Com organitzar el temps d'estudi

1,199 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,199
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
471
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Com organitzar el temps d'estudi

 1. 1. COM ORGANITZAR EL TEMPS DESTUDI?
 2. 2. COM HA DE SER UN PLA DE TREBALL?O REALISTA, sha de poder dur a terme i ha de tenir en compte les circumstàncies personals, el temps i les activitats complementàries o de reforç.O ADAPTABLE, sha dajustar a possibles canvis no previstos durant el curs.O PERSONAL, sha dorganitzar segons el teu ritme de treball i aprenentatges.
 3. 3. COM FER UN HORARI? Tenir un horari ens ajuda a reforçar un hàbit d’estudi diari i fa que no perdem temps innecessari. Segurament el primer horari que farem no sempre serà el definitiu, perquè és el seu ús el que decidirà la seva funcionalitat. L’ÚS DE L’AGENDA ÉS MOLT IMPORTANT!
 4. 4. ASPECTES A TENIR EN COMPTE…O L horari haurà de tenir caràcter setmanal.O És necessari ser molt exactes de totes les activitats fixes que fem, és a dir, les activitats extraescolars, temps que estem amb els amics, etc.O Per decidir quant temps dediquem a cada assignatura hem de pensar quin grau de dificultat té per nosaltres.O S’ha d’alternar les assignatures a estudiar, les que ens agraden més o són més fàcils amb les que presentin més esforç. D’aquesta manera evitaràs cansament i desconcentració.O Recorda que no tot és estudiar; cada 45 minuts descansa uns 10 minuts.O L’exercici físic també és necessari i bo per a el teu estudi. Un horari ben fet et facilitarà lestudi !
 5. 5. LA LECTURAÉs la eina principal enl’estudi. Cal que siguis capaçde: conèixer quin és el procésper llegiractivament, observar si tensalgun defecte delectura, conèixer la tevavelocitat de lectura ilocalitzar les paraules guia iels signes de puntuació queactuen d’indicadors en lalectura d’un text.
 6. 6. CONDICIONS PER A UNA BONA LECTURA O És molt convenient tenir una primera visió de conjunt del text: pre - lectura. O Es requereix concentració, és a dir, una atenció especial. O Cal tenir els objectius clars. No es tracta de llegir per llegir, sinó que hem de buscar una informació concreta, per seguir unes instruccions, per plaer, per aprendre, etc. O És recomanable utilitzar ajudes visuals (subratllat, signes ortogràfics, colors o negreta, etc.) O S’ha de repassar sempre la lectura per verificar si s’ha entès. O Algun consell: expressar mentalment amb les nostres paraules el text.
 7. 7. EXERCICI DE CONCENTRACIÓFes una lectura ràpida d’aquesta llista deparaules i després intenta recordar lamàxima quantitat de mots possible.O taulell, flauta, cafè, callar, mocador,O tossir, abric, tabac, joguina, sobre,O llit, mitges, carta, sortir, separar,O pintar, conte, tinta, fulles, àvia,
 8. 8. EL SUBRATLLATO Com a criteri general, cal tenir en compte que s’ha de subratllar el menys possible, però de manera que permeti entendre les idees bàsiques del text, llegint solament les paraules subratllades.O L’objectiu del subratllat és destacar les idees essencials d’un text. Posteriorment, al llegir únicament el que hem subratllat es pot recordar el contingut d’aquest text.O No cal dir que existeixen teories psicològiques de la percepció humana que fonamenten aquesta tècnica, ja que està demostrat que la memòria es fixa i recorda més i millor aquelles coses que es ressalten.
 9. 9. RECORDA…O El seu fonament consisteix en ressaltar d’altre color (es recomanen colors vius com el vermell o verd o els colors fluorescents) aquelles sèries de paraules que tinguin sentit i contingut propi semàntic Ii en les quals estiguin reflexades les dades més rellevants. Per això no és necessari subratllar articles, conjuncions (només com a nexes) preposicions i si es convenient subratllar substantius, verbs, adjectius, dates, noms propis, etc.O Per a subratllar no es recomanen més de dos colors i també es pot substituir la "ratlla" per requadres o "claudators" per assenyalar paràgrafs enters o frases que considerem importants.O Es recomanable que el subratllat es faci amb una segona lectura del text o tema a estudiar. Però també es poden anar assenyalant algunes dades o idees principals en la primera lectura ràpida.
 10. 10. L’ESQUEMAO Un esquema haurà de presentar les idees centrals del text, destacades amb claredat. Presenta de forma senzilla i lògica l’estructura del text. Haurà de tenir una presentació neta i clara. En l’esquema se destaquen els punts principals del text i els subapartats que es consideren d’interès. S’utilitzen signes per a destacar idees, subratllat, les majúscules i minúscules, colors i diferents tipus de lletres.O Pera treballar l’esquema partim de la lectura analítica d’un text i posteriorment subratllat.O Cal comprovar si el que hem escrit expressa la idea completa del text sense deixar-nos dades fonamentals.O L’esquema s’escriu tot seguit i hem d’intentar que ocupi el menys espai possible. No existeixen nexes d’unió d’idees sinó, en ocasions, fletxes. No hem d’escriure paraules sense contingut propi del text que analitzem.O L esquema és com un resum però més esquematitzat, senzill i clar. Amb un sol cop de vista podem adonar-nos de la informació que conté el text estudiat.
 11. 11. CONSELLS PER A FER UN BON ESQUEMAO Localitzar les idees centrals del text.O Subratllar les paraules o frases que destaquen aquestes idees. Subratllar sobre tot les paraules clau.O Escriure al marge la idea central del text i dels diferents paràgrafs.O A partir d’aquestes activitats fer l’esquema del text, ampliant, si cal, amb posteriors lectures.
 12. 12. EL RESUMO Algunes de les frases següents et diuen com fer un bon resum, sabries quines són?1. Retallar els trossos més interessants del text.2. Fer un esquema que sigui clar.3. Farcir amb palla els esquemes.4. Escriure com un telegrama5. Escriure breument les idees centrals d’un text.6. Reorganitzar personalment les idees.7. Escriure les idees pròpies paraules.8. Explicar clarament les relacions entre les idees.
 13. 13. ELS EXÀMENSDels següents enunciats tria els que creguis correcteso que donaries com a consells a un company.1. Llegeix amb molta atenció les preguntes.2. Enrotlla’t a l’hora de contestar, no siguis breu.3. Comença per les preguntes més senzilles.4. Reparteix bé el temps de l’examen, que puguisacabar-lo5. Procura repetir les idees moltes vegades.6. No cal que vigilis l’ortografia.7. No importa la presentació.8. Demostra el que saps responent de forma clara iordenada.

×