Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Στάσεις εκπαιδευτικών σχετικά με τη χρήση κινητών στα σχολεία

79 views

Published on

Απόψεις των εκπαιδευτικών Β’θμιας Εκπ/σης για τη χρήση φορητών συσκευών στα σχολεία ως εργαλείων μάθησης: Ισχύουσα νομοθεσία, όρια, εκπαιδευτικοί σκοποί. Η περίπτωση των Σχολείων της πόλης της Καβάλας

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Στάσεις εκπαιδευτικών σχετικά με τη χρήση κινητών στα σχολεία

  1. 1. ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Β’θμιας ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΟΡΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ Ισχύουσα νομοθεσία, όρια, εκπαιδευτικοί σκοποί. Η περίπτωση των σχολείων της πόλης της Καβάλας. Μανόλης Κουσλόγλου Φυσικός, MSc 3ο Γυμνάσιο Καβάλας Μαρίνα Σύρπη Επίκουρος Καθηγήτρια Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης
  2. 2. Page 2 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας ΛΟΓΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ • Οι λύσεις στην περιοχή των μικρών φορητών υπολογιστικών συσκευών έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Ωστόσο η ένταξή τους στην τάξη αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό από τους εκπαιδευτικούς, καθώς αυτές θεωρούνται αιτίες σοβαρών προβλημάτων κατά την λειτουργία του σχολείου. • Και ενώ οι απόψεις των εκπαιδευτικών αποτελούν έναν εξαιρετικά κρίσιμο παράγοντα για την εφαρμογή ή μη αντίστοιχων καινοτομιών (Thomas et al. 2013; Beck et al. 2000), υπάρχουν διεθνώς ανεπαρκείς μελέτες (Thomas et al. 2014) και έλλειψη σχετικών και αξιόπιστων ερευνών που εξετάζουν τους ισχυρισμούς αυτούς (Baran, 2014). ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  3. 3. Page 3 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ • Η Υ.Α. 132328/Γ2/07-12-2006, που απαγορεύει ρητά την κατοχή κινητού τηλεφώνου από μαθητές στα σχολεία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται μαθητής να φέρει κινητό στην τσάντα του και απενεργοποιημένο • Η Υ.Α. 100553/Γ2/04-09-2012, που επιπλέον απαγορεύει και όλες τις παρόμοιες συσκευές καταγραφής εικόνας και ήχου, όπως κάμερες. • Η Εγκύκλιος 137003/Δ1/25-08-2016 του ΥΠΠΕΘ, που διατηρεί την απαγόρευση, αλλά επιτρέπει τη χρήση φορητών ψηφιακών συσκευών που ανήκουν στα Σχολεία ή στον εκπαιδευτικό, για διδακτικούς σκοπούς της Α’θμιας Εκπ/σης. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  4. 4. Page 4 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ • Για να ενταχθεί η νέα αυτή τεχνολογία στη διδασκαλία θα πρέπει να προσαρμοστούν αντίστοιχα και οι μαθησιακές προσεγγίσεις, να καταρτισθούν οι εκπαιδευτικοί στις ΤΠΕ, να διαμορφωθούν ανάλογα τα ωρολόγια προγράμματα, ενώ κρίνεται απαραίτητη η συνεχής ανατροφοδότηση (Hattie, 2013). • Τα εμπόδια της ένταξής τους δύο ειδών: 1ης Τάξης (εξωτερικά) και 2ης Τάξης (εσωτερικά). (Ertmer, 1995) • Ενδεικτικοί λόγοι αποφυγής ένταξή τους στην διδακτική διαδικασία: Διαταραχές στη μάθηση, εξάρτηση, απόσπαση προσοχής, εξαπάτηση, κυβερνοεκφοβισμός, παρενόχληση, μείωση ακαδημαϊκής απόδοσης. • Ωστόσο, φαίνεται ότι τα εμπόδια 2ης Τάξης (στάσεις, πεποιθήσεις, γνώσεις, δεξιότητες) είναι αυτά που αποτρέπουν τους εκπαιδευτικούς (Ertmer, 2015) ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  5. 5. Page 5 ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Σκοπός της έρευνας είναι η καταγραφή και διερεύνηση των απόψεων Ελλήνων εκπαιδευτικών σε σχέση: α) Με την ισχύουσα νομοθεσία που απαγορεύει τη χρήση φορητών συσκευών εντός και εκτός της τάξης β) Την ένταξη των φορητών συσκευών στην τάξη ως εργαλεία μάθησης Ειδικότερα ερευνητικά ερωτήματα: Είναι διαφορετική η «εικόνα» που καταγράφεται για τη χρήση κινητών ανάμεσα στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου; Συνδέεται η πρόθεση ένταξης των φορητών συσκευών στην τάξη από την ηλικία, τον τύπο σχολείου ή τα έτη υπηρεσίας; 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας
