Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Bab 3

1,511 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Bab 3

 1. 1. Bab 3PERNIAGAAN DALAM NEGERI
 2. 2. 3.1 Perniagaan dalam negeri1. Sebarang aktiviti yang melibatkan pertukaran barang atau perkhidmatan antara individu atau organisasi yang bermotifkan keuntungan dianggap sebagai perniagaan.2. Pihak yang terlibat dalam urus niaga tersebut dipanggil peniaga.3. Terdapat dua jenis perniagaan iaitu: a) Perniagaan dalam negeri. b) Perniagaan antarabangsa.
 3. 3. 4. Perniagaan dalam negeri ialah aktiviti jual beli yang dilakukan antara penduduk dalam sempadan sesebuah negara. Contohnya, kegiatan jual beli antara penduduk Kedah dengan penduduk Pulau Pinang.5. Perniagaan dalam negeri terdiri daripada perniagaan borong dan perniagaan runcit.6. Perniagaan borong merupakan bentuk perniagaan berskala besar. Pemborong membeli barang secara pukal daripada pengilang dan menjual barang itu dalam kuantiti keci-kecilan kepada peruncit.
 4. 4. 7. Peruncit membeli barang dalam kuantiti yang agak kecil daripada pemborong dan kemudian menjual dalam unit yang lebih kecil kepada pengguna.8. Perniagaan runcit terdiri daripada peruncit kecil- kecilan dan peruncit besar-besaran.9. Perniagaan antarabangsa ialah aktiviti jual beli antara sebuah negara dengan negara lain. Contohnya, kegiatan jual beli antara Malaysia dengan Australia.
 5. 5. 3.2 Saluran agihan1. Saluran agihan merupakan proses pengedaran barangan daripada pengeluar asal kepada pengguna akhir.2. Jenis saluran agihan a) Pengeluar  Pemborong  Peruncit Pengguna b) Pengeluar  Ejen  Peruncit  Pengguna c) Pengeluar  Pemborong  Pengguna d) Pengeluar  Peruncit  Pengguna e) Pengeluar  Ejen  Pengguna f) Pengeluar  Pengguna
 6. 6. 3. Faktor pemilihan saluran agihan a) Jenis barang b) Sasaran pasaran barang c) Liputan pasaran barang d) Keupayaan pengeluar e) Kos pengangkutan yang terlibat
 7. 7. 3.3 Perniagaan Runcit1. Perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjual barangan kepada pengguna akhir dalam kuantiti yang kecil mengikut keperluan pengguna.2. Fungsi peruncit dalam saluran agihan a) Memecahkan pukal. b) Menyediakan pelbagai jenis barang untuk pilihan pengguna. c) Melakukan kerja akhir seperti menggred, menimbang, membungkus, melabel dan meletak tanda harga. d) Mengurus stok. e) Menyediakan kemudahan kredit. f) Menyediakan perkhidmatan selepas jualan g) Mendirikan premis perniagaan berhampiran dengan rumah pelanggan. h) Memberi khidmat nasihat dan maklumat pasaran kepada pemborong.
 8. 8. 3. Jenis peruncit kecil-kecilan Penjaja Pegerai Kedai am Kedai khusus
 9. 9. 4. Ciri-ciri peruncit kecil-kecilan a) Ditubuhkan secara milikan tunggal atau perkongsian. b) Menanggung belanja overhed yang rendah. c) Pengurusan dan pengendalian perniagaan adalah mudah. d) Diuruskan sendiri dengan bantuan ahli keluarga. e) Membeli daripada pemborong dalam kuantiti yang kecil. f) Mempunyai hubungan yang rapat dengan pelanggan. g) Memberi kredit kepada pelanggan yang dikenali. h) Modal yang diperlukan adalah kecil.
 10. 10. 5. Jenis peruncit besar-besaran Pasar raya Gedung Aneka Jabatan Kedai sejaras Pasar raya besar
 11. 11. 6. Ciri-ciri peruncit besar-besaran a) Beroperasi di kompleks membeli-belah yang terletak di kawasan bandar. b) Berbentuk syarikat berhad. c) Modal dan perolehan besar membolehkan peruncit membeli stok secara pukal. d) Saiz organisasi yang besar. e) Mengamalkan pembahagian kerja atau pengkhususan. f) Menyediakan pelbagai kemudahan untuk keselesaan membeli- belah seperti hawa dingin, muzik, tangga bergerak, lif dan sebagainya.
