Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Pijavice

9,186 views

Published on

Pijavice prezentacija

Published in: Education
  • Be the first to comment

Pijavice

  1. 1. Pijavice Pijavice su člankoviti crvi adaptirani na parazitski nacin života. Pretežno žive u slatkim vodama, ali ih ima i na kopnu i na moru. Većinom su ektoparaziti i hrane se krvlju kičmenjaka za čije se telo pričvršćuju. Imaju dve mišićne pijavke, jedna se nalazi na prednjem delu tela i u njenom centru smešten u je usneni otvor, a druga je na zadnjem kraju tela. Telo im je izgrađeno od stalnog broja segmenata, tj. uvek se sastoji od 33 segmenta. Od ostalih člankovitih crva razlikuju se po odsustvu telesnih nastavaka, a često i čekinja, takodje odsustvuju dodaci na glavi i skrge.
  2. 2. Telesna duplja kod mnogih je redukovana i svodi se na sistem kanala izmedju organa cesto kanali imaju misicene zidove i obavljaju ulogu transportnog sistema koji je kod nekih redukovan. Crevo je prostrano i može da ima izraštaje u kojima se sakuplja krv (tako mogu da se hrane npr. samo dva puta godišnje).
  3. 3. Crevni sistem je gradjen u zavisnosti od nacina ishrane. Osim sto su uglavnom paraziti postoje i grabljivice. Postoje vrste koje u ustima imaju tri celjusti, kojima probijaju kozu domacina, pa se tako stvara karakteristicna rana na telu domacina u obliku slova Y. Kod drugih zdrela se moze izbaciti u vidu rilice koja probija kozu domacina. U njihovim pljuvačnim žlezdama nalazi se hirudin. U zdrelu te zlezde tako da rana koju stvaraju dugo krvari, a krv koja se u velikim kolicinama nakupi u crevu pijavice ostaje vrlo dugo u neizmenjenom stanju.
  4. 4. • Disanje se odvija preko koze • Od cula, pijavice imaju oci, jedan par ili vise pari, smestene na prednjem kraju tela. U kozi se nalaze hemijska cula. • Pijavice su hermoforditi • Njihova velicina varira od oko jednog centimetra do dvadeset centimetra
  5. 5. Vecina su paraziti ili poluparaziti, a ima i grabljivica. Jedna vrsta pijavica, tzv. Medicinska pijavica, nekad se koristila u lecenju raznih bolesti.

×