Els animals

980 views

Published on

Tema 2 de Medi

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
980
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Els animals

 1. 1. Els animals Els animals Tots els animals són éssers vius pluricel·lulars; les seves cèl·lules tenen teixits i aquests formen els òrgans que s’encarreguen de dur a terme les funcions vitals: relacionar-se amb l’entorn, alimentar-se, respirar i reproduir-se. Però entre els diferents animals que habiten la Terra existeixen moltes diferències. Per al seu estudi s’estableix una primera gran classificació en dos grups: vertebrats i invertebrats.
 2. 2. Animals vertebrats Mamífers Aus Rèptils Amfibis Peixos Animals invertebrats Anèl·lids Artròpodes Mol·luscs Cnidaris Equinoderms Gasteròpodes Bivalves Cefalòpodes Insectes Aràcnids Miriàpodes Crustacis
 3. 3. Els animals vertebrats ● Els animals vertebrats tenen un esquelet intern amb columna vertebral. La columna vertebral és l’eix de l’esquelet i està formada per una sèrie de peces articulades anomenades vèrtebres. ● La majoria dels vertebrats tenen l’esquelet format per ossos però hi ha alguna excepció, com per exemple els taurons que tenen cartílags. Els animals vertebrats es classifiquen en cinc grans grups: mamífers, aus, rèptils, amfibis i peixos. ●També és molt important el crani que conté el cervell i el protegeix. ●Gairebé tots els vertebrats tenen extremitats, és a dir, parts que els sobresurten del cos que els permeten moure’s. En alguns animals s’anomenen potes (per caminar), en altres ales (per volar) i en altres aletes (per nedar). ● Els mamífers i les aus tenen temperatura constant. Els altres vertebrats, temperatura variable en funció de l’exterior.
 4. 4. Mamífers Característiques: ● Quan són petits s’alimenten de la llet de la mare. ● Tots els mamífers són vivípars, amb l’excepció de l’ornitorinc. ● Tenen desenvolupament directe, és a dir, es desenvolupen totalment dintre del ventre de la mare. ● Segons el tipus d’alimentació poden ser: herbívors (vaques, cavalls), carnívors (lleons,gats) o omnívors (éssers humans, óssos). ● La majoria té el cos recobert de pèl. Les balenes i els dofins, no. ● Tenen un sistema circulatori tancat doble: Tancat perquè la sang sempre circula per l’interior dels vasos sanguinis; doble perquè la sang passa dues vegades pel cor una per anar als pulmons i l’altra per a anar a la resta del cos. S’anomenen animals de sang calenta perquè la temperatura del cos és constant. ● Majoritàriament viuen en el medi terrestre i tenen quatre potes. D’altres en el medi aquàtic i tenen aletes (foques, dofins, balenes). Alguns són capaços de volar perquè tenen ales (ratpenats). ● Respiren pels pulmons.
 5. 5. Esquelet cartilaginós Esquelet ossi
 6. 6. Aus Característiques: ● Totes les aus són ovípares. Les femelles ponen els ous en nius i fan torns amb el mascle per incubar-los. ● Tenen desenvolupament directe, és a dir, es desenvolupen a l’interior dels ous i quan surten tenen un aspecte molt semblant als adults. ● No tenen dents però tenen un bec. ● Tenen ales. La major part d’aus les utilitzen per volar, però d’altres, per nedar (pingüins) o per mantenir l’equilibri quan corren (estruços). ● Respiren mitjançant pulmons. ● S’alimenten d’insectes, peixos, vertebrats terrestres, fruites i llavors. Segons el tipus d’alimentació poden ser: herbívors (colibrí), carnívors (àguila) i fins i tot alguns omnívors (algunes garses). ● Presenten un sistema circulatori tancat doble. La temperatura del cos és constant, és a dir, no varia en funció de la temperatura de l’ambient exterior. ● Són animals vertebrats amb el seu cos recobert de plomes les quals augmenten molt la superfície del cos i permeten volar.
