Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Εισαγωγική παρουσίαση της Βιβλιοθήκης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
Web radio
Web radio
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 30 Ad

More Related Content

Similar to Εισαγωγική παρουσίαση της Βιβλιοθήκης του Πολυτεχνείου Κρήτης (20)

Recently uploaded (20)

Advertisement

Εισαγωγική παρουσίαση της Βιβλιοθήκης του Πολυτεχνείου Κρήτης

 1. 1. Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (Βι.Κε.Π.) του Πολυτεχνείου Κρήτης www.library.tuc.gr
 2. 2. Καλώς ήρθατε στην ακαδημαϊκή σας Βιβλιοθήκη Αποστολή της Βι.Κε.Π. είναι η ενίσχυση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, η συμβολή της στη διαχείριση, παροχή και διάθεση εξειδικευμένων πληροφοριών στην ευρύτερη εθνική και διεθνή κοινότητα και η ουσιαστική συμμετοχή της σε κάθε δραστηριότητα για την παιδεία και τον πολιτισμό.
 3. 3. Ιστορικά στοιχεία Ξεκίνησε η λειτουργία της το 1984, ταυτόχρονα με την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών στο Ίδρυμα. Έκτοτε, στεγάστηκε σε διάφορα κτίρια στην πόλη των Χανίων έως σήμερα που στεγάζεται στην Πολυτεχνειούπολη, στο κτίριο Δ1.
 4. 4. Κοινό/χρήστες Όλα τα μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές, διδακτικό/ερευνητικό προσωπικό, εργαστηριακό/ διοικητικό προσωπικό) Αλλά, και εξωτερικοί χρήστες (κάτοικοι του Ν. Χανίων, φοιτητές άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στα Χανιά).
 5. 5. Τη Βι.Κε.Π. επισκέπτονται καθημερινά πάνω από 300 άτομα.
 6. 6. Η Βι.Κε.Π. διαθέτει 220 θέσεις μελέτης και 5 αναγνωστήρια ομαδικής μελέτης.
 7. 7. Πρόκειται για υβριδική βιβλιοθήκη (hybrid Library), η οποία έχει υλικό και παρέχει υπηρεσίες τόσο για χρήση στον φυσικό της χώρο, όσο και για πρόσβαση στον ψηφιακό της χώρο.
 8. 8. Έντυπο υλικό Βιβλία (~82.580 αντίτυπα). Περιοδικά (21 τρέχουσες συνδρομές, ~39.500 τεύχη). Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά, κ.α.
 9. 9. Μη έντυπο υλικό DVDs, βιντεοκασέτες, CD- ROMs.
 10. 10. Ηλεκτρονικό υλικό Αφορά στην ηλεκτρονική πρόσβαση άρθρων περιοδικών, βάσεων δεδομένων και γενικά πληροφοριακών πηγών, είτε μέσω της Βι.Κε.Π., είτε μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link).
 11. 11. Θεματολογία/ταξινόμηση υλικού Εστιάζει στα αντικείμενα που θεραπεύει το Ίδρυμα αλλά και σε θεματικές περιοχές ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως λογοτεχνία, ιστορία, κ.α. Ταξινομείται στα ράφια με αλφαβητική σειρά & αύξοντα αριθμό.
 12. 12. Χωροθέτηση υλικού Το υλικό τοποθετείται σε ράφια βιβλιοθηκών, σε όλους τους ορόφους και στο υπόγειο του κτιρίου της Βι.Κε.Π., με σήμανση.
 13. 13. Πώς εγγράφομαι Οι χρήστες για να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της Βι.Κε.Π. είναι απαραίτητο να εγγραφούν σε αυτήν. Συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα προεγγραφής, https://opac.seab.gr/selfreg~S14*gre Η οριστικοποίηση της εγγραφής γίνεται με φυσική παρουσία, στη Βι.Κε.Π.
 14. 14. Παρεχόμενες Υπηρεσίες - Δανεισμός Αφορά στην κυκλοφορία (δανεισμός, ανανέωση, κράτηση και επιστροφή) του δανειζόμενου υλικού της Βι.Κε.Π. μεταξύ των χρηστών της. Διέπεται από συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις ανάλογα με την κατηγορία του χρήστη.
