουμε" το αρχείο, ο ιός δεν θα μολύνει ποτέ το σύστημά μας. Παλαιότερα, όταν η χρήση του Internet δεν είχε εξαπλωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, η μόλυνση ενός συστήματος γινόταν μέσω φορητών αποθηκευτικών μέσων. Πλέον οι προγραμματιστές των ιών τούς κατασκευάζουν έτσι ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται αυτήν ακριβώς την εξάπλωση του Internet. Ετσι, ένας ιός μπορεί να αποστέλλει τον εαυτό του μέσω e-mail στις διευθύνσεις που βρίσκει στο δίσκο του χρήστη. ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; Ποιος είναι, όμως, ο λόγος ύπαρξης των ιών και γιατί κάποιος να σπαταλήσει χρόνο για να δημιουργήσει ένα μικρό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να σπείρει την καταστροφή σε δίκτυα και υπολογιστές; Οι προγραμματιστές που δημιουργούν ιούς, ουσιαστικά δεν έχουν
  2. 2. κανένα προσωπικό όφελος. Κατά βάση και με ελάχιστες εξαιρέσεις οι ιοί δεν δημιουργούνται για να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους ούτε για να προβάλουν τις προγραμματιστικές ικανότητες τουδημιουργού τους. Εξαίρεση ίσως αποτελούν τα Trojans, για τα οποία θα μιλήσουμε αναλυτικά στις επόμενες σελίδες. Με τη χρήση αυτών των "ύπουλων" προγραμμάτων, ο καθένας μπορεί να αποκτήσειπρόσβαση σε κάποιο άλλο σύστημα μέσω δικτύου, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή του. Στη συνέχεια ο "εισβολέας" μπορεί να διαχειριστεί τα περιεχόμενα του δίσκου του συστήματος που έχεικαταλάβει ή ακόμα να αποσπάσει πολύτιμες πληροφορίες, όπως είναι οι κωδικοί πρόσβασης. ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΟ βαθμός επικινδυνότητας ενός ιού ποικίλλει. Ετσι, μπορεί απλώς ναπαρουσιάζουν ένα περίεργο και ενοχλητικό μήνυμα στην οθόνη μας, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις είναι ικανά να διαγράψουν μέρος ή ολόκληρο το σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή ή ακόμα να στείλουν προσωπικές πληροφορίες ή έγγραφα του χρήστη σε χιλιάδεςδιευθύνσεις e-mail άλλων χρηστών. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμαείναι ο ιός Melissa, ο οποίος δημιουργούσε τόσα πολλά e-mails, που προκαλούσε την κατάρρευση των servers. Βεβαίως, ακόμα και αν αυτό δεν είναι αποτέλεσμα του ίδιου του ιού, οι εταιρείες κλείνουν από μόνες τους servers σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τιςσυνέπειες. Φυσικά, και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Οι πιο καταστρεπτικοί ιοί επιδρούν κατευθείαν στο hardware του υπολογιστή, όπως ο Chernobyl, ο οποίος από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί αλλάζει το BIOS του υπολογιστή κάθε 26 Απριλίου, καθιστώντας τον ουσιαστικά άχρηστο. Ιός wormsΟι ιοί τύπου worm μπορούν να αναπαράγονται σε μεγάλη έκταση.Για παράδειγμα, ένας ιός τύπου worm μπορεί να αποστέλλειαντίγραφά του σε κάθε επαφή στον κατάλογο διευθύνσεων ηλ.ταχυδρομείου και, στη συνέχεια, να αποστέλλει αντίγραφά του καισε κάθε επαφή που υπάρχει στους καταλόγους αυτών των επαφών!Μερικοί ιοί τύπου worm διαδίδονται ταχύτατα. Υπερφορτώνουν ταδίκτυα και αναγκάζουν εσάς (και κάθε άλλον) να περιμένετε πολύγια να δείτε ιστοσελίδες στο Internet.Μπορεί να έχετε ήδη ακούσει για συγκεκριμένους ιούς τύπου worm,όπως ο Sasser και ο Blaster. Ο πιο πρόσφατος ιούς τύπου wormείναι γνωστός με την ονομασία Conficker.
