Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Készítette:
Földrajzi elhelyezkedése:


A név a latin terra australis incognita
kifejezésből ered, jelentése ’ismeretlen déli
föld’.
...
Turizmus

Ausztrália több szempontból is különleges
kontinens és ország egyben. A legkisebb
területű kontinens, a legalacs...
Szórakozási lehetőségek:


Tevegelés:



Kiváló felfedezési lehetősége az Outback
tájainak az, ahogyan régen a felfedező...
Kakadu Nemzeti Park


Ausztrália északi részén található a Kakadu
Nemzeti Park, melyet teljes egészében 1992ben vettek fe...
Nagy-korallzátony


Cook a világ legnagyobb korallzátony-együttesét fedezte
fel, amely 2000 km hosszan és 300 km szélessé...
Közép-Kelet-Ausztrália
esőerdő-rezervátumai


Közép-Kelet-Ausztrália esőerdő-rezervátumai
(neve angolul 2007 óta Gondwana...
Fraser-sziget


Az Ausztráliához tartozó Fraser-sziget (neve angolul Fraser
Island) a dél-queenslandi partoknál található...
Purnululu Nemzeti Park


A park Nyugat-Ausztrália északkeleti részén található, a tőle délre lévő
Halls Creek közelében. ...
Ayers Rock


Ausztrália sivatagos középső területén, közigazgatásilag az Északi Területen, Alice
Springstől 450 km-rel dé...
Sidney


Ausztrália legnagyobb városa.



Az Economist Intelligence Unit 2013-as rangsora szerint a világ hetedik
legélh...
Melbourne


A város egész évben kínál kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz különböző programokat. Melbourne
Ausztrália művésze...
Élővilág:


A végeláthatatlan síkságokat kenguruk népesítették be, és itt telepedtek le a kisebb
erszényesek: a közönsége...
Köszi a figyelmet!
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ausztralia

