A JOURNEY THROUGH  SPACE.                                                                          photos:                ...
t       	 he clients bought the maisonette with        the idea of gutting it and rebuilding.        Their brief included ...
Correlations	lead	the	way      Matthew J Mercieca has utilised a correlation      of both materials and of dimensions to c...
“...a correlation ofboth materials and ofdimensions to createthe outward-boundvisual route...”                        033
La Belle:the new elegance of the romanticBathroom Design Ltd., 358, Naxxar Road, B’Kara BKR 9040, Maltat: (+356) 2144 1328...
Connecting the kitchen to the dining area, the       functional. All the custom-made carpentry is by   parquet flooring to...
“...The hallway                                     first creates a                                     psychological bubb...
04 01 maisonette texturale, hw 41
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

04 01 maisonette texturale, hw 41

261 views

Published on

Published in: Design, Business, Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
261
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

04 01 maisonette texturale, hw 41

  1. 1. A JOURNEY THROUGH SPACE. photos: PETER MERCIECA words: ZILLAH BUGEJA MASS MOVEMENT: A GROUND FLOOR MAISONETTE IN BALZAN IS GUTTED AND REBUILT BY PERIT MATTHEW J MERCIECA AS A SOPHISTICATED FAMILY HOME WITH PLENTY OF CONTEMPORARY WOW FACTOR. THE ENTIRE OPEN PLAN AND INDOOR/OUTDOOR CONCEPT HAS CREATED A LANDSCAPE TO BE TAKEN IN AT ONE’S LEISURE. IT’S NOT JUST A CASE OF A ROOM WITH A VIEW – THE ROOM IS THE VIEW TOO.030
  2. 2. t he clients bought the maisonette with the idea of gutting it and rebuilding. Their brief included a combinedkitchen, dining and living room space openingup to a large back yard, with a separate studyand three comfortably sized bedrooms. Theowners particularly wanted a full-blown viewof the entire property.Matthew J Mercieca: “Although themaisonette is on one level and open plan, Iwanted to create the experience of a journey.The new passage through the home nowleads from the entrance straight through tothe back yard.“The hallway first creates a psychologicalbubble by cocooning the entrant. A peepholeeffect is created by the hallway unit, whichextends beyond the wall. This unit projectsoutward into space onto a cruciform columnwhich acts as a space divider and is the onefinal frontier before entering the open space.The black column was inspired by Mies vander Rohe who created a similar feature at theBarcelona Pavilion. Beyond this point is themost important view which reaches all theway through to the garden.“From this final frontier to the sliding doors,there is a feeling of stepping down whichis created by the descending levels of thefurniture, from kitchen island to the diningtable to the sofas.” 031
  3. 3. Correlations lead the way Matthew J Mercieca has utilised a correlation of both materials and of dimensions to create the outward-bound visual route. “The size of the kitchen island is the same as that of the fin wall, dining table, skylight and the artificial light projection that also houses the AC unit. This correlation functions by leading the eye up to the sky and bouncing it back down. “Vertical surfaces are echoed in adjacent horizontal planes using the same finishes. This is a device used throughout the property in the masses of light, marble, timber, paint and natural light. “The apartment’s colour scheme is tied together by a predominance of grey. The concrete floor acts as a backdrop throughout the corridor and living spaces, while in the study and bedrooms, the use of parquet creates a change in feeling and warmth.” The seamless flow from indoor to outdoor creates the ideal entertainment environment, which is further enhanced by the sliding doors which recess completely into the walls. Achieving one level in the indoor living space and the outdoor space was a technical challenge. Because the floor level in the outdoor space is the same as the living room, a creative solution had to be found for drainage of rainwater. A drain was created directly under the door frames. Into the zone The first zone in the open-plan space is the kitchen. The owners wanted to be able to conceal the appliance area completely. To do this, the kitchen has been kept to one side and the appliance area hidden behind full-length folding doors. A darker shade of grey frames the concealed appliance storage units. The grey stained oak timber facing on the island and the pendant extractor act as one large lacquered surface. Beneath the island, a bar, wine cooler and oven are out of sight. The dishwasher has been located close to the sink under the breakfast counter.032
  4. 4. “...a correlation ofboth materials and ofdimensions to createthe outward-boundvisual route...” 033
  5. 5. La Belle:the new elegance of the romanticBathroom Design Ltd., 358, Naxxar Road, B’Kara BKR 9040, Maltat: (+356) 2144 1328 f: (+356) 2144 7188 w: www.bathroomdesign.com.mt
  6. 6. Connecting the kitchen to the dining area, the functional. All the custom-made carpentry is by parquet flooring to give the impression that thefill wall and the dining table are sheathed in the David Abela of Woody Woodworks. bed and bedside tables are floating, giving thesame brownstone marble, made by room a suitably dreamy quality.G + R Lautier Marble Works. The fill wall was The configuration in the main bedroom puts tocut from four pieces of marble, joined to give one side the bathing and changing functions Clever FLOS lights suspended over thethe impression of one solid piece and mitred and clears up the sleeping area. A freestanding bedside tables can be extended and directedprecisely so that the thickness of the marble double vanity center in white statuario marble for reading or general lighting purposes.was not evident. wraps around a corner, in an echo of the Grey sheer curtains provide privacy while hallway unit. The marble has been sanded allowing the light in, also matching the greyThis precision of craftsmanship is also evident down to give the texture of leather. of the lacquered wardrobes. A stainless steelin the master bedroom. Veneers in the chest railing will create a balcony effect for the mainof drawers match up at the corners, and The master bedroom is the owners’ favourite bedroom, while segregating the experience ofall drawers are mitred to create the purest room. A white padded eco pelle wall, which the yard in relation to the living space.possible forms while keeping them purely doubles as a headboard, meets the light 035
  7. 7. “...The hallway first creates a psychological bubble by cocooning the entrant...”A multi-functional studyThe study had to functionas a family room, work as afitness room, fit a drum kit,the children’s toys, a couple ofcomputers and the family filing.In this multi-functional room, ahuge push-to-open cupboardwas created for toys and enoughstorage provided under thecounter top to keep it clear.Matthew J Mercieca: “Thewhole project was based onstorage. There is a laundry roomnext to the kitchen, storagein the hallway unit for keys, acloakroom unit, the bathroomvanity and the kitchen is amassive storage space. It is onlythe living room that has minimalstorage.”Energy-saving solutions“Environmentally, the propertyhas worked very well. Insulationwas given priority. Becausethis was a ground level unit, wewere careful to put in a goodground slab. All outdoor wallswere given insulation and doubleglazing with ergon glass hasbeen used throughout.“The insulation is fully compliantwith standards. Spray-onpolyurethane was used on theroof, and dense polystyrenebolted onto the walls followedby a net to take plaster, what theItalians call a ‘cappotto’.“The result is a home that feelswarm and that needs minimaladded heating.” 037

×