  6. 6. Page 6 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Εντοπισμός του Ερευνητικού Προβλήματος Ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας Στοχοθεσία & Επιλογή είδους Έρευνας Δημιουργία & Πιλοτική Εφαρμογή Ερωτηματολογίου Διενέργεια Δημοσκόπησης Επεξεργασία Δεδομένων 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας
  7. 7. Page 7 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΟΣ: Ποσοτική – Πρωτογενής Έρευνα με τη χρήση δομημένου Ερωτηματολογίου ΔΕΙΓΜΑ: 120 εκπαιδευτικοί από 3 Γυμνάσια και 2 Λύκεια του Ν. Καβάλας (40% Πληθυσμού - Δειγματοληψία με πιθανότητα) ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ: 5/12/2017 – 15/12/2017 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: SPSS 19.0 for Windows & Microsoft Excel 2010 ΕΛΕΓΧΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Χρήση του ελέγχου Χ2, σε επίπεδο σημαντικότητας α = 0.05 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας
  8. 8. Page 8 Αποτελέσματα Έρευνας Τα δημογραφικά στοιχεία 85ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας
  9. 9. Τύπος σχολικής μονάδας 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας Γυμνάσιο 55% Λύκειο 45% Statistics Τύπος Σχολικής Μονάδας N Valid 120 Missing 0 Frequency Valid Γυμνάσιο 66 Λύκειο 54 Total 120 Ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς να σημειώσουν τον τύπο σχολικής μονάδας που διδάσκουν τις περισσότερες ώρες. 9
  10. 10. Ηλικία 3,33% 8,33% 30,00% 55,00% 3,33% 25 - 30 31 - 40 41 - 50 51 - 60 > 60 Statistics Ηλικία N Valid 120 Missing 0 Frequency Valid 25 - 30 4 31 - 40 10 41 - 50 36 51 - 60 66 > 60 4 Total 120 Μόλις το 11,67% των καθηγητών που υπηρετούν στην πόλη της Καβάλας εκτιμάται ότι έχουν ηλικία μικρότερητων 40 ετών, ενώ 58,33% είναι άνω ων 50 ετών. Καταγράφεται ένας «γερασμένος» πληθυσμός καθηγητών. 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας 10
  11. 11. Έτη Υπηρεσίας 15,00% 23,33% 53,33% 8,33% 1 - 10 11 - 20 21 - 30 >30 Εκτιμάται ότι το 61,67% έχουν υπηρεσία άνω των 20 ετών. Πόσο «στενές» μπορεί να είναι οι σχέσεις τους με τις εξελίξεις και τις σύγχρονες τάσεις για τη χρήση φορητών συσκευών στη διδασκαλία; 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας Statistics Έτη υπηρεσίας N Valid 120 Missing 0 Frequency Valid 1 - 10 18 11 - 20 28 21 - 30 64 >30 10 Total 120 11
  12. 12. Page 12 Αποτελέσματα Έρευνας Εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας 125ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας
  13. 13. Βαθμός συμφωνίας με την ισχύουσα νομοθεσία Συμφωνώ απόλυτα 1,67% Συμφωνώ 56,67% Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ 28,33% Διαφωνώ 10,00% Διαφωνώ απόλυτα 3,33% Frequency Valid Συμφωνώ απόλυτα 2 Συμφωνώ 68 Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ 34 Διαφωνώ 12 Διαφωνώ απόλυτα 4 Total 120 Φαίνεται να υπάρχει αποδοχή της ισχύουσας νομοθεσίας η οποία απαγορεύει ρητά την κατοχή και χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές στα σχολεία. 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας Statistics Συμφωνία με την ισχύουσα Νομοθεσία N Valid 120 Missing 0 13
