Leeslijst opoffering

827 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
827
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
229
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Leeslijst opoffering

  1. 1. Wijsheid in Crisistijd Thema: Opoffering Bewaar mijn geheim Blumenthal, Valerie Twee moeders verdedigen hun speciale kinderen als leeuwinnen: Frankie neemt het op voor haar dochtertje Bonnie en Nuala voor haar zoon Liam. Hoe ver gaan ze daarin? Hoezeer bepalen hun houding en hun handelingen hun eigen levens? De twee verhaallijnen lijken eerst helemaal los van elkaar te staan. Pas zeventig bladzijden voor het einde merkt de lezer dat ze elkaar raken en in de ontknoping blijken ze zelfs hechter verbonden te zijn dan je verwacht had. Vanaf de eerste bladzijden wordt de lezer nochtans meegesleept door de geheimen van de protagonisten. De boeiende, aangename vertelling maakt de lezer wegwijs in het leven van Frankie met haar moeilijke, verdrietige vader en haar lieve dochtertje, en in het ingewikkelde bestaan van Nuala en Liam. Krachtige bewoordingen en gevoel voor het juiste detail maken de beschrijvingen tot tastbare realiteit en de personages tot mensen van vlees en bloed. Het dramatische verhaal over moederliefde is optimistisch gekleurd. Het besteedt extra aandacht aan mentale handicaps, zij het zonder opdringerig te worden. Vanaf vandaag wordt alles anders ISBN: 978-90-453-0270-6 Een boek met twintig verhalen van mensen die een andere weg zijn ingeslagen in hun leven en die het aangedurfd hebben om hun zekerheden en carrière op te geven en hun droom te volgen. Zo is er de journalist die een jaar op een onbewoond eiland leefde, de burgemeester die predikant werd, de lasser die bij een topkok in de leer ging, de leraar Frans die kunstenaar werd, de ingenieur die liever stripteasedanseres wilde zijn, de wetenschapper die klassiek zangeres werd en de topambtenaar die ervoor koos om als monnik te leven. Sommigen van deze mensen hebben veel opgegeven, sommigen alles. Ze vertellen over de hindernissen die ze tegenkwamen en de twijfels die ze soms hadden. Ze zetten op een rij wat ze moesten opgeven en wat het hen opleverde. Wat ze allemaal gemeen hebben: ze geven allemaal aan een stuk gelukkiger te zijn geworden na het omgooien van het roer.
  2. 2. Al help ik er maar één Berg, Jolanda van den ISBN:978-90-389-1363-6 In juli 1996 vertrok Jolanda van den Berg naar Cusco in Peru. Zij werd geraakt door de kinderen die daar op straat leefden. Zij besloot om voor deze kinderen te gaan zorgen. Na een intensieve periode startte zij met twee kinderen die zij in huis nam. Later werden dat er meer. Zij moest naar een groter huis verhuizen. Na verloop van tijd kwam haar vriend ook naar Cusco en het gezin werd uitgebreid met twee eigen kinderen (dochters) tot in totaal twaalf kinderen. Het kleurrijke gezin begon een hotel waar gasten kunnen verblijven. Daardoor kwamen er inkomen en donateurs om de kosten te bestrijden. Ze vinden dat de kinderen naast eten, douchen en slapen ook naar school, de tandarts, sport enzovoort moeten gaan, belangrijk voor de gezondheid en hun sociale contacten. Voor kinderen die nog op straat leven, organiseren ze dagopvang voor een warme maaltijd en douche. De nieuwsbrieven in dit boek geven hier goede voorbeelden van. Zij beschrijft met weinig woorden veel absurde situaties en gebeurtenissen. De kleurrijke, soms paginagrote foto's met veel details geven het verhaal duidelijk meerwaarde, doordat de lezer/kijker zich beter kan voorstellen hoe men daar leeft en werkt Zij maakt het verschil Greene, Melissa Fay ISBN:978-90-6305-248-5 'Zij maakt het verschil' is het verhaal van de Ethiopische Haregewoin Teferra, een vrouw die in haar eentje tientallen baby's en jonge kinderen verzorgt die hun ouders hebben verloren aan aids. Het boek vertelt haar levensverhaal en bevat portretten van de kinderen die bij haar wonen. De auteur, Melissa Fay Greene, is een Amerikaanse schrijfster en journaliste. Ze zet zich in voor veel projecten voor aidswezen in Afrika. Ze kwam in contact met Haregewoin en raakte gefascineerd door deze vrouw die 'gewoon' probeert zoveel mogelijk kinderen te redden en die daarmee een van de grootste maatschappelijke rampen van dit moment terugbrengt tot de menselijke maat. De auteur heeft door het persoonlijke verhaal van Haregewoin ook veel informatie geweven over de gezondheidssituatie en de politieke situatie in Ethiopie en Afrika. Met een katern kleurenfoto's, een lijst van instellingen en organisaties, en een aantal eindnoten.
