Advertisement

medialiteracy.pdf

Feb. 28, 2023
Advertisement

More Related Content

Advertisement

medialiteracy.pdf

 1. Független Médiaközpont Médiatudatosság Rövid bevezető a sajtóhoz, a különböző média műfajokhoz, és az álhírek megismeréséhez.
 2. Miért vagyunk itt? ❖ Az utóbbi években rengeteget változott a média ❖ Beköszöntött az internet kora, mostanra megkerülhetetlen ❖ Túl sok információ, mi az ami elér hozzám? ❖ Honnan tudom, hogy igaz-e az információ?
 3. "Az átlagos ember annyira együgyű, hogy csak nyomatékosan kell hangsúlyozni valamit, és ha az állítást gyakran megismételjük, igazságként lesz elfogadva. Minden eszköz helyénvaló, ha eredményt hoz.„ (Joseph Goebbels) "A múltban a cenzúra úgy működött, hogy blokkolta az információ áramlását. A 21. században úgy, Hogy tömegesen ontja az emberekre az irreleváns adatokat.„ (Yuval Noah Harari: HomoDeus) "A bulvár az új cenzúra, nem kell betiltani, csak zajozzuk szét érdektelen, érvénytelen, hiteltelen tartalmakkal. A kereskedelmi tévék és a média pörölykalapáccsal bontják a 2000 éves kultúránkat.„ (Önkényes mérvadó)
 4. Nem új jelenség Történelmi álhírek • Guszev kapitány -> Guszev utca (mai Sas utca) • Illés Béla történelmi alapokat kreált a későbbi szovjet-magyar barátsághoz • „Orosz tisztek Kossuth Lajosért” címmel a soha nem létezett, a '48-as forradalom mellett kiálló és ezért kivégzett orosz cári tisztről, Guszev kapitányról.A cikk és a köré költött mítosz remek példája a tökéletesen kivitelezett álhírnek.
 5. Régen: Bemondta a tévé. És most? Hogyan fogyasztunk tartalmat? Régen kevés elérhető tévécsatorna, központi újságok, ami eljutott az emberekhez, az úgy volt.
 6. Megváltozott fogyasztási sokások Új hozzáállás: Sok csatorna, rengeteg kiadvány, végtelen információ – > A fogyasztó szerkesztői feladata Mi hiteles? Miért gondolom annak? Ellenőrizni tudom-e az állítást?
 7. Az olvasó feladata Honnan tudjuk, mit fogyasszunk? Szerepek: – újságíró: hitelesen tájékoztatást biztosít – olvasó: tájékozott, megválogatja a forrásokat
 8. Mit ellenőrzünk a tartalmaknál? ❖ Tartalmilag: Hír, vélemény, vagy reklám? ❖ Ki a szerző? Beazonosítható? Van impresszum? ❖ Hol jelent meg, mikor? ❖ Milyen forrásokra hivatkozik? ❖ Milyen a közlés minősége? ❖ Milyen a hír környezete? ❖ Milyen az illusztráció?
 9. Megtévesztő címek Szenzációhajhász szalagcímek • Minden médiumban előfordulhatnak • Céljuk: felkelteni a figyelmet • Azonban sokszor csak a cím marad meg • Clickbait - klikkcsapda
 10. Kérdezzünk rá Védekezési taktikák • Mit akar mondani? • Milyen érzéseket akar kelteni bennem? • Milyen korábbi információra építkezik?
 11. Bújtatott reklámok Hiába szabott ki már kettő alkalommal is bírságot a GVH, a magyar influencerek posztjainak jelentős része továbbra sem felel meg a jogszabályi kívánalmaknak és a GVH tárgyban kiadott útmutatójának. Gyakori hibának számít, hogy a véleményvezérek nem a megfelelő helyen és módon tüntetik fel az ellenszolgáltatás jelleget, továbbá nem tudják, hogy nem csak pénzbeli ellentételezés esetén kell feltüntetni a reklám jellegét, hanem akkor is, ha bármilyen ajándékot, ingyenes juttatást kaptak a népszerűsítésért cserébe, vagy a poszt valamiféle barter ügylet eredménye
 12. A FAKE NEWS Az év szava - 2017
 13. 45 demokratikus és 26 autokratikus államban van jelen Az álhírek - Magáncégek is - Kína jár az élen - Jelentős fenyegetést jelent a demokráciára nézve, hogy ily mértékben manipulálják a közösségi oldalakat csak azért, hogy félrevezessék a közvéleményt ma már a dezinformációs kampányt nem lehet egy-egy hacker, aktivista vagy kalandvágyó fiatal számlájára írni, sokkal nagyszabásúbb, kiterjedtebb, államilag finanszírozott internetes akciókról van szó.
 14. Ne higgy a szemednek Képmanipuláció • Manipulált képek mindig is voltak • És mindig is lesznek • De az egyre fejlődő számítógépek miatt mostanra bárki változtathat képeken, úgy, hogy az nem válik rögtön láthatóvá • Sokszor az is baj, hogy olyan képekkel illusztrálnak, amelyeknek nincs feltétlenül köze a cikk mondandójához
 15. Mindenkit mozgat valami Kinek az érdeke? Gyógyszerészeti lapok -> Gyógyszergyártó vállalatok Kormányzati lapok -> Kormány érdekei Liberális sajtó -> liberális olvasók érdekei
 16. Csoportos feladat: Álhírvadász.hu
 17. www.lakmusz.hu https://comment.blog.hu/2018/11/25/mar_a_sajat_anyagait_is_meghami sitja_a_kozteve_hiradoja
 18. Köszönjük a figyelmet!
Advertisement