 15. 15. Παρεχόμενες Υπηρεσίες - Διαδανεισμός Αφορά στην ανταλλαγή υλικού ανάμεσα σε βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δικαίωμα χρήσης της εν λόγω υπηρεσίας έχουν τα μέλη ΔΕΠ, Ε.Τ.Ε.Π., Ε.Δ.Ι.Π. και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Π.Κ.
 16. 16. Παρεχόμενες Υπηρεσίες - Εκπαίδευση χρηστών/Βοήθεια στην έρευνα Προγράμματα εκπαίδευσης και υποστήριξης χρηστών στη χρήση των συλλογών και υπηρεσιών της Βι.Κε.Π. Παροχή πληροφοριακού υλικού και εργαλείων για τη διευκόλυνση της διαδικασίας της μάθησης και έρευνας.
 17. 17. Παρεχόμενες Υπηρεσίες - Ηλεκτρονική πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης Παρέχεται πρόσβαση σε ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πληροφοριακών πηγών, όπως ηλεκτρονικά περιοδικά, ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, είτε μέσω της Βι.Κε.Π., είτε μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link).
 18. 18. Τρόποι/ δυνατότητες ηλεκτρονικής πρόσβασης σε πηγές πληροφόρησης Μέσω του δικτύου του Ιδρύματος (αναγνώριση IP διεύθυνσης του Η/Υ του χρήστη). Μέσω ασύρματου δικτύου Wi-Fi & guest Wi-Fi για τους εξωτερικούς χρήστες. Μέσω ασύρματου δικτύου της υπηρεσίας TUC@Home (υποβάλλοντας αίτημα στο Τμήμα Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων του Π.Κ.). Μέσω της υπηρεσίας VPN (εικονικό δίκτυο) του Π.Κ. Μέσω eduroam (ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό δίκτυο). Μέσω shibboleth (ομοσπονδία HEAL-Link). Η ομόσπονδη πρόσβαση δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει πρόσβαση σε συνδρομητικές πηγές του HEAl-Link, δίχως να είναι στο δίκτυο του Π.Κ. ή να χρειάζεται να ενεργοποιεί εικονικά δίκτυα (VPNs).
 19. 19. Παρεχόμενες Υπηρεσίες - Ανοικτή Πρόσβαση Συμφωνίες Ανοικτής Πρόσβασης μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και Π.Κ., οι οποίες παρέχουν απαλλαγή ή έκπτωση στο τέλος δημοσίευσης του άρθρου για να είναι αυτό ελεύθερα προσβάσιμο, από όλους.
 20. 20. Παρεχόμενες Υπηρεσίες - Βίντεο κατ’ Απαίτηση (Video On Demand) Δυνατότητα παρακολούθησης ψηφιοποιημένων βιντεοταινιών εκπαιδευτικού περιεχομένου, μέσω Διαδικτύου, με τον ιδρυματικό λογαριασμό των μελών του Π.Κ.
 21. 21. Παρεχόμενες Υπηρεσίες - Υπολογιστική Υποδομή (ICT Infrastructure) Ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο (Wi-Fi). Η/Υ για πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές. Εξυπηρετητές (servers) ευρισκόμενοι στο Κέντρο Δικτύων του Π.Κ. Εξοπλισμός χρήσης οπτικοακουστικού υλικού. Σαρωτές/ εκτυπωτικό μηχάνημα.
 22. 22. Εργαλεία - Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Βιβλιοθήκης & Ηλεκτρονικός Κατάλογος https://opac.seab.gr/search~S14*gre Ηλεκτρονικός Κατάλογος αναζήτησης υλικού της συλλογής της Βι.Κε.Π. (OPAC), ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για weblogin (προσωποποιημένη πληροφόρηση, μέσω δημιουργίας λογαριασμού χρήστη).
