pakahmaksudpencemaranudara? Pencemaranudaramerupakansatukeadaan yangmelibatkanpengenalansebarangbahankimia, jirimsarahanat...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Pakah maksud pencemaran udara

2,064 views

Published on

pakah maksud pencemaran udara? Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan pengenalan sebarang bahan kimia, jirim sarahan atau bahan bilogi yang boleh menyebabkan mudarat atau ketidakselesaan kepada manusia atau organism hidup lain, atau merosakkan alam sekitar. (Wikipedia) Pencemaran udara boleh diklasifikasi kepada dua bahagian iaitu pencemaran udara dan pencemaran udara sekunder.
Pencemaran udara primer ialah penghasilan sulfur monoksida dan karbon monoksida akibat daripada pembakaran yang tidak lengkap. Pencemaran sekunder adalah berpunca hasil daripada tindak balas sulfur dioksida yang bergabung dengan wap-wap di udara.(Wikipedia)

Published in: Entertainment & Humor
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,064
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pakah maksud pencemaran udara

  1. 1. pakahmaksudpencemaranudara? Pencemaranudaramerupakansatukeadaan yangmelibatkanpengenalansebarangbahankimia, jirimsarahanataubahanbilogi yangbolehmenyebabkanmudaratatauketidakselesaankepadamanusiaatau organism hiduplain,ataumerosakkanalamsekitar. (Wikipedia)Pencemaranudarabolehdiklasifikasikepadaduabahagianiaitupencemaranudaradanpencemaranudarasekunder.Pencemaranudara primer ialahpenghasilan sulfurmonoksidadankarbonmonoksidaakibatdaripadapembakaran yang tidaklengkap.Pencemaransekunderadalahberpuncahasildaripadatindakbalas sulfur dioksida yangbergabungdenganwap-wap di udara.(Wikipedia)

×