Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

TV recensie

250 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

TV recensie

  1. 1. Filmrecensie di 29-04-2011 Linda Jangi (08045143)Wat voor kennis levert 4 uur voor de buis ons op?Televisie kijken is niet meer iets wat ik graag doe in mijn vrije tijd. Hoewel het, zodra ik thuiskom, wel altijd aanstaat, is het iets op voor de achtergrond. Iets wat aanwezig is, terwijl ik bezigbent met allerlei andere dingen. Echt televisie kijken, met mijn volle aandacht erbij, voor 4 uurlang.. Nou, het klinkt als een marteling, eerder als tijdsverspilling. Maar oké, laten we maar eenszien wat ik ervan leer.Goede Tijden Slechte TijdenIk begin mijn avondje met Goede Tijden Slechte Tijden, een van de weinige programma’s die iknog bekijk op de televisie. Ik volg het niet meer elke dag, maar een paar dagen niet kijken, zorgter niet voor dat je minder op de hoogte bent. Maar dat maakt de serie waarin domme blondjesde aandacht proberen te trekken van lompe bouwvakkers, stoere jongens met hun klein hartjedie zich over hun vriendin ontfermen en homo’s die staan voor seks en vreemdgaan, niet minderleuk. Dit komt vooral omdat het gaat over de alledaagse zaken. De clichés die iedereen kent.Denk aan het hebben van affaires, tieners die spijt hebben dat ze hun kind ter adoptie hebbengegeven, familieproblemen. Iedereen herkent wel iets terug in de serie. Ik ben van nature een‘roddelaar’, dus soaps en series zijn echt mijn ding. http://www.rtl.nl/xl/#/u/4858695b-13b7-4d02-86ac-b6f0698ee087/Desperate HousewivesNa mijn eerste programma zag ik tijdens het zappen de serie Desperate Housewives. Ook weereen serie die mijn aandacht trok. Als ik kijk naar de stereotypes in deze serie, kwam ik op devolgende: je hebt de perfectionistische huisvrouw die geweldig kan koken, je hebt de sletterigehuisvrouw, de overgevoelige huismoeder, de oppervlakkige, verwende huismoeder en degeëmancipeerde vrouw die haar man terug wil winnen. Daarnaast heb je ook de mannen,waarvan de dronken echtgenoot de belangrijkste rol speelde. De cliché in deze serie isvoornamelijk de buurt. Het is een rijke buurt, waar iedereen elkaar kent. Er wordt geroddeldtussen de buren, maar ze zijn er ook voor elkaar als dit nodig is. Deze aflevering was in het tekenvan Halloween, met de bijbehorende kostuums en de trick or treath. Hoewel ik deze serie ookonline volg, had ik er op de tv meer moeite mee om er naar te kijken. De reclames tussendoorleidden mij telkens af.ReclamesOp het moment dat ik merk dat de reclames beginnen, voel ik mijn aandacht verslappen. Ik merkgelijk dat ik de neiging heb andere dingen te gaan doen. Het starten van mijn laptop, mijnfacebook-updates bekijken op mijn telefoon, gewoon even naar de keuken; het gaat ervoornamelijk om dat ik gewoon niet naar de reclames wil kijken. In de afgelopen 4 uur, heb iktelkens dezelfde reclames gezien. Je ziet 80 keer het programma van aankomende week. Het isalsof ze op het moment dat ze het programma stoppen, ze het standaard ‘bandje’ van reclamesafspelen. Telkens maar weer hetzelfde. Een dikke fail dus.
  2. 2. New Chicks: Brabantse nachten op CuraçaoEen programma waar de Brabantse meiden op zoek zijn naar de liefde van hun leven opCuraçao, waar de Nederlandse mannen naar toe gevolgen worden. Dit is waar het programmaom draait, maar het komt heel anders over op mij. Het programma geeft me vooral de indruk datde Brabantse meiden domme sletten zijn. Het draait er eigenlijk om dat ze elke avond een man inbed hebben. Als zij dit liefde noemen… Je krijgt vooral beelden van feesten en katers te zien. Oh,en waarom ze dom zijn. Ik citeer: “Een dolfijn is toch een goudvis?” Het programma draait vooralom vrouwen op zoek naar mannen/’liefde’, de vrouwen op vakantie en de meiden onder elkaar,de rivaliteit die ze hebben. Ze willen immers elkaars mannen inpikken. Dankzij de televisie,oftewel dit programma, heb ik nu een waarschijnlijk fout beeld van de Brabantse meiden. Sletjesheb je immers overal… http://www.rtl.nl/xl/#/u/6594137a-6c9f-315f-98cc-3d0649264b4d/Genante LijvenEen van de laatste programma’s was Genante Lijven. Het ging hier vooral om genante ziekte dieonder de aandacht gebracht werden, bijvoorbeeld asymmetrische borsten.. De keurig gekledehuisarts in zijn ruitjeshemd hielp de patiënten die naar hem kwamen voor hulp. Een andere‘stereotype’ was de arts in het laboratorium. Ze zat daar met haar strak, naar achter gekamdeharen en haar witje jasje in het laboratorium. Zo vertelde ze de uitslag van de tekst. Dit is ookmanipulatie van het programma, want de huisarts kon ook gewoon de uitslag vertellen zonderhet hele laboratoriumgedoe erbij te betrekken. Ja, zo spelen toch de simpelste dingen een rol injouw kijken naar een programma.As The World TurnsIk ben mijn avond geëindigd met mijn serie As The World Turns. Ook bij deze soap hier gaat hetom de alledaagse zaken. Het is eigenlijk te vergelijken met Goede Tijden Slechte tijden metongeveer dezelfde stereotypes en clichés. Zoals ik al eerder zei: ik houd van series en soaps…http://www.rtl.nl/xl/#/u/ede5165c-7cb1-371c-a47b-8db23fa8a63a/Maar wat heb ik nu geleerd deze avond? Bij de serie is het niet zo het geval, maar bijprogramma’s zoals de New Chicks, heeft de televisie degelijk wel wat invloed. Door hunstereotypering, het bepalen van welke beelden wel en niet uitgezonden worden, kunnen ze onzemening beïnvloeden. Dat is wat ik geleerd heb in mijn 4 uur voor de buis. Maar zoals vroeger ishet niet meer voor mij. Thuis blijven voor de buis, nee dat wordt hem niet. Ik kies voor mijnleuke laptop, waar ik mijn programma kan kijken wanneer ik wil. En nu nog zonder reclamestussendoor.

×