 12. 12. 7. Bentuk lain peruncitan a) Mesin peruncitan automatik merupakan perniagaan runcit yang menjual terus kepada pelanggan melalui penggunaan mesin, misalnya minuman dalam tin atau kotak. b) Pesanan mel merupakan perniagaan runcit yang menjual barang terus kepada pengguna melalui pos atau perkhidmatan kurier. c) Francais merupakan satu bentuk perniagaan yang memberi hak atau kebenaran untuk menjual produk syarikat induk yang terkenal, menggunakan nama, logo dan reka bentuk yang sama. d) Jualan langsung merupakan kaedah penjualan terus kepada pengguna akhir melalui kunjungan jurujual atau ejen dari pintu ke pintu.
 13. 13. e) E-dagang merupakan perniagaan yang meliputi semua urusan jual beli yang dijalankan melalui internet dengan rangkaian komputer. Semua transaksi perniagaan antara penjual dengan pembeli dilakukan secara on-line.f) Televisyen interaktif membolehkan penonton berinteraksi dengan peniaga dan membeli barang yang diiklanka di layar televisyen semasa menonton televisyen di rumah.g) Kedai katalog ialah perniagaan yang mempromosikan produknya melalui percetakan katalog. Peragaan dan hiasan setiap cawangan adalah sama dan barang jualan terdiri daripada barang elektrik, perabot dan perkakas rumah. Mesin peruncitan E-dagang Jualan langsung automatik
 14. 14. 3.4 Perniagaan Borong1. Perniagaan borong merupakan sebahagian daripada perniagaan dalam negeri. Pemborong membeli secara pukal daripada pengeluar dan menjualnya dalam kuantiti yang kecil kepada peruncit.
 15. 15. 2. Jenis pemborong Pemborong Pemborong saudagar EjenPemborong Pemborong berfungsi berfungsi Ejen Ejen Broker penuh terhad penjual pengeluar-Pemborong am -Pemborong bayar dan bawa - Pemborong pesanan berwakil-Pemborong khusus -Pemborong jober para - Pemborong pesanan mel-Pemborong satu -Pemborong perkhidmatan pengangkutan barisan
 16. 16. 3. Pemborong disingkirkan dalam keadaan berikut: a) Kemunculan bentuk lain peruncitan. b) Kemunculan perniagaan runcit besar-besaran. c) Penubuhan kedai sejaras. d) Pelantikan ejen oleh pengeluar. e) Tempahan khas. f) Penubuhan koperasi. g) Penubuhan agensi pemasaran oleh kerajaan.
 17. 17. 3.5 Dokumen Perniagaan Dalam Negeri1. Peringkat sebelum urus niaga a) Surat tanya Surat yang dikirim oleh pembeli kepada penjual untuk bertanya sama ada penjual sanggup menjual barang yang dikehendakinya dan syarat jualannya. b) Surat jawapan Sebagai membalas surat tanya, penjual akan mengirim surat jawapan kepada pembeli c) Sebut harga Dokumen yang mempunyai maklumat tentang harga barang yang diminta dan dikehendaki oleh pembeli.
 18. 18. d) Senarai harga Dokumen yang menunjukkan harga semua barang yang dijual.e) Katalog Sebuah buku yang mencetak gambar berwarna-warni serta keterangan lanjut tentang barang yang dijual.
 19. 19. 2. Peringkat semasa urus niaga a) Borang pesanan Dokumen yang dihantar oleh pembeli kepada penjual untuk memesan barang. b) Surat rujukan perniagaan Surat yang mengesahkan kedudukan kewangan atau kredibiliti peniaga. c) Nota makluman Dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk memberitahu bahawa barang telah dihantar dan dalam perjalanan. d) Nota serahan Nota yang dihantar oleh penjual bersama-sama dengan barang. Ia menyatakan jenis dan kuantiti barang yang diserah tanpa menyebut harga.
 20. 20. e) Nota kiriman Digunakan apabila barang dihantar oleh syarikat pengangkutan awam atau syarikat pengangkutan swasta.f) Invois Dokumen rasmi yang mengandungi maklumat lengkap tentang jualan barang kepada pembeli serta jumlah hutang yang harus dibayarnya.g) Nota kredit Dikeluarkan oleh penjual kepada pembeli untuk memberitahu bahawa suatu catatan kredit telah dibuat di dalam akaunnya.
 21. 21. h) Nota debit Dikeluarkan oleh penjual kepada pembeli untuk memberitahu bahawa satu catatan debit telah dibuat di dalam akaunnya.i) Invois proforma Cara sopan untuk meminta bayaran daripada pembeli sebelum barang dihantar kepadanya.
 22. 22. 3. Peringkat selepas urus niaga a) Penyata akaun Salinan akaun daripada buku lejar penjual akan dihantar kepada pembeli pada awal atau akhir setiap bulan. b) Resit Pengakuan rasmi sejumlah barang telah diterima.