  3. 3. Προκειμένου να συμβάλετε στην αποτροπή μόλυνσης αλλά και γιανα απαλλαγείτε από τον ιό τύπου worm Conficker καθώς και άλλουςανάλογους τέτοιους ιούς, επισκεφτείτε τη διαδικτυακή τοποθεσίατουΠρογράμματος σάρωσης ασφαλείας Windows Live OneCare ήτου Εργαλείου αφαίρεσης λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας. Εάνέχετε ενεργοποιήσει τις αυτόματες ενημερώσεις, το Εργαλείοαφαίρεσης λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας εκτελείται στονυπολογιστή σας κάθε μήνα.Για βασικές πληροφορίες σχετικά με τους ιούς τύπου worm,ανατρέξτε στο θέμα Πώς θα βοηθήσετε στην αποτροπή των ιώνυπολογιστή τύπου Worm και Πώς θα καταργήσετε έναν ιόυπολογιστή τύπου Worm.Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. Προστατευτείτε από τον ιό τύπουworm, Conficker. Ιός trojanΟι ιοί Trojan διαχείρισης εξ αποστάσεως (RAT) είναι κακόβουλαπρογράμματα λογισμικού που επιτρέπουν στους απατεώνες ναελέγχουν τον υπολογιστή σας μέσω της σύνδεσής σας στο Web.Ο ιός RAT μπορεί να επιτρέπει στον εγκληματία να προβάλλει και νααλλάζει τα αρχεία και τις λειτουργίες του υπολογιστή σας, ναπαρακολουθεί και να καταγράφει τις δραστηριότητές σας και ναχρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας για να προσβάλλει άλλουςυπολογιστές.Πώς μπαίνουν οι RAT στον υπολογιστή σαςΟι RAT συχνά εμφανίζονται κρυμμένοι σε παράνομο λογισμικό καιάλλα αρχεία και προγράμματα που ίσως λάβατε μέσω του Web.Μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε μηνύματα e-mail ή άμεσαμηνύματα μεταμφιεσμένα σε συνημμένα, όπως αστείες εικόνες,ευχετήριες κάρτες ή αρχεία ήχου και βίντεο.Εάν κάνετε κλικ στα συνημμένα για να τα ανοίξετε, ίσως γίνειμυστικά λήψη και κάποιου RAT. Μερικές φορές, ένας RAT μπορείακόμα και να μπει στον υπολογιστή σας χωρίς να κάνετε καμίαενέργεια, εκμεταλλευόμενος τυχόν τρωτά σημεία του λογισμικού ήτου Web. Ιός spamΩς spam χαρακτηρίζεται κάθε μήνυμα που αποστέλλεται σεπολλαπλούς παραλήπτες οι οποίοι δεν έχουν ζητήσει να λάβουνειδικά αυτό το μήνυμα.Οι αποστολείς spam συνήθως αγοράζουν ή συλλέγουν ένανκατάλογο διευθύνσεων email. Αποστέλλουν μηνύματα απόαναρίθμητες διευθύνσεις σε όλες τις περιοχές του Web. Αυτά ταμηνύματα έχουν την τάση να είναι "παραποιημένα" ώστε να μηναποκαλύπτεται η ταυτότητα του πραγματικού αποστολέα.
  4. 4. Ιός adwareΕίναι τα προγράμματα που κολλάμε και πολύ απλά μας φέρνουν μεύπουλο τρόπο διαφημίσεις στον υπολογιστή μας, χωρίς την έγκρισή μας. Χρησιμοποιούν bandwidth της σύνδεσής μας στο internet, περιορίζοντάς μας σε πιο χαμηλές ταχύτητες και ξεπετάνε συνέχεια διαφημίσεις, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ιός malwareΤο Malwarebytes Anti-Malware είναι ακόμα ένα δημοφιλές λογισμικόπροστασίας από κακόβουλο λογισμικό όπως worms, trojans, rootkits, dialers, spyware, adware και malware. Η δωρεάν έκδοση δεν έχει ενεργοποιημένη την προστασία σε πραγματικό χρόνο ούτε και την προγραμματισμένη σάρωση και την προγραμματισμένη ενημέρωση αλλά θα πρέπει να κάνετε χειροκίνητα και σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημέρωση και σάρωση του υπολογιστή σας.

×