  14. 14. Χρήση κινητών στα διαλείμματα Total Όλοι Πολλοί Αρκετοί Ελάχιστοι Γυμνάσιο /Λύκειο Γυμνάσιο Count 0 30 26 10 66 % within Γυμνάσιο/Λύκειο 0,00% 45,50% 39,40% 15,20% 100,00% Λύκειο Count 14 34 4 2 54 % within Γυμνάσιο/Λύκειο 25,90% 63,00% 7,40% 3,70% 100,00% Total Count 14 64 30 12 120 % within Γυμνάσιο/Λύκειο 11,70% 53,30% 25,00% 10,00% 100,00% Πόσοι μαθητές πιστεύετε ότι κάνουν χρήση των κινητών τους στα διαλείμματα; 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας 25,90% 45,50% 63,00% 39,40% 7,40%15,20% 3,70% Γυμνάσιο Λύκειο Ελάχιστοι Αρκετοί Πολλοί Όλοι Στο σύνολο των ερωτηθέντων, μόνον το 10% απάντησε ότι είναι ελάχιστοι οι μαθητές που δεν χρησιμοποιούν τα κινητά τους στα διαλείμματα. Οι απαντήσεις διαφοροποιούνται σημαντικά για τους δύο τύπους σχολείων. [Chi-Square Tests (p = 0.000)] 11,70% 53,30% 25,00% 10,00% Όλοι Πολλοί Αρκετοί Ελάχιστοι Όλοι Πολλοί Αρκετοί Ελάχιστοι 14
  15. 15. Πόσοι μαθητές πιστεύετε ότι προσπαθούν να κάνουν χρήση των κινητών τους την ώρα του μαθήματος; 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 30% απάντησε ότι πολλοί ή και όλοι από μαθητές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Οι απαντήσεις διαφοροποιούνται σημαντικά για τους δύο τύπους σχολείων. [Chi-Square Tests (p = 0.000)] Χρήση κινητών την ώρα του μαθήματος Total Όλοι Πολλοί Αρκετοί Ελάχιστοι Γυμνάσιο /Λύκειο Γυμνάσιο Count 2 6 20 38 66 % within Γυμνάσιο/ Λύκειο 3,00% 9,10% 30,30% 57,60% 100,00% Λύκειο Count 5 23 16 10 54 % within Γυμνάσιο/ Λύκειο 9,30% 42,60% 29,60% 18,50% 100,00% Total Count 7 29 36 48 120 % within Γυμνάσιο/ Λύκειο 5,80% 24,20% 30,00% 40,00% 100,00% 3,00% 9,30% 9,10% 42,60% 30,30% 29,60% 57,60% 18,50% Γυμνάσιο Λύκειο Ελάχιστοι Αρκετοί Πολλοί Όλοι 5,80% 24,20% 30,00% 40,00% Όλοι Πολλοί Αρκετοί Ελάχιστοι 15
  16. 16. Πόσοι μαθητές πιστεύετε ότι προσπαθούν να κάνουν χρήση των κινητών τους την ώρα των διαγωνισμάτων; 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας Στο σύνολο των ερωτηθέντων, 38,30% απάντησε ότι αρκετοί, πολλοί ή και όλοι από μαθητές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους κατά την ώρα των διαγωνισμάτων. Οι απαντήσεις διαφοροποιούνται σημαντικά για τους δύο τύπους σχολείων. [Chi-Square Tests (p = 0.000)] Χρήση κινητών την ώρα του διαγωνίσματος TotalΌλοι Πολλοί Αρκετοί Ελάχιστοι Κανείς Γυμνάσιο/ Λύκειο Γυμνάσιο Count 0 0 12 48 6 66 % within Γυμνάσιο/Λύκειο 0,00% 0,00% 18,20% 72,70% 9,10% 100,00% Λύκειο Count 4 12 18 18 2 54 % within Γυμνάσιο/Λύκειο 7,40% 22,20% 33,30% 33,30% 3,70% 100,00% Total Count 4 12 30 66 8 120 % within Γυμνάσιο/Λύκειο 3,30% 10,00% 25,00% 55,00% 6,70% 100,00% 7,40% 22,20% 18,20% 33,30% 72,70% 33,30% 9,10% 3,70% Γυμνάσιο Λύκειο Κανείς Ελάχιστοι Αρκετοί Πολλοί Όλοι 3,30% 10,00% 25,00% 55,00% 6,70% Όλοι Πολλοί Αρκετοί Ελάχιστοι Κανείς 16
  17. 17. Αποτελεσματικότητα της ισχύουσας νομοθεσίας 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας Στο σύνολο των ερωτηθέντων, μόλις το 11,70% απάντησε η ισχύουσα νομοθεσία είναι αρκετά αποτελεσματική. Θα πρέπει, επομένως, να αναζητηθούν οι λόγοι – δυσκολίες που καθιστούν τη νομοθεσία αναποτελεσματική. Οι απαντήσεις διαφοροποιούνται σημαντικά για τους δύο τύπους σχολείων. [Chi-Square Tests (p = 0.000)] 18,20% 3,70% 66,70% 51,90% 15,20% 44,40% Γυμνάσιο Λύκειο Καθόλου αποτελεσματική Λίγο αποτελεσματική Αρκετά αποτελεσματική 11,70% 60,00% 28,30% Αρκετά αποτελεσματική Λίγο αποτελεσματική Καθόλου αποτελεσματική Αποτελεσματικότητα ισχύουσας Νομοθεσίας Total Αρκετά αποτελεσματική Λίγο αποτελεσματική Καθόλου αποτελεσματική Γυμνάσιο/ Λύκειο Γυμνάσιο Count 12 44 10 66 % within Γυμνάσιο/Λύκειο 18,20% 66,70% 15,20% 100,00% Λύκειο Count 2 28 24 54 % within Γυμνάσιο/Λύκειο 3,70% 51,90% 44,40% 100,00% Total Count 14 72 34 120 % within Γυμνάσιο/Λύκειο 11,70% 60,00% 28,30% 100,00% 17