 23. 23. 3.6 Kaedah Jualan1. Jualan tunai a) Tunai diterima sebaik sahaja barang atau perkhidmatan diserahkan kepada pelanggan. b) Kebaikan kepada penjual i. Dapat menggunakan tunai yang diterima untuk menjelaskan hutang atau dilaburkan semula. ii. Penjual yang mempunyai aliran tunai yang baik menunjukkan kedudukan kewangan yang kukuh. c) Kebaikan kepada pembeli i. Dapat berbelanja mengikut kemampuan wang tunai yang ada dan mengelak berbelanja lebih. ii. Dapat membeli barang pada harga yang lebih murah. iii. Bebas daripada hutang.
 24. 24. d) Kelemahan kepada penjual i. Kehilangan pelanggan yang tidak mampu membeli secara tunai. ii. Jualan tunai tidak sesuai bagi perniagaan yang menjual barang mahal. iii. Persaingan hebat.e) Kelemahan kepada pembeli i. Tidak berpeluang memiliki barang mewah. ii. Tidak dapat melindungi diri daripada kadar inflasi yang kian meningkat.
 25. 25. 2. Jualan kredit a) Terdapat dua jenis jualan kredit, iaitu bayaran tertunda dan sewa beli. b) m Bayaran tertunda Sewa beli Hak milik barang Barang menjadi hak Hak milik dipegang milik pembeli oleh penjual selepas sebaik sahaja wang membayar wang pendahuluan pendahuluan. Hak dibayar dan milik hanya akan perjanjian dipindahkan kepada ditandatangani. pembeli setelah semua ansuran diselesaikan.
 26. 26. Bayaran tertunda Sewa beliHak menarik Penjual tidak boleh Penjual bolehbalik barang menarik balik barang merampas balik jika pembeli gagal barang jika pembeli membayar ansuran. gagal menjelaskan ansuran.Pembatalan Penjual tidak boleh Pembeli bolehperjanjian membatalkan membatalkan perjanjian dan perjanjian dan memulangkan balik memulangkan barang beliannya. barang jika didapati tidak sesuai tertakluk kepada syarat tertentu.
 27. 27. Bayaran tertunda Sewa beliCiri barang Sesuai untuk barang Sesuai untuk bernilai rendah barang yang tahan selepas dipakai lama dan seperti cermin mata, mempunyai nilai pinggan mangkuk dan terpakai yang tinggi permaidani. seperti bas, kereta dan televisyen.
 28. 28. 3. Jualan prabayar a) Pembeli membuat bayaran terdahulu sebelum barang jualan atau perkhidmatan digunakan. b) Kelebihan jualan prabayar i. Kepada penjual Dapat meluaskan pasaran dan menambahkan jualan. Dapat meningkatkan prestasi aliran tunainya. Tidak akan menghadapi masalah hutang lapuk. ii. Kepada pembeli Menguntungkan pembeli kerana diberi diskaun atau potongan atas perkhidmatan yang disediakan. Dapat mengawal perbelanjaan. Menikmati perkhidmatan dengan cepat, menjimatkan dan mudah.
 29. 29. c) Kekurangan jualan prabayar i. Kepada penjual Cenderung ke arah jualan prabayar sehingga mengabaikan jualan tunai atau jualan kredit. Hanya boleh diamalkan dalam bidang tertentu seperti bidang telekomunikasi. ii. Kepada pembeli Terpaksa membuat bayaran walaupun perkhidmatan atau barang belum digunakan. Bayaran yang dibuat tidak dapat dituntut kembali sekiranya barang hilang atau rosak.
 30. 30. 4. Jualan konsainan a) Barang dihantar oleh pembekal kepada peniaga untuk dijual dengan syarat barang tersebut akan dipulangkan semula kepada pembekal sekiranya tidak dapat dijual. b) Peniaga akan menerima komisen atas jumlah barang yang dijual. c) Kelebihan jualan konsainan i. Kepada konsainor (pembekal) ii. Kepada konsaini (peniaga)
 31. 31. i. Kepada konsainor (pembekal) Dapat meluaskan pasaran dan meningkatkan jualan dengan melantik peruncit di merata tempat sebagai konsaini. Dapat menjimatkan masa dan belanja untuk pemasaran barang. Mempunyai reputasi baik dan rangkaian pemasaran yang sempurna. Hanya perlu membayar sedikit kos kendalian dan komisen kepada konsaini (peniaga).
 32. 32. ii. Kepada konsaini (peniaga) Tidak perlu membayar kos barang. Terlindung daripada kerosakan, kecurian, kehilangan atau risiko perubahan permintaan. Menerima komisen. Boleh memulangkan barang yang tidak habis dijual.

×