Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Kokeiluraha: Kokeilukortti

662 views

Published on

Kuvaus Kokeilujen maaseutu -hankkeessa toteutetusta kokeilusta.

 • Kiitos kommentista. Tärkeitä ja isoja asioita, joita pyrimme osin tämän Kokeiluraha-kokeilunkin kautta viemään eteenpäin.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Kokeiluraha yrityksille - joo, ihan OK, mutta....

  Yhteiskunta kyllä kannustaa kokeilemaan ja aloittamaan yrityksiä, usein melkoisella hypetyksellä! Usein kuitenkin käy niin, että kun käynnistetty yritys (syystä tai toisesta) epäonnistuu, jätetään/jää tämä onneton yrittäjä lähes täysin heitteille, ilman minkäänlaista tukea. Tässä vaiheessa myös yrittäjien tukiverkostojen tuki (yrittäjäjärjestöt, verottaja, työvoimahallinto, työttömyyskassa, ent. yhteistyökumppanit, jne...) häviää kuin salamaniskusta taivaan tuuliin. Yrittämisen kuolinhetken lähestyessä yhteistyötahoista entiset yhteistyötahot näyttäytyvät pikemminkin omia resurssejaan ja sääntöjään vahtivana hyeenalaumana, kuin yrittäjää tukevana yhteistyöverkostona. Tämä luo epäonniselle yrittäjälle hyvin vaikean ja tuskallisen kokonaisuuden ja kokemuksen, jonka kohtaamista en missään yrittäjäkoulutuksissa-/valmennuksissa ole kuullut opetettavan. Usein käykin niin, että pieni yritys on pakotettu lopettamaan toimintansa jo alkumetreillä, vaikka osaavan tuen myötä tulevaisuus olisi voinut olla myös aivan toisenlainen.

  Edellä kuvatunlaisen polun läpikäyneenä entisenä yrittäjänä kunnastaisin:
  1) Selkeyttämään ja synkronoimaan yrittäjille tärkeiden sidosryhmien (lueteltu yllä) välistä toimintaa yrittämisen edellytyksiä tukeviksi (eikä päinvastoin!)
  2) Kehittämään yritystä aloitteleville turvallisempia kokeiluasetelmia (jopa ennen varsinaisen yritystoiminnan aloittamista?) niin, että ne eivät tämän kokeilujakson mahdollisesti epäonnistuessa (esim. noin 1 vuosi) putoisi kokonaan pois yhteiskunnan tukiverkkojen piiristä.

  Faktaa on, että:
  * tavallinen duunari nauttii Suomessa moninverroin parempaa sosiaaliturvaa pienyrittäjään verrattuna.
  * menestyvä yrittäminen nykyvaatimuksineen on Suomalaiseen ostovoimaan nähden pienyrittäjille usein aivan liian tuskallista ja kallista toteuttaa. => kassavirtaa ei kerry riittävästi.
  * kun kovan alkusatsauksen tehnyt yrittäjä joutuu lopettamaan 'väkivaltaisesti' yrityksensä, kasvaa kynnys lähteä seuraavaan ponnistukseen lähes ylitsepääsemättömäksi. => kun tällaisia kokemuksia kertyy tuhansittain, on niiden yhteenlaskettu kansantulon ja yrityspotentiaalin menetys suuri. Tästä kannattaisi näinä aikoina alkaa olla vakavasti huolissaan.

  Tämän tarinan opituksena pitäisin sitä, että yhteiskunnan ei kannattaisi liian helposti tappaa niitä yrittäjäalkuja, jotka ovat niin rohkeita, että ylipäätään uskaltavat kokeilla yrittämistä elannonhankkimistaan varten. Suomessa jo muutenkin liian kauan huonolla tolalla olleen yrittäjyyskulttuurin tulevaisuuden voimavaraksi pitäisi nähdä myös menestyvät pienyrittäjät, joista osa sitten aikanaan kehittyy kasvuyrityksiksi. Viime vuosikymmeninä näyttää olleen vallalla meininki, jossa hamutaan vaan suuria räjähdysmäisesti syntyviä kasvuyrityksiä (jotkä elävät aikansa, mutta joista monet on myös menetetty ulkomaille).

  Joten tukekaamme jatkossa myös pienyrityksiä, niiden syntyä, neuvokaamme niiden tuotteiden järkevyydessä, markkina-arvioinneissa ja ennenkaikkea hinnoittelussa, joka näyttää olevan yksi heikoimmin hallittu osa-alue koko yrittäjyydessä.

  Terveisin
  Tulevaisuuteen uutta uskoa etsivä virkamies (evp), yrittäjä (evp)
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Kokeiluraha: Kokeilukortti

 1. 1. Kokeilukortti Katso myös nämä: www.kickstarter.com www.facebook.com/Kokeiluraha kylakaupungissahmlKestävän kasvun vauhdittamiseksi tarvitaan kannustusta ja rohkaisua. Yrityksetpitää haastaa uudistumaan ja kasvamaan myönteisen kautta. Tähän tarvitaanuusia kannustusmalleja, jotka mahdollistavat kokeilujen kautta kehittämisen.Tarvitaan hallinnollisesti ketteriä rahoitusinstrumentteja, jotka mahdollistavat Kokeilun yhteystiedotnopean testauksen. Miten yrityksen uutta, innovatiivista ja kasvuun tähtäävää Maija Puurunen, Etelä-Savon ELY-keskusliiketoimintaideaa voidaan edistää pienellä kokeilurahalla? puh. 029 502 4074, maija.puurunen@ely-keskus.fi www.sitra.fi/hankkeet/kokeilujen-maaseutuMiten kokeiltiin?Elo-syyskuussa toteutetussa kokeilussa Etelä-Savon ELY-keskus testasi käytännössäkokeiluraha-instrumenttia ja myönsi kahdelle yrittäjälle kokeilurahan. Yritystenliiketoiminnan kehitysideoiden kokeilu jatkuu syyskuun lopulle ja sitä on seurattuyrittäjän aloitus- ja välihaastatteluin. Lisäksi yrittäjille tehdään loppuhaastattelu.ELY-keskus laati myös suppean prosessikuvauksen kokeilurahan hakemisesta,päätöksenteosta, maksatuksesta ja mahdollisesta takaisinperinnästä.Toteuttajatahona Etelä-Savon ELY-keskus.

×