Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tema 1: El món clàssic grècia i roma

1,637 views

Published on

  • Be the first to comment

Tema 1: El món clàssic grècia i roma

  1. 1. TEMA 1: EL MÓN CLÀSSIC EL MÓN GREC. EL MÓN ROMÀ. L’HERÈNCIA CLASSICA.
  2. 2. I.- EL MÒN GREC. Zona Geogràfica. La civilització grega va néixer a la Península Balcànica, a la costa i les illes del mar Egeu. És de relleu montanyòs, amb valls estrets de difícils comunicacions i la costa és extensa i retallada. Aquesta geogràfia propicià la fragmentació política de Grècia(polis). El clima és càlid i sec, això unit a la manca de rius cabalosos obliga a tenir una agricultura de secà . Aquesta agricultura de rendiments baixos es basa en conreu de cereals, vinya i olivera, es a dir, l’anomenada trilogia mediterrània. La manca de riqueses naturals, va fer que els habitants de la Grècia antiga s’aboquessin a la mar per buscar, mitjançant el comerç aquestes necessitats. Això fa que la cultura grega s’estengués per bona part del mediterrani.
  3. 3. L’ Hèl.lade. Encara que hi ha una fragmentació política en diverses polis, els grecs tenien molts lligams en comú i es consideraven membres d’una mateixa cultura : Hèl·lade (Hel·las en grec, terra d’hel·lens). Aquesta cultura es basava en dos aspectes principals: La llengua i la religió.
  4. 4. Els origens de Grècia. ÈPOCA PREHEL.LÈNICA ÈPOCA HEL.LENÍSTICA. CIVILITZACIÓ CIVILITZACIÓ ÈPOCA GRÈCIA GRÈCIA GRÈCIA MINOICA MICÈNICA FOSCA ARCAICA CLÀSSICA HEL.LENÍSTICA3000 a.C 1400 a.C 1150 a.C 800 a.C 490 a.C 334 a.C 30a.C a.-Civilització Minoica- Creta:  Aquesta civilització es va anar desenvolupant a l’època de l’edat del metalls a l’illa de Creta.  Els cretencs vivien de l’agricultura, la ramaderia i el comerç amb altres pobles de la Mediterrània. Les seves ciutats no eren emmurallades, per la qual cosa es pensa que o no tenien enemics o bé que consideraven al mar una excel.lent muralla natural.  Es tracta de la primera civilització del món hel.lènic. Els reis de Creta van ser molt poderosos, un dels més importats va ser Minos, que va construir diversos palaus a Cnossos.  Sembla ser que una violenta erupció volcànica a l’illa de Tera, va provocar la decadència de Creta.
  5. 5. Reconstrucció del Palau deCnosos.
  6. 6. b.-Civilització Micènica- Peloponès- Aqueus: Els aqueus van ocupar la península del Peloponès cap a l’any 1600 a.C. Els aqueus provenien de l’Europa central i parlaven grec, van fundar ciutats políticament independents, que eren governades per caps militars. Per garantir la defensa de la ciutat , aquestes eren emmurallades i col.locades dalt de turons. La ciutat aquea més important es Micenes, d’aquí el nom de la civilització. Els aqueus es dedicaven a l’agricultura i la ramaderia. També van destacar per ser grans guerrers , equipats amb armes de bronze i carros arrossegats per cavalls. Cap a l’any 1400 a.C van conquerir Creta i destruir la civilització minoica.
  7. 7.  La civilització micènica va desaparèixer cap a l’any 1150 a.C com a conseqüència de la invasió dels doris, un poble de pastros nòmades procedents del nord que parlaven grec. Els doris coneixien el ferro i l’ús d’armes fetes amb aquest metall, això els va permetre derrotar els aqueus amb facilitat.
  8. 8. La porta dels lleons a micenes. Màscara de Agamenon.
  9. 9. c.-L’època fosca: El periode posterior a l’invasió dels doris, comprès entre els segles XII a.C i VIII a.C ,es coneix amb el nom d’època fosca perquè en tenim molt poca informació

×