#3 Start Exploring: How to Manage Your Database - Bulgarian version

989 views

Published on

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
989
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

#3 Start Exploring: How to Manage Your Database - Bulgarian version

 1. 1. Време за открития Как да управлявате своята база данни? Съвети за директен маркетинг от Mediapost Hit Mail #3
 2. 2. Когато имате база данни... ...ще трябва да се погрижите за две основни неща:  Поддържането й  Използването й
 3. 3. Поддържане  Ще трябва да актуализирате, допълвате, чистите, дедупликирате и обработвате данните. Това винаги ще оказва незабавен и пряк ефект върху Вашите резултати.  Редовното и правилно поддържане на базата данни ще гарантира, че парите, които изразходвате при комуникацията с клиентите, се използват по най-ефективния начин.  Придържайте се към единно форматиране на данните. Лесно можете да забележите грешки в информацията, с която разполагате, ако всички данни са записани по установени правила.
 4. 4. Защо е важно това?  Актуалността на клиентската Ви база данни намалява с около 15% на всеки 6 месеца, най-често поради смяна на адрес или име; ако работите с фирми, промяна може да има в длъжността, работата или телефона на служителя.  Ако не искате да пилеете парите си за неефективна комуникация, е препоръчително да разполагате с актуална информация.  Винаги е по-добре да общувате с хора, които се интересуват от онова, което искате да им кажете.  Ще изпращате правилната информация на правилните хора.  Ще ограничите възможността да разполагате “с много данни, но с малко информация“.
 5. 5. Актуализиране  Можете да се опитате да го направите сами. Имейлинг или телемаркетинг са подходящи за това инструменти.  Помолете самите клиенти за помощ. Опитайте да им предложите в замяна нещо, което ще им бъде полезно. Това може да са pdf документи с важна информация, последното ви изследване на тема, от която се интересуват, и дори забавни материали (но само когато това е уместно). Тестовете могат да Ви покажат какво най-много харесват клиентите Ви.  Твърде честото актуализиране може да ядоса клиентите Ви. Веднъж годишно е подходяща честота, но всичко зависи от спецификата на Вашия бизнес.  Можете да подобрите начините за събиране на данни, когато добавяте нови хора към базата данни. Отново: проверете с тестове какво харесват клиентите Ви. Дайте им го като подарък, но не забравяйте да искате данните им в замяна. Важно: Винаги искайте позволение да общувате с клиентите си. И не забравяйте, че ако твърде много хора правят промени по базата данни, това може да предизвика объркване, затова е добре само определен човек (или екип) да прави това, следвайки стриктни правила.
 6. 6. Използването на данни  Резултати и анализ  Сегментиране, определяне на цели, профилиране
 7. 7. Резултати и анализ  Разглеждайте внимателно резултатите, които засягат Вашия бизнес.  Анализирайте клиентите си според това от колко време са в базата данни, какво са купили досега, от какво се интересуват, колко често отговарят, на кои активности отговарят (директна поща, телемаркетинг, имейлинг и т.н.). Важно: Средностатистическият клиент не съществува. В директния маркетинг говорим за отделни хора. Не третирайте всички клиенти и техните резултати по един и същи начин.
 8. 8. Сегментиране, цели и профилиране  Имате активни и неактивни клиенти. Опитайте да се свържете с неактивните, за да разберете защо не проявяват интерес, или за да ги активизирате...  ... но се фокусирайте повече върху активните – те са клиентите, които Ви носят пари. Не забравяйте за принципа 20/80, формулиран от Вилфредо Парето. Повече за сегментирането ще откриете в следващия материал за директен маркетинг на Медиапост Хит Мейл: Как да сегментирате клиентите си?
 9. 9. Нашите пет съвета при управление на базата данни 1. Редовното поддържане на базата данни е ключов фактор за добро управление. 2. Имейлингът е най-евтиният канал за обновяване на данните; друг често използван е телемаркетингът. 3. Пазете и използвайте историята на общуването Ви с клиентите: Колко можете да похарчите за един клиент? Не можете да отговорите на този въпрос, ако не знаете колко сте похарчили досега и какъв е бил резултатът. Често допускана грешка е да сравнявате клиентите по предишни покупки, без да анализирате предишните инвестиции за тези клиенти. 4. Трябва да знаете как да задържите клиентите си – използвайте разнообразни програми за лоялност в зависимост от групата и давайте различни стимули на всяка група. 5. Изпращайте поздравителни картички на клиентите си по различни поводи (рождени дни, именни дни, официални празници и т.н.).
 10. 10. Важно: Почти винаги Вашите най-нови, най-често купуващи и най-много харчещи клиенти ще Ви осигурят най- добрата възвръщаемост на разходите. Общувайте с тях по-често.
 11. 11. Предстои: 1. Защо Ви е необходима собствена база данни? 2. Как да изградите база данни? 3. Как да управлявате базата данни? 4. Как да сегментирате клиентите си? 5. Тестове – как да ги правите и анализирате? 6. Проблемът с доставяемостта 7. Персонализиране 8. Онлайн & SMS промоции 9. Полезни съвети за директния маркетинг 10. Как да стартирате собствена CRM програма? 11. Предимствата на директния маркетинг (обобщение)
 12. 12. Още два слайда...
 13. 13. Контакти: Медиапост Хит Мейл България ЕООД гр. София, п. к. 1421 ул. “Св. Седмочисленици” No. 9 Тел.: (+359) 2 962 86 29 Факс: (+359) 2 962 86 29 Моб.: (+359) 885 360 715 E-mail: office@mediaposthitmail.bg www.MediapostHitMail.bg Само още един...
 14. 14. Здравейте, Вече разгледахте третия от поредицата материали “Съвети за директен маркетинг” на Медиапост Хит Мейл. Ще Ви бъдем благодарни, ако споделите с нас мнението си. Моля, изпратете ни имейл на: office@mediaposthitmail.com, или се обадете на нашите телефони, посочени на предишния слайд. В замяна ще можете да получите всички материали досега, заедно с предстоящите, веднага щом бъдат готови. Благодаря Ви! Христо Радичев Управител, Медиапост Хит Мейл П.П. Не забравяйте – ако имате приятели или колеги, които според Вас ще проявят интерес да се възползват от нашите услуги, моля, изпратете ни и техните имейл адреси. Или защо просто не им изпратите този файл? Те ще получат учтива покана от нас (която могат да отклонят) и при желание от тяхна страна ще им помогнем да изградят и използват находчиво тяхна собствена база данни, с която значително ще увеличат продажбите си.

×