 7. 7. Rèptils Característiques: ● La majoria són ovípars. ● Tenen desenvolupament directe. ● Gairebé tots tenen el cos allargat i quatre potes (cocodrils i sargantanes), però d’altres no en tenen cap (serps). Es desplacen arrossegant-se, és a dir reptant. ● Respiren mitjançant pulmons. ● Segons el tipus d’alimentació poden ser: alguns carnívors (cocodrils i serps), d’altres omnívors (tortugues terrestres) i fins i tot alguns, herbívors (iguanes marítimes de les illes Galápagos). ● Tots els rèptils presenten un sistema circulatori tancat doble. ● Són animals vertebrats amb el seu cos recobert d’escates dures impermeables que protegeixen el cos de fregades i lesions.
 8. 8. Amfibis Característiques: ● La majoria de les espècies són ovípars. Ous petits i sense closca. ●Tenen desenvolupament indirecte. Dels ous neixen els capgrossos que experimenten una metamorfosi, un conjunt de canvis bruscos durant el creixement fins que es converteixen en adults. ● La forma del cos varia en els diferents grups. ● Tenen respiració cutània (per la pell) i pulmonar (pels pulmons). Tot i així, els capgrossos quan surten de l’ou presenten brànquies enlloc de pulmons i respiren l’oxigen dissolt a l’aigua. ● Fundamentalment són carnívors tot i que en la fase de capgrossos són herbívors. ● Tots els amfibis presenten un sistema circulatori tancat doble. ● Tenen la pell nua i ha d’estar sempre humida pel que necessiten tindre l’aigua sempre a prop. ● En la fase adulta tenen quatre potes. Salamandres i tritons, repten. Granotes i gripaus, salten. Quan són a l’aigua es desplacen nedant.
 9. 9. Peixos Característiques: ● La majoria de les espècies són ovípars. ● Tenen desenvolupament directe i es reprodueixen mitjançant fecundació externa. ● El seu cos té forma de fus; és a dir és més estret en els extrems. ● Tenen respiració branquial. ● Gairebé tots els peixos són carnívors encara que també hi ha algunes espècies herbívores o omnívores. ● Tenen un sistema circulatori tancat senzill, la sang només passa una vegada pel cor en el seu recorregut. ● La seva pell està recoberta d’escates disposades com les teules en una teulada. ● Es desplacen gràcies a les aletes. L’aleta caudal (cua) serveix tant de timó com de propulsió) ● La majoria dels peixos pertany al grup anomenat peixos ossis i presenta uns ossos desenvolupats que formen espines i les brànquies protegides per una estructura anomenada opercle. Hi ha un altre grup peixos cartilaginosos (tauró) format per cartílags i no tenen opercle.
 10. 10. Sistema circulatori i pulmonar dels vertebrats És la captació d’oxigen (de l’atmosfera o de l’aigua) i l’expulsió de diòxid de carboni.La respiració Consisteix en la distribució per totes les cèl·lules del cos de les substàncies nutritives i l’oxigen i la recollida de les substàncies de rebuig per a expulsar-les fora del cos. La circulació
 11. 11. Animals vertebrats Mamífers Humans, vaques, cavalls, lleons, gats, óssos, gossos, cérvols, dofins, balenes, foques, ratpenats, girafes, guineus, goril·les, rata d’aigua, musaranya, cabra hispànica, porc senglar, esquirol... Aus Àguila, colibrí, garsa, pingüí, estruç, flamencs, ànecs i oques, gavines, voltor, pardals, caderneres, mussols... Rèptils Cocodrils, tortugues terrestres, iguanes marines, sargantanes, llangardaixos, serps, colobra d’aigua, tortuga d’estany Amfibis Salamandres, tritons, gripaus, granotes, granota verda Peixos Taurons, Carpa, anguila, angula, truita de riu, llobarro. orada
 12. 12. Els animals invertebrats ● Els animals invertebrats són els que no tenen columna vertebral. Són els animals més abundants en el nostre planeta Terra. ● Presenten desenvolupament indirecte. Això significa que les cries tenen un aspecte molt diferent del dels adults. Els animals invertebrats es classifiquen en: Anèl·lids, Artròpodes, Mol·luscs, Cnidaris i Equinoderms. ● Són ovípars. ● Tenen un sistema de circulació obert. És a dir, un vas obert que bomba la sang fins als òrgans.
