Beroerte

895 views

Published on

Een beroerte wordt ook wel een CVA genoemd, ofwel een Cerebro Vasculair Accident. Dit kan zowel een bloeding in de hersenen als een herseninfarct (bijvoorbeeld door een bloedprop) betekenen.
Een veelgebruikte term is ook TIA, ofwel een Transient Ischemisch Attack. Deze term betekent per definitie dat de symptomen binnen 24 uur verdwenen zijn en is altijd een infarct.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
895
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Beroerte

  1. 1. Beroerte Wat is het en wat kunt u verwachten? patiënteninformatie
  2. 2. 2
  3. 3. 3 Een beroerte wordt ook wel een CVA genoemd, ofwel een Cerebro Vasculair Accident. Dit kan zowel een bloeding in de hersenen als een herseninfarct (bijvoorbeeld door een bloedprop) betekenen. Een veelgebruikte term is ook TIA, ofwel een Transient Ischemisch Attack. Deze term betekent per definitie dat de symptomen binnen 24 uur verdwenen zijn en is altijd een infarct. Symptomen Een beroerte kan zich verschillend voordoen, afhankelijk van het deel van de hersenen dat beschadigd is. De meest voorkomende symptomen zijn: Verlamming en/of gevoelsverlies in één of beide ledematen aan één• kant van het lichaam, al of niet met een scheve mond. Tintelingen.• Spraakstoornissen.• Begripsstoornissen.• Op de spoedeisende hulp U bent opgevangen op de spoedeisende hulp. Hier is bloed afgenomen en er is een hartfilmpje (E.C.G.) gemaakt. Mogelijk is er op de röntgenafdeling ook een scan van de hersenen gemaakt om vast te stellen of het een infarct of een bloeding is. Op de afdeling Allereerst bent u op de stroke unit opgenomen. Hier zult u met regelmaat worden gecontroleerd en geobserveerd. Na enkele dagen Beroerte Wat is het en wat kunt u verwachten?
  4. 4. 4 zijn er geen intensieve controles meer nodig en zult u worden verhuisd naar een andere kamer. Over het algemeen worden er nog aanvullende onderzoeken afgesproken. Deze vinden plaats om mogelijke oorzaken op te sporen en om een eventuele beroerte in de toekomst te voorkomen. Risicofactoren: Roken: hiermee dient te worden gestopt.• Hoge bloeddruk: dient zo mogelijk te worden behandeld.• Hoog cholesterol: dient zo mogelijk te worden behandeld.• Gebruik van de anticonceptiepil: hiermee dient te worden gestopt.• Hartritmestoornissen: deze dienen zo mogelijk te worden• behandeld. Een echte behandeling van een beroerte is er niet. Er kan alleen getracht worden te voorkomen dat het nogmaals gebeurt. Bij een beroerte ten gevolge van een infarct (bloedprop) zal daarom bij
  5. 5. 5 opname gestart worden met bloedverdunners. Bij een beroerte ten gevolge van een bloeding is dit niet aan de orde. Het herstel van de symptomen van een beroerte is niet te voorspellen en dient bij iedere patiënt te worden afgewacht. Ter ondersteuning van het herstel worden eventueel op de afdeling nog enkele disciplines ingeschakeld zoals: Fysiotherapie• : er zal gekeken worden welke oefeningen binnen uw mogelijkheden liggen. Logopedie• : dit is belangrijk als u last heeft van spraakstoornissen en/of slikstoornissen. Er zal dan geoefend worden met praten en er wordt gekeken hoe het met uw begrip is gesteld. Verder zal erop toegekeken worden dat u veilig kunt slikken en daar zal het dieet op worden aangepast. Ergotherapie• : hier wordt uw begrip onderzocht en in hoeverre u zelf in staat bent dagelijkse handelingen uit te voeren. Complicaties Na een beroerte kunnen zich soms complicaties voordoen. Deze kunnen een gevolg zijn van de beroerte of van uw algemene conditie. Enkele mogelijke complicaties zijn: Longontsteking• : een bekende oorzaak hiervan is het zich verslikken. De logopedist en de verpleegkundige zien erop toe dat het slikken veilig gebeurt, het is dus heel belangrijk dat niemand u iets te drinken of te eten geeft zonder dat dit is overlegd met de verpleging. Infecties• Hart- en/of longproblemen•
  6. 6. 6 Gedragsveranderingen• Emotionele veranderingen• De toekomst Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis wordt ook aan uw toekomst gedacht. De invulling hiervan is voor het grootste deel afhankelijk van het herstel van de symptomen. Vaak is het noodzakelijk dat u na opname onder medisch toezicht revalideert. Dit is mogelijk in het revalidatiecentrum Rijndam. Ook kan het zijn dat u wordt opgenomen in een verpleeghuis voor een periode van revalidatie. Dit wordt beoordeeld door de revalidatiearts.
  7. 7. 7 Als de symptomen minder ernstig zijn of voor een groot deel of volledig zijn hersteld, kunt u naar huis. Soms is het nodig dat er extra hulp wordt geregeld. Als u het ziekenhuis verlaat zal er een controle-afspraak worden gemaakt bij de neuroloog, eventueel gekoppeld aan het nazorgspreekuur. Vragen Tijdens de opname wordt er met u en uw familie een gesprek met de zaalarts geregeld. Hierin wordt de diagnose en eventuele revalidatie besproken. Voor vragen over de verpleging kunt u terecht bij de verpleegkundige. Het telefoonnummer van de afdeling neurologie is: 010 - 291 13 38. Voor vragen over het verpleeghuis of hulp thuis kunt u terecht bij de stroke nurse. Deze is te bereiken onder telefoon: 010 - 291 24 21.
  8. 8. Maasstad Ziekenhuis Postbus 9100, 3007 AC Rotterdam Telefoon 010 - 291 19 11 www.maasstadziekenhuis.nl Locatie Zuider Groene Hilledijk 315, 3075 EA Rotterdam Locatie Clara Olympiaweg 350, 3078 HT Rotterdam mzp2202 juni 2008

×