640 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ausztralia

 1. 1. Készítette:
 2. 2. Földrajzi elhelyezkedése:  A név a latin terra australis incognita kifejezésből ered, jelentése ’ismeretlen déli föld’.  Ausztrália az Indiai- és a Csendes-óceán határvonalán helyezkedik el. Északon a Timor- és az Arafura-tenger, valamint a Torres-szoros, délen és nyugaton az Indiaióceán, keleten a Korall- és a Tasman-tenger határolja.
 3. 3. Turizmus Ausztrália több szempontból is különleges kontinens és ország egyben. A legkisebb területű kontinens, a legalacsonyabb fekvésű és a legszárazabb területű földrész (Egyharmada sivatag illetve félsivatag). A kontinens a legkülönlegesebb állat- és növényvilággal rendelkezik. (kacsacsőrű emlős, kenguru, koala, eukaliptuszerdők) A küldő országoktól a legtávolabb fekszik. A távoli földrészen viszonylag kevés a turista, a 
 4. 4. Szórakozási lehetőségek:  Tevegelés:  Kiváló felfedezési lehetősége az Outback tájainak az, ahogyan régen a felfedezők is tették: teveháton. Az egynapos kiránduláson eljuthatunk az északi területen lévő Rainbow-völgy ősi szurdokaiba.   Búvárkodás: Ausztrália egyik legszebb nevezetessége a nagy korallzátony Queensland partjainál.
 5. 5. Kakadu Nemzeti Park  Ausztrália északi részén található a Kakadu Nemzeti Park, melyet teljes egészében 1992ben vettek fel a Világörökség listájára. A tengerparton fekvő, trópusi éghajlatú területet mangrove-erdők borítják, ahol találkozik a tengeri és a szárazföldi ökoszisztéma. A nemzeti parkban krokodilok, kenguruk, dingók és kakaduk élnek paradicsomi körülmények között.
 6. 6. Nagy-korallzátony  Cook a világ legnagyobb korallzátony-együttesét fedezte fel, amely 2000 km hosszan és 300 km szélességben terül el az ötödik kontinens előtt. Amit azonban Cook és a kor természetbúvárai még nem tudtak, az a következő: a Nagy-korallzátony, amely kb. 2900 zátony monumentális egyesüléséből jött létre, a lehető legparányibb építőmesterek, milliméteres és centiméteres méretű korallpolipok műve.
 7. 7. Közép-Kelet-Ausztrália esőerdő-rezervátumai  Közép-Kelet-Ausztrália esőerdő-rezervátumai (neve angolul 2007 óta Gondwana Rainforests of Australia elöző nevén Central Eastern Rainforest Reserves) Új-Dél-Wales és Queensland határán fekszenek. Első lépésben 1986-ban Új-Dél-Wales 3600 km²-nyi területe került a Világörökség listájára, majd ezt követte Queensland 592 km²-nyi területe 1994-ben.  Miközben több védett területet ölel fel, ez a helyszín túlnyomóan a Nagy-Vízválasztó-
 8. 8. Fraser-sziget  Az Ausztráliához tartozó Fraser-sziget (neve angolul Fraser Island) a dél-queenslandi partoknál található. A sziget körülbelül 300 km-re van északra Brisbane városától. Az 1840 km²-es területű szigetet a világ legnagyobb homokszigeteként tartják számon. 1992-ben került világörökségi listára.
 9. 9. Purnululu Nemzeti Park  A park Nyugat-Ausztrália északkeleti részén található, a tőle délre lévő Halls Creek közelében. A parktól északra Kununurra város fekszik.  A Purnululu nevet az őslakos kija népcsoport adta a környező homokkő területnek, amely a Bungle Bungle-hegységben helyezkedik el. A hegység teljes terjedelmével a park területén belül fekszik. A hegység legmagasabb kiszögelése 578 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. A terület vízszintes barnás-szürkés csíkozású homokkőkupoláiról híres. A homokkő csíkozását a képződésekor a tengerfenékre lerakódó agyag vasoxid tartalma és sűrűsége okozza. A szürke csíkokat a cianobaktériumok megjelenése okozza.
 10. 10. Ayers Rock  Ausztrália sivatagos középső területén, közigazgatásilag az Északi Területen, Alice Springstől 450 km-rel délnyugatra található nagy, vörös monolit. Ausztrália fehérbőrű lakossága csak halott szív-nek nevezi az Ayers-sziklát, minden megfejthetetlen titokzatosságával együtt inkább turistalátványosságként tekint rá. Ausztrália közepén élő őslakók egy része ma is elzarándokol ide vallási (és más) okokból. Az Uluru egyike a világ legszentebb helyeinek.
 11. 11. Sidney  Ausztrália legnagyobb városa.  Az Economist Intelligence Unit 2013-as rangsora szerint a világ hetedik legélhetőbb városa.  Sydney a központja az ausztrál kereskedelemnek, művészetnek, oktatásnak, kultúrának, divatnak, a zenei, szórakoztató iparnak és a turizmusnak is. A város otthont adott nagy nemzetközi sporteseményeknek, mint például az 1938-as Brit Birodalmi Játékoknak, a 2000-es Nyári Olimpiai Játékoknak és a 2003-as Rögbi Világkupa döntőjének is.  Ez a várost övező dombokon (a mai Port Jackson vagy közismert nevén Sydney Harbour városrésznél) jött létre, ahol a mai Operaház és Harbour Bridge (Kikötői híd) áll. A várost ma nemzeti parkok, számos öböl, folyók, strandok veszik körbe, köztük a híres Bondi Beach.
 12. 12. Melbourne  A város egész évben kínál kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz különböző programokat. Melbourne Ausztrália művészeti központja, itt tartják a Nemzetközi Művészeti fesztivált és a Moombát is. Az állam színházi társulatainak otthona, a 'Victoria Arts Centre, a Melbourne Concert Hallban található. Rendszeresen tartanak szabadtéri előadásokat is a nagyobb kertekben, parkokban, amelyek időpontjait sok esetben a naplemente idejére teszik. A város műsorfüzete az AGE, ami hetente jelenik meg, részletes információval látja el a tájékozódni vágyó olvasót a heti programokból.
 13. 13. Élővilág:  A végeláthatatlan síkságokat kenguruk népesítették be, és itt telepedtek le a kisebb erszényesek: a közönséges vombat és a patkánykenguru is, melyek a talajba vájt alagutakban közlekednek. A leginkább az európai farkasra emlékeztető tasmán tigris a nagyragadozó szerepét töltötte be, a tasmán ördög funkciójának a kontinensünkön honos menyétféléké (nyest, hermelin...) felel meg. Az északi erdők fáit a kuszkuszok, a koalák és az erszényes mókusok népesítenek be.Ausztrália különleges növényei közül ismeretesek az eukaliptuszfajok, amelyek egyes fajtának a leveleit a koalák előszeretettel fogyasztanak, valamint az akácia-félék és a kefevirágok.
 14. 14. Köszi a figyelmet!

×