  3. 3. Een nieuwe toekomst Grennan, Conor ISBN:978-90-225-5658-0 De Amerikaan Conor Grennan (1974) werkte acht jaar in Praag en Brussel voordat hij een wereldreis ging maken. In 2004 is hij in Nepal en besluit om hier als vrijwilliger in een weeshuis te gaan werken. Nepal bevindt zich in een burgeroorlog met de maoïsten, die kinderen uit verafgelegen dorpjes kidnappen voor het rebellenleger. Veel doodsbange ouders worden het slachtoffer van kinderhandelaren die zeggen de kinderen een beter leven te kunnen geven. Tegen betaling nemen zij ze mee, maar laten ze in Kathmandu aan hun lot over. Grennan wil deze kinderen weer met hun families verenigen en trekt dwars door de Himalaya om hen te zoeken. Waargebeurd verslag van de gebeurtenissen en de missie die Grennans leven (en dat van veel Nepalese kinderen) volledig verandert. Hij richt een weeshuis op en ontmoet de liefde van zijn leven. Vlot verteld verhaal, met veel ingehouden emotie en humor. De auteur beschrijft Nepal, de prachtige natuur, de warme mensen, festivals en voedsel, maar ook de armoede, corruptie en het kastesysteem. Met twee katernen kleurenfoto's. www.conorgrennan.net. De uitverkorene Oum'Hamed, Fayza ISBN:978-90-472-0117-5 Autobiografisch verslag van het leven van een vrouw die opgroeit in een groot Berbers gezin op het Marokkaanse platteland. Ze is intelligent en ambitieus en doet goed haar best op school zodat ze later journaliste kan worden. Als ze vijftien is, wordt ze echter uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man uit Nederland. Dit is het startpunt van een hels leven waarin ze door de hele familie, onder leiding van de tirannieke grootvader, wordt vernederd en misbruikt. Ze mag de deur bijna niet uit en wordt gedwongen een hoofddoek te dragen. Desondanks lukt het haar om stiekem Nederlands te leren door het volgen van soapseries op televisie. Als ze na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis belandt, grijpt ze de mogelijkheid om te ontsnappen aan haar lot. Ze vlucht met haar twee kinderen en via blijf-van-mijn-lijfhuizen, psychotherapie en een opleiding sociaal-pedagogisch werk, lukt haar om een eigen bestaan op te bouwen.
  4. 4. Onder dezelfde sterrenhemel Bahadori, Atti ISBN:978-90-6974-755-2 Na een vlucht uit Iran vragen Atti Bahadori (1968) en haar man Mokhtar in 1989 in Nederland asiel aan. Hun huwelijk gaat niet goed en als Atti in 1999 zwanger is, hoopt ze dat een kindje haar huwelijk redt. Dochter Parvaneh wordt geboren en zo'n jaar later bezoekt Atti (als vluchtelinge!) met Parvaneh Iran om het huwelijk van haar broer bij te wonen. Later bezoekt ook Mokhtar alleen Iran. Hun huwelijk wordt nog slechter en ze besluiten te gaan scheiden. Op een dag als Atti uit haar werk thuis komt, zijn man en dochter verdwenen. In een brief legt Mokhtar uit dat hij met Parvaneh naar Iran is en dat Nederland geen goed land is voor Parvaneh, want te westers. Atti schakelt het tv- programma 'Vermist' en officiële instanties in, maar krijgt daarmee haar dochter niet terug. Uiteindelijk gaat ze zelf naar Iran en weet een bezoekregeling te krijgen. Na enkele bezoeken neemt ze Parvaneh mee het land uit, naar Turkije, waar ze de makers van het tv-programma 'Vermist' ontmoet. Met Parvaneh (overigens een schuilnaam) keert ze naar Nederland terug. Vlotgeschreven Betty Mahmoody-achtig verhaal in de ik-vorm, voor liefhebbers van waargebeurde verhalen. Met woordenlijst, kaart van en informatie over Iran en fotokatern. De verloren wereld van de familie Berberović Cleef, Alfred van ISBN:978-90-290-4204-8 'De verloren wereld van de familie Berberovic' is een familie saga - geen fictie, maar de waargebeurde geschiedenis van een hechte Moslimfamilie uit Bosnië die door de oorlog uit elkaar wordt gedreven. Gedreven door de oorlog, het lijden in de kampen, de vernederingen en ontberingen, belanden de leden van deze familie, verspreid door West-Europa, in verschillende opvangcentra. In hun hart en ziel leven ze nog in hun land. Sommigen zijn gebrandmerkt door hun tragische lot, anderen hopen nog op terugkeer. Eén zoon vecht nog aan het front in Bosnië tot op het laatste moment. Aan de hand van het tragische lot van deze familie wordt de verschrikkelijke realiteit van de oorlog met haar eigen wetten gruwelijk duidelijk gemaakt.