 23. 23. Πώς βρίσκω ένα βιβλίο Αναζητήστε το στον ηλεκτρονικό κατάλογο (OPAC). Σημειώστε τη συλλογή στην οποία ανήκει και τον ταξιθετικό του αριθμό. Εντοπίστε το στο ράφι. Δανειστείτε το για 20 ημέρες (το πιο σύνηθες διάστημα δανεισμού) με την κάρτα- μέλους. Ανανεώστε την περίοδο δανεισμού αν το χρειάζεστε για περισσότερες μέρες.
 24. 24. Μέσω του selfcheck, οι χρήστες δύνανται αυτόνομα να ενημερώνονται για τη δανειστική τους κατάσταση, να δανείζονται, να επιστρέφουν και να ανανεώνουν υλικό της Βι.Κε.Π. Εργαλεία- Σταθμός αυτοεξυπηρέτησης χρήστη (selfcheck station)
 25. 25. Εργαλεία - Ιδρυματικό Αποθετήριο (ΙΑ) dias.library.tuc.gr Υποδομή του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη συγκέντρωση, οργάνωση, διαχείριση, διάθεση και προβολή του παραγόμενου πνευματικού έργου των μελών του Ιδρύματος, καθώς και τη διατήρησή του σε βάθος χρόνου. Περιλαμβάνει διπλωματικές, ερευνητικές και μεταπτυχιακές εργασίες, διδακτορικές διατριβές, δημοσιεύσεις σε περιοδικά, συνέδρια, κ.ά.
 26. 26. Εργαλεία - Σύστημα τεχνολογίας RFID Για τη διακίνηση και ασφάλεια του υλικού της Βι.Κε.Π. χρησιμοποιείται σύστημα προσδιορισμού μέσω ραδιοσυχνοτήτων (Radio Frequency Identification), πλήρως ενσωματωμένο στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της.
 27. 27. Εργαλεία - Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ) κατά το πρότυπο EN ISO 9001 : 2015 Η εφαρμογή ΣΔΠ στη Βι.Κε.Π. εξασφαλίζει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους εγγεγραμμένους και δυνητικούς χρήστες της Βι.Κε.Π.
 28. 28. Συνεργασίες Η Βι.Κε.Π., στo πλαίσιo ανάπτυξης πνεύματος συνεργασίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες, συμμετέχει σε συνεργατικά σχήματα με σκοπό την καλύτερη εκμετάλλευση των διαθέσιμων πηγών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και την εξοικονόμηση πόρων. Είναι μέλος: Του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link) Του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ) Της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) Της International Association of Technological University Libraries (IATUL) Της Association of European Research Libraries (LIBER)
 29. 29. Συνοψίζοντας Η ακαδημαϊκή σας ταυτότητα είναι και κάρτα-μέλους Βι.Κε.Π., την οποία φέρετε μαζί σας όταν επισκέπτεστε τον φυσικό χώρο της Βι.Κε.Π. Με τον ιδρυματικό σας λογαριασμό έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές που προσφέρονται μέσω της Βι.Κε.Π. Η χρήση του φυσικού και ψηφιακού χώρου της Βι.Κε.Π. Είναι ελεύθερη (ατελής). Απαραίτητη η αναζήτηση στον Ηλεκτρονικό Κατάλογο και το Ιδρυματικό Αποθετήριο, για εντοπισμό υλικού που υπάρχει στη φυσική και ψηφιακή/ηλεκτρονική συλλογή της Βι.Κε.Π. Συστήνεται η χρήση της υπηρεσίας λογαριασμού χρήστη – weblogin, για να «βλέπει» ο ίδιος ο χρήστης τη δανειστική του κατάσταση. Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη: φέρτε μας τα βιβλία που δεν σας είναι πλέον χρήσιμα για να τα ανταλλάξετε με αυτά που υπάρχουν στην Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη.
 30. 30. Θα μας βρείτε URL: www.library.tuc.gr Facebook: http://www.facebook.com/tuclibrary1977 YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCscQxojWILIq3h0iwe10quA E-mail: info@library.tuc.gr Tel.: 28210-37440 Fax: 28210-37576

×