 13. 13. Anèl·lids Característiques: ● El seu cos sol ser allargat, molt tou i està format per anells. ● No tenen esquelet extern de cap tipus. ● S’alimenten principalment de les substàncies nutritives que extreuen del medi en què viuen: l’aigua (sangonera) o de la terra humida (cuc de terra). ● La respiració pot ser cutània (cuc) o branquial (nereis). ● Tenen un sistema circulatori obert format per un vas sanguini que bomba la sang perquè surti cap als òrgans. ● No tenen potes. Es desplacen mitjançant moviments d’estirament i contracció del seu cos.
 14. 14. Artròpodes Característiques: ● Tenen un esquelet extern i potes articulades. ● Poden ser herbívors, carnívors i omnívors. ● Es distingeixen quatre grans grups: El seu cos es divideix en cefalotòrax i abdomen. Tenen vuit potes. Són carnívors. Aranyes, paparres i escorpins. ● Tenen un sistema de circulació obert Insectes El seu cos es divideix en cap, cos i abdomen. Tenen sis potes i molts presenten ales. Papallones, llagostes, mosques, escarabats, formigues. Aràcnids Miriàpodes Crustacis El seu cos es divideix en cap i abdomen. L’abdomen és allargat i està dividit en molts segments. Els centpeus tenen un parell de potes en cada segment i els milpeus dos parells. El seu cos es divideix en cefalotòrax i abdomen. La majoria té cinc parells de potes. Llagostes, crancs, peus de cabra i gambes. Majoritàriament terrestres i respiren per tràquees. Són animals aquàtics i respiren per brànquies.
 15. 15. Mol·luscs Característiques: ● Són animals amb el cos tou. En moltes ocasions tenen una closca resistent que els protegeix. ● La majoria són aquàtics tot i que hi ha alguns que viuen en terra ferma. ● Es divideixen en tres grans grups: Tenen la closca enrotllada en espiral i es desplacen sobre la superfície ventral del seu cos (massa musculosa) o peu. La majoria són herbívors. Cargols aquàtics i els terrestres i els llimacs. ● Gairebé tots presenten un circulació oberta i respiració branquial. Gasteròpodes Bivalves Cefalòpodes Tenen una closca formada per dues valves. S’alimenten de partícules nutritives presents en l’aigua. Solen estar immòbils. Viuen enterrats en el fons de l’aigua (cloïsses i ostres) o enganxats en roques (musclos). Tenen closca interna. Calamars, sípies i pops. Són carnívors i tenen tentacles amb ventoses per capturar les seves preses.
 16. 16. Cnidaris Característiques: ● Són animals molt senzills i amb el cos tou. A aquest grup pertanyen les meduses, que tenen forma de paraigua, el corall i les anemones amb forma de sac. ● La boca d’aquests animals està envoltada de tentacles recoberts de cèl·lules urticants que paralitzen les preses. ● Poden tenir reproducció sexual mitjançant ous o reproducció asexual a través d’unes protuberàncies que creixen i donen lloc a nous animals. ● Tenen un sistema circulatori obert i respiració cutània. ● Són tots aquàtics. Les meduses neden mitjançant contraccions i les anemones romanen fixes. ● El seu cos té una simetria radial, com la d’una roda o una flor.
 17. 17. Simetria radial Simetria bilateral
 18. 18. Equinoderms Característiques: ● Tenen un esquelet extern. Alguns, com l’eriçó de mar, han desenvolupat, a més, pues. ● Viuen en el fons del mar i poden ser carnívors menjant ostres, cargols... (estrella de mar) o herbívors menjant algues (eriçó de mar). ● Poden tenir reproducció sexual o asexual. ● Presenten un sistema circulatori obert . ● Es desplacen amb peus ambulacrals acabats amb ventoses. ● La respiració es cutània. ● El seu cos té una simetria radial, com la d’una roda o una flor.
 19. 19. Animals invertebrats Anèl·lids Sangonera Cuc de terra Artròpodes Mosques, formigues, papallones (també en la fase de larves, com el cuc de seda), llagostes, escarabats, abelles… (Insectes) Aranyes, paparres, escorpins (Aràcnids) Centpeus, milpeus (Miriàpodes) Llagostes, crancs, peus de cabra, gambes (Crustacis) Mol·luscs Cargols, llimacs (gasteròpodes) Musclos, cloïsses, ostres (bivalves) Calamars, sípies, pops (cefalòpodes) Esponges Cnidaris Anemones de mar Coralls Meduses Equinoderms Estrella de mar Eriçó de mar

×