  5. 5. Schindlers lijst Keneally, Thomas ISBN:978-90-210-0958-2 Het ongelooflijke, maar waar gebeurde verhaal van een Sudetenduitse industrieel en zwarthandelaar, die zich in 1939 in Krakau vestigde en zijn joodse arbeiders van de dood redde. Dat alles presteerde hij onder de neus van de S.S. met een mengeling van boerenslimheid en omkoperij en met grote persoonlijke moed. Het verhaal is door de Australische auteur in romanvorm geschreven, maar dit is zo knap gedaan dat de lezer het gevoel heeft dat de dialogen ter plaatse zijn genoteerd en dat alles precies zo en niet anders is geweest. Er zijn weinig boeken die zo beeldend de sfeer weten te treffen van misdadigheid en krankzinnigheid van de jodenvervolging, zoals die bijv. tot uiting komt in de Sonderaktionen, waarmee het getto van Krakau wordt ontruimd. Wie denkt dat hij nu wel alles heeft gelezen over dit onderwerp vergist zich. Dit boek behoort tot het soort dat men gelezen moet hebben. Slavenhaler Ruggenberg, Rob ISBN:978-90-451-1501-6 Na de dood van zijn vader monstert Tyn aan op een driemaster richting Slavenkust, waar hij zijn halfzus Obaa, door zijn vader verwekt bij een Afrikaanse slavin, hoopt te vinden. Obaa is echter vanwege het stelen van heilige stenen uit het dorp verjaagd. Tweede historische kinderboek van de schrijver, gebaseerd op feiten, zich afspelend in Afrika en Brazilië in 1637 en 1638, ten tijde van de overheersing door de West- Indische Compagnie. Meesterlijk verteld, goed gedocumenteerd en tot het eind toe spannend avonturenverhaal, waarin gedetailleerde beschrijvingen van gruweldaden niet worden geschuwd. Wisselend perspectief vanuit de twee hoofdpersonen. Duidelijke karaktertekening. Met proloog, epiloog, verantwoording, verklarende woordenlijst en getekende landkaart voorin. Een meeslepend en schrijnend verhaal over een zoektocht naar vriendschap en vrijheid ten tijde van onderdrukking en slavernij.
