οδυσσεας ελυτης

698 views

Published on

Σύντομη Βιογραφία του Οδυσσέα Ελύτη

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
698
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

οδυσσεας ελυτης

  1. 1. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Ο ποιητής του ΑιγαίουΟ ποιητής του Αιγαίου (Πηγή(Πηγή Wikipedia)Wikipedia)
  2. 2. ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου2 Νοεμβρίου  του  του 19111911 στο  στο ΗράκλειοΗράκλειο της  της ΚρήτηςΚρήτης. Ήταν το. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτητελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά και πέθανεΑλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά και πέθανε στις 18 Μαρτίου 1996.στις 18 Μαρτίου 1996. Λογοτεχνικά ανήκει στη γενιά του ’30.Λογοτεχνικά ανήκει στη γενιά του ’30. Διακρίθηκε το 1960 με το Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο ΠοίησηςΚρατικό Βραβείο Ποίησης  και το 1979 με το και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίαςβραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας,, ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληναςο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.
  3. 3. Από την εποχή που ήταν μαθητής γυμνασίουΑπό την εποχή που ήταν μαθητής γυμνασίου συνεργάστηκε με το περιοδικό «Η διάπλασις τωνσυνεργάστηκε με το περιοδικό «Η διάπλασις των παίδων».παίδων». Την περίοδο που σπούδαζε χημικός ήρθε σεΤην περίοδο που σπούδαζε χημικός ήρθε σε επαφή με το έργο του Καβάφη και του Κάλβουεπαφή με το έργο του Καβάφη και του Κάλβου και ανακάλυψε το έργο του Πωλ Ελυάρ και τωνκαι ανακάλυψε το έργο του Πωλ Ελυάρ και των Γάλλων υπερρεαλιστών.Γάλλων υπερρεαλιστών. Ο Γιώργος Σαραντάρης τον ενθάρρυνε στιςΟ Γιώργος Σαραντάρης τον ενθάρρυνε στις ποιητικές του απόπειρες.ποιητικές του απόπειρες. Τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύθηκαν στοΤα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Νέα Γράμματα το 1935.περιοδικό Νέα Γράμματα το 1935.
  4. 4. Το 1939 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογήΤο 1939 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή «Προσανατολισμοί».«Προσανατολισμοί». Κατά τον πόλεμο του 1940 υπηρέτησε ωςΚατά τον πόλεμο του 1940 υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός και μετατέθηκε στη ζώνη τουανθυπολοχαγός και μετατέθηκε στη ζώνη του πυρός. Την εποχή αυτή συνέγραψε το «Άσμαπυρός. Την εποχή αυτή συνέγραψε το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγόηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας».της Αλβανίας». Μετά τον πόλεμο εγκαθίσταται στο Παρίσι και τοΜετά τον πόλεμο εγκαθίσταται στο Παρίσι και το Λονδίνο.Λονδίνο. Επιστρέφει στην Ελλάδα αλλά ξαναφεύγει εξαιτίαςΕπιστρέφει στην Ελλάδα αλλά ξαναφεύγει εξαιτίας του δικτατορικού καθεστώτος. Επιστρέφειτου δικτατορικού καθεστώτος. Επιστρέφει οριστικά το 1971.οριστικά το 1971.
  5. 5. Το Το 19781978 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Φιλοσοφικής Σχολής του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΑριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ, ενώ το το 19791979 τιμήθηκε με το  τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίαςβραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας . Η αναγγελία της απονομής του βραβείου από τη. Η αναγγελία της απονομής του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία έγινε στις Σουηδική Ακαδημία έγινε στις 18 Οκτωβρίου18 Οκτωβρίου " "για τηνγια την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνικήποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένηπαράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τονδύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία καιαγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότηταδημιουργικότητα«, σύμφωνα με το σκεπτικό της«, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης. Ο Ελύτης παρέστη στην καθιερωμένηαπόφασης. Ο Ελύτης παρέστη στην καθιερωμένη τελετή απονομής του βραβείου στις τελετή απονομής του βραβείου στις 10 Δεκεμβρίου10 Δεκεμβρίου  του  του 19791979, παραλαμβάνοντάς το από τον Βασιλέα, παραλαμβάνοντάς το από τον Βασιλέα Κάρολο Γουστάβο και γνωρίζοντας παγκόσμιαΚάρολο Γουστάβο και γνωρίζοντας παγκόσμια δημοσιότητα.δημοσιότητα.
  6. 6. • Την απονομή του Νόμπελ ακολούθησανΤην απονομή του Νόμπελ ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας,τιμητικές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας, μεταξύ αυτών και η απονομή φόρου τιμής σεμεταξύ αυτών και η απονομή φόρου τιμής σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, ηειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα τουαναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Πανεπιστημίου της ΣορβόνηςΣορβόνης, η ίδρυση έδρας, η ίδρυση έδρας νεοελληνικών σπουδών με τίτλο "Έδρα Ελύτη"νεοελληνικών σπουδών με τίτλο "Έδρα Ελύτη" στο πανεπιστήμιο στο πανεπιστήμιο RutgersRutgers του Νιου Τζέρσεϊ, του Νιου Τζέρσεϊ, καθώς και η απονομή του αργυρούκαθώς και η απονομή του αργυρού μεταλλίου μεταλλίου BensonBenson από τη Βασιλική Φιλολογική από τη Βασιλική Φιλολογική Εταιρεία του Λονδίνου.Εταιρεία του Λονδίνου. • Πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 από ανακοπήΠέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 από ανακοπή καρδιάς στην Αθήνα.καρδιάς στην Αθήνα.

×