  18. 18. Page 18 Αποτελέσματα Έρευνας Χρήση φορητών συσκευών στα σχολεία 185ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας
  19. 19. Συμφωνείτε με την πλήρη απελευθέρωση της χρήσης των κινητών στα σχολεία; 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 58,40% «διαφωνεί» ή «διαφωνεί απόλυτα» με την πλήρη απελευθέρωση των κινητών στα σχολεία. Οι απαντήσεις διαφοροποιούνται σημαντικά για τους δύο τύπους σχολείων. [Chi-Square Tests (p = 0.021)] Πλήρης απελευθέρωση χρήσης κινητών TotalΣυμφωνώ απόλυτα Συμφωνώ Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ Διαφωνώ Διαφωνώ απόλυτα Γυμνάσιο /Λύκειο Γυμνάσιο Count 4 4 14 28 16 66 % within Γυμνάσιο /Λύκειο 6,10% 6,10% 21,20% 42,40% 24,20% 100,00% Λύκειο Count 4 12 12 10 16 54 % within Γυμνάσιο /Λύκειο 7,40% 22,20% 22,20% 18,50% 29,60% 100,00% Total Count 8 16 26 38 32 120 % within Γυμνάσιο /Λύκειο 6,70% 13,30% 21,70% 31,70% 26,70% 100,00% 6,10% 7,40% 6,10% 22,20% 21,20% 22,20% 42,40% 18,50% 24,20% 29,60% Γυμνάσιο Λύκειο Διαφωνώ απόλυτα Διαφωνώ Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ Συμφωνώ Συμφωνώ απόλυτα 6,70% 13,30% 21,70% 31,70% 26,70% Συμφωνώ απόλυτα Συμφωνώ Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ Διαφωνώ Διαφωνώ απόλυτα 19
  20. 20. Συμφωνείτε με τη χρήση κινητών ή tablets αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς; Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων φαίνεται ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αποδέχεται τη χρήση των κινητών για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς το 81,6% απάντησε ότι «συμφωνεί» ή «συμφωνεί απόλυτα» με αυτό το ενδεχόμενο, ενώ μόλις τι 15% εξέφρασε τη διαφωνία του. Δεν διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά για τους δύο τύπους των σχολείων. 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας Frequency Valid Συμφωνώ απόλυτα 34 Συμφωνώ 64 Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ 4 Διαφωνώ 16 Διαφωνώ απόλυτα 2 Total 120 Statistics Χρήσ για εκπαιδευτικούς κοπούς N Valid 120 Missing 0 Συμφωνώ απόλυτα 28% Συμφωνώ 54% Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ 3% Διαφωνώ 13% Διαφωνώ απόλυτα 2% 20
  21. 21. Έτυχε να χρησιμοποιήσετε κινητά ή tablets στο μάθημά σας επειδή θεωρήσατε ότι θα υποστήριζαν τη διδασκαλία; 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 61,7% απάντησε ότι σπάνια ή και ποτέ έκανε χρήση tablets ή κινητών στη διδασκαλία Οι απαντήσεις διαφοροποιούνται σημαντικά ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες. [Chi-Square Tests (p = 0.001)] Οι καθηγητές με ηλικία άνω των 50 ετών, που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των διδασκόντων, πολύ λίγες φορές δοκίμασαν χρήση φορητών συσκευών στο μάθημά τους. Ηλικία * Τωρινή χρήση στη διδασκαλία από εκπαιδευτικούς Crosstabulation Τωρινή χρήση στη διδασκαλία από εκπαιδευτικούς TotalΠολύ συχνά/μερικές φορές Σπάνια/Ποτέ Ηλικία 25-30 Count 4 0 4 % within Ηλικία 100,0% ,0% 100,0% 31-40 Count 8 2 10 % within Ηλικία 80,0% 20,0% 100,0% 41-50 Count 14 22 36 % within Ηλικία 38,9% 61,1% 100,0% 51-60 Count 20 46 66 % within Ηλικία 30,3% 69,7% 100,0% 60+ Count 0 4 4 % within Ηλικία ,0% 100,0% 100,0% Total Count 46 74 120 % within Ηλικία 38,3% 61,7% 100,0% 100,0% 80,0% 80,0% 30,3% 20,0% 20,0% 69,7% 100,0% 25-30 31-40 41-50 51-60 60+ Σπάνια/Ποτέ Πολύ συχνά/μερικές φορές 21 38,3% 61,7% Πολύ συχνά/μερικές φορές Σπάνια/Ποτέ