  6. 6. Twee stapjes op het strand Julliand, Anne-Dauphine ISBN:978-94-01-40007-7 Anne-Dauphine Julliand is zwanger van haar derde kindje als bij haar tweejarige dochtertje Thaïs metachromatische leukodystrofie, MLD, wordt vastgesteld (een erfelijke ziekte waarbij myeline, een stof die de zenuwvezels omgeeft, wordt aangetast. Hierdoor verlamt het zenuwstelsel). De ziekte is ongeneeslijk, er is geen behandeling voor. Thaïs heeft nog maar kort te leven. Ook de nog ongeboren baby zou de ziekte kunnen hebben. Anne-Dauphine belooft Thaïs dat zij een mooi, gelukkig leven zal hebben. 'Leven toevoegen aan de dagen als je geen dagen kunt toevoegen aan het leven', wordt het motto en met veel geduld, moed en liefde bouwt Anne-Dauphine samen met haar man het gezinsleven op. Bij de geboorte van haar derde kindje, een meisje, blijkt ook zij MLD te hebben. Ze ondergaat een beenmergtransplantatie en talloze andere behandelingen, maar haar toekomst is onzeker. Openhartig en ontroerend waargebeurd verhaal. De schrijfster is een Franse journaliste. Gestolen kindertijd Kamara-Umunna, Agnes Fallah ISBN:978-90-6112-958-5 Een aangrijpend boek door de Liberiaanse radiomaakster Agnes Fallah Kamara-Umunna en journaliste en tv-maakster Emily Holland. Het ontzettende en ondenkbare verhaal van kindsoldaten uit West-Afrika denken we allen te kennen, maar wat gebeurt er met die kinderen en wat als de oorlog voorbij is? Beide vrouwen voelden zich geroepen hier bekendheid aan te geven en schreven dit boek, waarin ontstellende verslagen van de kinderen zelf over hun daden en ervaringen, en over hun schaamte. Kamara-Ummuna biedt de jongeren een stem in haar radioprogramma en helpt hen met het opbouwen van een nieuw bestaan. In Liberia woedden in de jaren negentig van de 20e eeuw twee oorlogen, die aan 250.000 mensen het leven hebben gekost. Een groot deel van de gruweldaden die plaatsvonden tijdens deze oorlog, tussen regering en opstandige rebellen van onder anderen Charles Taylor, werd uitgevoerd door onder de invloed van drugs en drank verkerende kindsoldaten. Aangrijpende persoonlijke verhalen, leesbaar en pakkend geschreven
  7. 7. Klokkenluider Koelemeijer, Rosa ISBN:978-90-443-3034-2 Waargebeurd verhaal over bouwondernemer Ad Bos die in 2001 de grootste bouwfraude uit de Nederlandse geschiedenis naar buiten bracht. Het leverde de staat veel geld op, maar Aad Bos kreeg geen enkele bescherming, verloor alles tot zijn huis aan toe, leefde noodgedwongen twee jaar lang met zijn vrouw in een camper en belandde zelf in het verdachtenbankje. In 2009 ontving hij na een lange strijd een financiële compensatie van de overheid (het bedrag mag hij niet openbaar maken) maar nog is de zaak niet ten einde. In 2010 bleek dat de hele zaak over moest, daarna heeft Bos niets meer vernomen. Freelancejournaliste Koelemeijer geeft de kijk van het echtpaar op de gebeurtenissen weer. Ze stelde dit boek samen op basis van persoonlijke gesprekken met het echtpaar, mediaberichten, boeken over bouwfraude, de verslagen van de parlementaire enquête bouwnijverheid en het persoonlijke archief van Ad en Joke Bos. Een soms verbijsterend, heel persoonlijk, waargebeurd verhaal over een geruchtmakende klokkenluiderszaak en de gevolgen daarvan voor de klokkenluider. Voorin een gedicht van dichteres Elly de Waard die zich het lot van het echtpaar aantrok en hun een standplaats aanbood voor de camper waar zij destijds noodgedwongen in rondzwierven. Achterin een bronnenoverzicht en een bibliografie Ik laat je niet gaan... Zitwer, Barbara J. ISBN:978-90-215-5100-5 Gil Alicea en Barbara Zitwer hebben een totaal verschillende achtergrond: Gil komt uit de New Yorkse Bronx, steelt en is drugsverslaafd. Zijn vrouw en babydochter sterven aan aids, hij is hiv- besmet. Barbara groeit op in een welgesteld, rustig stadje op Long Island en maakt carrière als literair agente. Barbara en Gil worden verliefd op elkaar en trouwen als hij in de gevangenis zit. Na zijn vrijlating ziet hun toekomst er zonnig uit. Maar na een gelukkige periode krijgt Gil leverkanker en heeft nog maar drie maanden te leven als hij geen donorlever ontvangt. Voor hiv-patiënten zijn die echter nauwelijks beschikbaar. Gil legt zich bij de zaken neer, Barbara geeft de moed niet op en gaat op zoek naar een geschikte donor en een arts die het aandurft om een hiv-patiënt een zware operatie te laten ondergaan.

×