Primjereno i odgovorno korištenje interneta
za učitelje, stručne suradnike i osoblje
Ne zaboravite da ste učitelj i u virt...
U OŠ Veliki Bukovec imate na raspolaganju
 Školske mrežne stranice
 Live@edu, Office 365, SkyDrive/SharePoint i Skype/Ly...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Primjereno i odgovorno korištenje interneta za učitelje

743 views

Published on

Upute za učitelje, stručne suradnike i djelatnike o primjerenom, odgovornom i sigurnom korištenju interneta u OŠ Veliki Bukovec

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Primjereno i odgovorno korištenje interneta za učitelje

  1. 1. Primjereno i odgovorno korištenje interneta za učitelje, stručne suradnike i osoblje Ne zaboravite da ste učitelj i u virtualnom svijetu i da je sve što objavite lako dostupno. Pozitivnim primjerom pokažite učenicima, roditeljima i kolegama kako treba koristiti internet u obrazovanju. U komunikaciji s učenicima i roditeljima koristite isključivo službene adrese (@os- bukovec.hr ili @skole.hr). Isto vrijedi i za rad s učenicima na projektima. Namjeravate li koristiti online programe s učenicima, najprije razmislite što ćete raditi, s kim te kakva je zaštita privatnosti i sigurnosti djece. Potičite djecu da koriste internet na primjeren, odgovoran i siguran način. Na društvenim mrežama za odrasle (Facebook, Ask.Fm, Google + i slične) ne prihvaćajte zahtjev za prijateljstvo od učenika. Ne potičite učenike na korištenje društvenih mreža za odrasle. Ako želite koristiti društvene mreže za obrazovanje, upotrijebite eTwinning, Edmodo ili Zondle. Prije nego učenicima date zadatak koji uključuje korištenje računala i interneta, objasnite im opasnosti i preporučite im kvalitetne izvore informacija. Dijeljenje i objavljivanje sadržaja vezanih uz školu dozvoljeno je samo na školskim mrežnim stranicama i online spremištu vezanom uz @os-bukovec.hr. Ne objavljujte poruke, slike, videoisječke i druge sadržaje kojima narušavate ugled škole i učiteljske profesije. Ne upuštajte se u online rasprave koje vrijeđaju dostojanstvo, krše ljudska prava ili potiču mržnju, rasizam, nesnošljivost i nasilje. Ukoliko koristite društvene mreže, objavljujete članke ili dijelite sadržaje na internetu u privatne svrhe, jasno istaknite da su stavovi vaši i da ne odražavaju stav škole. Najmanje jednom dnevno provjeravajte elektroničku poštu na @os-bukovec.hr Svoje korisničke podatke ne dijelite s drugima. Ako niste sigurni, pitajte.
  2. 2. U OŠ Veliki Bukovec imate na raspolaganju  Školske mrežne stranice  Live@edu, Office 365, SkyDrive/SharePoint i Skype/Lync sustav za elektroničku poštu, online komunikaciju i suradnju te dijeljenje sadržaja na @os-bukovec.hr  Google Apps for Education – sustav za online suradnju i dijeljenje sadržaja (Googleovi dokumenti, obrasci, Google Drive) na @os-bukovec.hr  Zondle – sustav za izradu kvizova, provjera i igri  eTwinning – virtualno okruženje i društvena mreža za rad na međunarodnim projektima  AAI sustav - edu.hr; e-matice; e-dnevnik Zatrebate li neki drugi računalni ili online program ili virtualno okruženje samo recite :). Pripremila: Lidija Kralj, lipanj 2013.

×