  22. 22. Θα προσπαθούσατε να εντάξετε τη χρήση κινητών ή tablets στο μάθημά σας αν το επέτρεπε ο νόμος και είχατε επιμορφωθεί σχετικά; Το 73,3% των ερωτηθέντων δείχνει διατεθειμένο να εντάξει τα κινητά στη μαθησιακή διαδικασία, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψει ο νόμος, αλλά και ότι θα υπάρξει επιμόρφωση ως προς τη χρήση τους. Δεν διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες. Το εύρημα αυτό, αν και καταγράφει μόνο υποθετικές προθέσεις, δείχνει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος ως προς την καλλιέργεια της ένταξης φορητών συσκευών στη μαθησιακή διαδικασία. 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας Statistics Μελλοντική χρήση N Valid 120 Missing 0 Μελλοντική χρήση Frequency Valid Σίγουρα 52 Πιθανώς 36 Μπορεί ναι, μπορεί και όχι 10 Μάλλον όχι 12 Σίγουρα όχι 10 Total 120 Σίγουρα 43,33% Πιθανώς 30,00% Μπορεί ναι, μπορεί και όχι 8,33% Μάλλον όχι 10,00% Σίγουρα όχι 8,33% 22
  23. 23. Πιστεύετε ότι η διδασκαλία με τη χρήση ταμπλετών ή κινητών θα προκαλούσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς μαθητών για το μάθημα; Η πλειοψηφία των ερωτώμενων (71,67%) θεωρεί πιθανή ή βέβαιη την αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών για το μάθημα, σε αντίθεση με ένα μικρό ποσοστό (10%) που θεωρεί ότι τα κινητά δεν θα επηρεάσουν θετικά στον τομέα αυτό. Από την περαιτέρω επεξεργασία των αποτελεσμάτων που πραγματοποιήθηκε, δεν προέκυψε διαφορά απόψεων μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, των ομάδων ετών υπηρεσίας, και των τύπων σχολείου. 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας Statistics Αύξηση ενδιαφέροντος μαθητών με τη χρήση κινητών N Valid 120 Missing 0 Αύξηση ενδιαφέροντος μαθητών με τη χρήση κινητών Frequency Valid Σίγουρα 44 Πιθανώς 42 Μπορεί ναι, μπορεί και όχι 22 Μάλλον όχι 10 Σίγουρα όχι 2 Total 120 Σίγουρα 36,67% Πιθανώς 35,00% Μπορεί ναι, μπορεί και όχι 18,33% Μάλλον όχι 8,33% Σίγουρα όχι 1,67% 23
  24. 24. Page 24 Συμπεράσματα και προτάσεις 245ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας
  25. 25. Page 25 ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Ηλικιακό χάσμα μεταξύ «ψηφιακά ιθαγενών» & «ψηφιακά μεταναστών», που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη χάραξη ενός κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΛΛΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ποιοί οι λόγοι ατής της αναντιστοιχίας; ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ. Ποιοί οι λόγοι της διαφοροποίησης; ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. Ωστόσο, ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΑΞΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, μετά από κατάλληλη επιμόρφωση. 25 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας
  26. 26. Page 26 ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ. ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ 26 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ Προαπαιτούμενο για την χάραξη μιας επιτυχημένης πολιτικής είναι η εμπλοκή όλων των πολιτών που επηρεάζονται από αυτήν.
  27. 27. Ευχαριστούμε Για την προσοχή σας Μανόλης Κουσλόγλου Φυσικός, MSc 3ο Γυμνάσιο Καβάλας Μαρίνα Σύρπη Επίκουρος Καθηγήτρια Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης

×