Padavine

11,152 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
11,152
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8,472
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Padavine

 1. 1. Припремила: Марина Симиџија
 2. 2. ПАДАВИНЕНАСТАЈУХЛАЂЕЊЕМ ИЗГУШЊАВАЊЕМ ВОДЕНЕПАРЕ.
 3. 3. КИША МАГЛАСНЕГ РОСАГРАД ИЊЕ СЛАНА
 4. 4. Најчешћа врста атмосферских падавина је киша. Под дејством хладног ваздуха, ситне капљице водене паре у облацима се згусну и спајају у веће и крупније капи.
 5. 5. Услед деловања силеЗемљине теже, капљицепадају на земљу као киша.Киша се састоји од капљицаводе чији је пречникнајчешће од 1 mm до 5 mm
 6. 6. Снег је падавинау чврстом стању. Настаје када се честице водене паре постепено хладе на ниским температурама и претварају у снежне пахуље.
 7. 7. Снежнипокривач зимиштити биљкеод смрзавања,а у пролеће,кад почне да сетопи,обезбеђујеземљиштувлагу.
 8. 8. Град настајекада се топлаваздушна маса,насталаиспаравањемводе, наглодигне увисину где јевеома хладно. Тада се, згуснуте капљице водене паре мрзну. Услед тежине, залеђена зрнца падају.
 9. 9. У току падања на њих се лепе и друге капљице, па она постају већа. Најчешће, куглице леда нису веће од 5 mm, али понекад могу достићи величину кокошјег јајета.
 10. 10. Магланастајекадахладневаздушнеструје сависиненаиђу натоплуповршину Тада се водена пара се расхлади иземље. згусне изнад самог тла.
 11. 11. Обично се види рано ујутру или ноћу у низинамагде је влажно земљиште и над мањим воденим површинама.
 12. 12. Лети, у ранајутра, воденапара из ваздуха удодиру сахладним лишћембиљака,земљиштем итравом згусне сеи кондензује уситне капљице –росу.
 13. 13. Иње настајеобично зими, када је ваздух много хладан, анема снежног покривача.
 14. 14. Онда се водена пара, у додируса различитим објектима уприроди, згушњава, мрзне ипретвара у ледене иглице. Иње се ствара увек на оној страни одакле дува ветар.
 15. 15. Ако се земљиштенагло охладииспод 0˚С, воденапара се уприземнимслојевима нагломрзне и настајеслана. То сеобично дешава напочетку зиме ирано с пролећакада су ноћихладне.

×